banner

Finlandiya’da Müfredat Reformu 2016




Irmeli Halinen / Müfredat Geliştirme Başkanı - Finlandiya Milli Eğitim Bakanlığı
irmeli_halinenFinlandiya, okul öncesi ve zorunlu temel eğitim için geçerli olan Ulusal Çekirdek Müfredat Reformunu Aralık 2014’te tamamladı. Yerel eğitim makamları, Ulusal Çekirdek Müfredat temelinde yerel müfredatla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Okullar, 2016 sonbaharında yeni müfredata göre eğitim vermeye başlayacak.
Ulusal Çekirdek Müfredat, Finlandiya Milli Eğitim Bakanlığı’nın belediyelerle, okullarla ve öğretmenlerle öğretmen eğiticileri, araştırmacılar ve diğer ana paydaşlar arasında oluşturduğu yaygın bir işbirliği süreci içinde derlenmiştir. Reform süreci ve çekirdek müfredat hem eğitim alanında hem de Fin kamuoyunda olumlu bir geri dönüş almıştır. Bu değişiklik için gereken bir deneyimleme sürecine ihtiyaç yoktur. Bunun yerine, eğitim hizmetinin sağlanması açısından yerel makamların özerkliği oldukça fazla olduğundan belediyeler diğer belediyelerden farklı olarak müfredatı uygulamak için kendi inovatif yaklaşımlarını geliştirebilirler.
Okulların öğrenme toplulukları olarak geliştirilmesi ve öğrenmenin coşkusunun ve işbirlikçi bir ortamın vurgulanması; ayrıca eğitimde ve okul yaşamında öğrencinin özerkliğinin teşvik edilmesi reformun başlıca amaçlarından bazılarıdır. Gelecekte karşılaşılabilecek güçlüklerle baş edebilmek için çapraz (jenerik) yetkinliklere daha fazla odaklanılacak ve ders konuları üzerinde çalışılacaktır. Ders konuları halen öğretme ve öğrenme açısından önemli rol oynamaktadır. Temel eğitimde tüm öğrencilerin ortak gördüğü konular, Temel Eğitim Kanunu’nda vurgulanmaktadır ve ders saatlerinin ne şekilde olması gerektiği 2012 tarihli Kararname ile belirlenmiştir.
Çapraz yetkinliklerin öğrenme hedefleri, yedi yetkinlik alanında tanımlanmıştır. Yerel makamlar ve okullar bu yetkinlikleri geliştirmek ve öğrenme hedeflerine ulaşabilmek için kendi inovatif yollarını geliştirmeye teşvik edilmektedir. Konular için çekirdek müfredat yazılmıştır; böylece söz edilen ana hedefler için en önemli olan yetkinlik hedefleri de öğrenme hedeflerinin içinde yer almıştır. Yetkinlikler konu değerlendirmesinin bir parçası olarak da değerlendirilecektir. Bu şekilde her ders konusunun tüm yedi yetkinlik alanında gelişimi pekiştirmesi sağlanacaktır. Bu, yetkinlik temelli öğretim ile ders temelli öğretim ve öğrenmenin yeni bir şekilde birleştirilmesidir. Yine de geleneksel ders konuları varlığını sürdürecek; ancak aralarındaki sınırlar daha az belirginleşecek ve uygulamada daha fazla işbirliği ile yürütülecektir.
Bu reformda vurgulanan işbirlikçi sınıf uygulamaları pek çok öğretmenin aynı anda pek çok öğrenci ile beraber çalışabileceği çok disiplinli, olgu ve proje temelli çalışmalarla gerçekleştirilecektir. Yeni Ulusal Çekirdek Müfredata göre tüm okulların her yıl çocuklar için özellikle ilgi çekici olan çalışma konuları veya olgularına odaklanan buna benzer en az bir çalışma dönemi tasarlaması ve sunması gerekmektedir. Öğrencilerin de bu çalışmaların planlama sürecine katılmaları beklenmektedir. Bu dönemlerin planlaması ve uygulaması ile ilgili olarak branş derslerinde vurgulanan spesifik bakış açıları, kavramlar ve yöntemler de dikkate alınacaktır. Bu çalışma dönemlerinin hangi konulara ait hazırlanacağı ve bu kapsayıcı çalışma dönemlerinin nasıl gerçekleşeceği yerel düzeyde ve okul düzeyinde kararlaştırılacaktır levitra generico india.
Bu reformda üçüncü vurgulanan nokta formatif değerlendirme ile ilgilidir. Değerlendirmeyi, öğrenme için ve öğrenme açısından yapabilmek istiyoruz. Değerlendirmenin işlevi öğrencileri öğrenmek için yüreklendirmek ve teşvik etmektir. Bir başka deyişle, öğrencilerimize kendi öğrenme süreçlerini aşamalı olarak anlamakta ve analiz etmekte ve öğrenmeleri ile ilgili olarak giderek daha fazla sorumluluk almakta yardımcı olmalıyız. İnanıyoruz ki öğrenebilme sistematik olarak teşvik edilmesi gereken bir beceri ve bu bizim yaşam boyu en çok gereksinim duyduğumuz becerilerden birisi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.