banner

Osmanlı mirası mezar taşları gün yüzüne çıkarılıyor




Bosna Hersek'te, Osmanlı dönemine ait mezar taşları, farklı şehirlerde yapılan arkeolojik çalışmalarla yeniden toprak üstüne çıkarılıyor.

 

bosna_osmanli_mezar_tasSaraybosna Müzesi ve Arkeologlar Derneği, 2003 yılında başlattıkları çalışmayla Osmanlı dönemine ait eserlerin yanı sıra zamanla toprak altında kalan Osmanlı mezar taşlarının da ortaya çıkarılmasını hedefliyor. Saraybosna Müzesi'nde küratör olarak görev yapan ve Balkanlar'ın ilk "Osmanlı arkeologlarından" olan Adnan Muftarevic, Bosna Hersek'te Osmanlı dönemine ait mezar taşlarıyla ilgili farklı çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, "Başlattığımız Osmanlı arkeolojisi çalışmalarında toprak altından mezarlıklar, camiler, medreseler çıkıyor. Mesela bir hazirede yeni bir tip, Bosna'da tek bulunan bir mezar taşına ulaştık" ifadelerini kullandı.

İslamiyet'le beraber mezar taşları da değişime uğradı

Bosna Hersek'teki mezar taşlarının Orta Çağ'dan günümüze değişim geçirdiğini anlatan Muftarevic, "Osmanlılarla birlikte 15. yüzyılın başlarına doğru akıncıların ve alperenlerin buraya gelmesiyle insanlar yavaş yavaş İslamiyeti kabul etmeye başlamış. İslamiyet ile beraber de yeni kültürü almışlar. Dolayısıyla mezar taşları da bir değişime uğramış" diye konuştu. Saraybosna'daki Bakır Baba Camisi'nin ve bahçesindeki mezarlık ve medresenin de 1939 yılında dönemin yöneticilerince yok edildiğini aktaran Muftarevic, yaptıkları arkeolojik kazılarda buradaki ortak mirası gün yüzüne çıkardıklarını söyledi. Muftarevic, "Buradaki mezarlık, Bosna Hersek'teki en eski mezarlıklardan biri. Bu yıkımı, bizim kültürümüzü silmek için yaptılar. Bu mezar taşlarını kırarken "Kalk Türk" diyorlarmış. Allah'a şükür, tüm yapılanlara rağmen bu mezarlar bugün de dimdik duruyor" ifadesini kullandı.

"Her mezar taşı tarihin bir kesitini açığa çıkarıyor"

Saraybosna Tarih Enstitüsünde görev yapan tarih uzmanı Sedad Beslija da Osmanlı'nın Bosna'daki ilk dönemine ait çok estetik ve farklı mezar taşları olabileceğini belirterek, yeni bulunan her mezar taşının tarihin bir kesitini açığa çıkardığını ve bu bilgilerin, gerçek sanılan bazı yanlış bilgileri düzeltebileceğini ifade etti.



YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.