banner

Tuz Gölü'nde 'flamingo kreşi'




Türkiye'nin en büyük flamingo kolonisine ev sahipliği yapan Tuz Gölü'nde kuluçkadan çıkan binlerce yavru, gölü adeta flamingo kreşine dönüştürdü.

 

flamingo_tuz_goluAksaray'ın Eskil ilçesi Belediye Başkanı Niyazi Alçay, Anadolu'da "allı turna" olarak da bilinen flamingolar için Akdeniz havzası ile Anadolu'daki en önemli yaşam ve kuluçka sahasının Tuz Gölü'nün güney bölgesi olduğunu söyledi.
Akdeniz havzasındaki flamingoların yaşam sahası konusunda çok seçici olduklarını belirten Alçay, "Flamingolar mevsimsel olarak besin bulmak ve kuluçkaya yatmak için Akdeniz havzası ve çevresine göç ederken özellikle tuzlu sulak alanlar en önemli yaşam bölgelerini oluşturuyor." dedi.
Flamingoların Tuz Gölü'nde insanlardan uzak bir bölgeyi yaşam ve kuluçka alanı olarak seçtiklerini ifade eden Alçay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tuz Gölü, flamingolar için adeta bir cennettir. Bu cennetin oluşması Tuz Gölü'nün insanlardan uzak güney bölgesindeki uygun yaşam koşullarından kaynaklanıyor. Flamingolar, gölde yaşayan 'artemia salina'lar ile besleniyor. Burada kuluçkaya yatarken, yakın çevredeki küçük göletlerden de besin buluyorlar. Burası aynı zamanda gölün en derin bölgesidir. Kışın göle gelen flamingolar, su seviyesine göre kuluçkaya yatarken, her yıl binlerce yavru flamingo, Tuz Gölü'nde gözlerini dünyaya açıyor. Gölde toplu halde yaşayan yavru flamingolar, uçacak olgunluğa eriştikten sonra uçuş eğitimlerine başlıyor, eylül ayından itibaren göç ediyorlar. Kuluçkadan çıkan binlerce yavru flamingo, Tuz Gölü'nü bir flamingo kreşine dönüştürdü."

 

Doğa Derneği Gediz Deltası Proje Sorumlusu Burçin Feran da "Her yıl Tuz Gölü'nde kolonilerde bulunan flamingo sayısını ve gölün durumunu hava fotoğrafı çekimleriyle düzenli olarak belgeliyoruz. 2015 yılında Tuz Gölü'nde yaklaşık 21 bin flamingo kuluçkadan çıktı." diye konuştu.


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.