banner

Balıklara eDNA’lı takip




AÜ Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümünün yürüttüğü eDNA Projesi ile deniz, göl veya akarsulardaki canlılar tespit edilebilecek, istilacı balık türlerine karşıönlem alınabilecek.

 

au_e_dnaAnkara Üniversitesi (Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümünün yürüttüğü eDNA Projesi ile deniz, göl veya akarsulardaki canlılar tespit edilebilecek, istilacı balık türlerine karşı erken aşamada önlem alınabilecek. Proje hakkında açıklamalarda bulunan AÜ Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Evrimsel Genetik Laboratuvarı Direktörü Emre Keskin, Avrupa’da iki referans eDNA laboratuvarının bulunduğunu, bunlardan birinin Fransa’da ikincisinin de Türkiye’de faaliyet gösterdiğini belirtti. Keskin, laboratuvarlarında yürütülmekte olan ulusal ve uluslararası 14 proje bulunduğunu ve eDNA projesinin İngiliz Kraliyet Akademisinden ödül aldığını ifade etti.

 

Kurdukları Evrimsel Genetik Laboratuvarında, Türkiye’ye özel bir eDNA kiti üretileceğini, böylece bu alanda yurt dışına bağımlılığın sona ereceğini anlatan Keskin, “eDNA kitini tamamladığımızda Avrupa’da ilk ve tek olacağız” dedi. Bu kapsamda Türkiye’de istilacı balık türlerini, web tabanlı izleme projesiyle belirleyeceklerini ifade eden Keskin, “İnternet yoluyla nerede, hangi gölde ne zaman hangi istilacı balık görüldü, bu bilgileri gerçek zamanlı harita üzerinden görüntüleriyle sunabilme imkanımız olacak” değerlendirmesinde bulundu. Emre Keskin, balık dışında omurgasız canlılar, bitkiler ve bakterilerin de moleküler teşhislerini gerçekleştirmek için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.