banner

Öğreniyorsanız tatil de bir okuldur




“Öğrenmeye devam ediyorsanız tatil de okul gibidir” diyen ERA Kolejleri’nin Kurumsal İletişim ve Marka Direktörü Gülçin Aşkın Çetin, öğrencilere tatil önerileri verdi.

gulcin_era_kolejleriDersleriyle sınavlarıyla 2015 – 2016 eğitim öğretim yılı geride kaldı. Ama öğrenme yolculuğu ne okul sıraları ne de öğrencilik yıllarıyla sınırlı. Yaz günlerini memleketinde, tatil yerlerinde, arkadaşlarıyla ya da yaz okullarında geçirecek olanlar hayatta işlerine yarayacak pek çok yeni bilgiyi öğrenmeye devam edecek. 
Bugünlerde milyonlarca öğrenci, karne telaşı ve tatilin mutluluğunu bir arada yaşıyor. ERA Kolejleri’nin Kurumsal İletişim Direktörü olan deneyimli eğitimci Gülçin Aşkın Çetin, öğrencilere öncelikle karnelerini doğru şekilde değerlendirmelerini tavsiye ediyor. Çetin, “Karne öğrencilerin ders çalışma becerisini ölçen bir belgedir. Karne notları, öğrenciyi başarılı ya da başarısız yapmaz. Başarı, akademik becerilerin yanında olumlu kişilik özellikleri, sosyal iletişim becerileri ve yeteneklerle de ilgilidir. Öğrenciler, karnelerini iyi ve kötü olarak nitelemek yerine çalışma sistemlerini değerlendirmeliler. Eğer çalışma sistemleri arzu ettikleri sonuçları vermemişse bunu geliştirmenin yolları üzerine düşünmeliler” diyor. Herkesin zihinsel yeterliliklerinin, ilgi alanlarının ve en önemlisi kişiliğinin birbirinden farklı olduğuna işaret eden Gülçin Aşkın Çetin, ayrıca öğrencilerin karnelerini başkalarıyla kıyaslamaması gerektiğini vurguluyor. 

Tatilde Harika Anılar Biriktirmek İçin
ERA Kolejleri, Beşli Gelişim Modeli ile öğrencileri zihinsel, psikolojik, fiziksel, sosyal ve akademik yönden geliştirmek için çalışıyor. Bu bakış açısı ile yaklaşıldığında tatil de öğrenmek ve gelişmek için harika bir fırsat! ERA Kolejleri’nin Kurumsal İletişim ve Marka Direktörü Çetin, “Her öğrencinin tatil için farklı bir planı var. Kimi öğrenciler yaz okullarına katılacak, kimileri tatile çıkacak, bazıları memleketlerine gidip akrabalarını ziyaret edecek. Köyde domates yetiştirmeyi öğrenmek, tatilde yabancı dilde turistlerle konuşmak ya da mahalle parkında arkadaş edinip futbol oynamak da en az okulda edinilen bilgiler kadar değerli.” diyor.
Tatilde Kendini Geliştirmek İsteyenler İçin 8 Öneri
1- Tatilin Tadını Çıkarın: Yıl boyunca vakit bulamadığınız eğlenceli faaliyetler için önünüzde uzun bir tatil var. Bu tatil sizlere geçmiş yılın yorgunluğunu atma ve gelecek yıla hazırlanma fırsatı veriyor. İlk günden itibaren kendinizi, bunun tadını çıkartmaya ayarlayın.
2- Tatilde Okuyacağınız Kitapları Seçin: Tatilde sevdiğiniz alanlarla ilgili kitaplar okumayı unutmayın. Böylece hem tatilinizi verimli şekilde geçirir hem de yeni bilgiler öğrenmeye devam edersiniz.
3- Tatilde Bedeninizi ve Zihninizi Dinlendirin: Sınavlara girmek, okula gidip gelmek, hatta sadece şehrin yoğunluğu bile yıl boyunca öğrencilerde stres oluşturuyor. Bu stresten arınmanın en keyifli yolu hobilerinize, sevdiğiniz uğraşlara yönelmektir. Bunun için arkadaşlarınızla vakit geçirmek, yararlı filmler izlemek gibi sevdiğiniz aktivitelere vakit ayırabilirsiniz. Bedeninizi güçlendirmek için düzenli spor alışkanlığı kazanmayı ve yaz tatilinde sürdürmeyi de unutmayın
4- İlgi Duyduğunuz Konuları Araştırın: Yıl içinde ilgilenmek isteyip fırsat bulamadığınız hobileriniz için yaz tatili bulunmaz bir fırsattır. İlgi duyduğunuz alanları kapsayan araştırmalar yapmak bu alanlarda deneyim edinmek için programınızda mutlaka yer ayırmalısınız. Bu bir müzik aleti çalmak da olabilir örgü örmeyi öğrenmek de…

5- Konu Tekrarı Yapmayı Unutmayın: Öğrendikleriniz, bilgilerinizi tekrar ettiğiniz sürece kalıcı hale gelir. Bu nedenle geçmiş yıla dair konuları tekrar etmeniz sizi gelecek yıla hazırlar. Eğer karnenizde daha çok çalışmanız gereken dersler olduğunu gördüyseniz uzun yaz tatilinde eksikliklerinizi tamamlamak için bol vaktiniz olacaktır.
6- Ailenizle Zaman Geçirin: Okul döneminde sadece öğrenciler ve eğitimciler değil anne babalar da oldukça yoğun. Pek çok ebeveyn izin dönemini, çocuklarının yaz tatiline göre ayarlıyor. Kimi zaman ergenlik yaşındaki öğrencilerimizin ailelerine mesafeli davranıp sadece arkadaşları ile görüşmeye çalıştığını biliyoruz. Oysa aile bağlarının güçlenmesi, sadece anne babalar değil anneanneler ve dedeler ile birlikte olmak için fırsat oluşturmak; her yaştan aile ferdi için büyük önem taşıyor.
7- Dünyanızı Genişletin: Yaz tatilinde yurt dışında ya da farklı şehirlerde kamplara gidebilecek olan çocuklar çok şanslı. Bu farklı kültürleri tanımak, bizim dışımızda yaşam tarzları olduğunu öğrenmek için büyük bir deneyim. Eğer bu tarz bir kampa gitme şansınız yoksa siz de Türk ya da yabancı filmler arasından kendi yaşınıza uygun olanları seçebilir, coğrafya ile ilgili bilgiler veren belgeselleri izleyebilir ya da okuduğunuz kitaplarda bambaşka tarih ve coğrafyaların izini sürebilirsiniz. Yeter ki yaşamınızın ve bakış açınızın zenginleşmesine ve yeni bilgilere açılmasına izin verin
8- İçinize Yönelin: Her ne kadar tatil zamanları, sosyalleşmek ve sevdiklerimizle zaman geçirebilmek için çok değerli fırsatlar sunsa da vakit buldukça kendinizi dinlemeyi, isteklerinize yönelmeyi de unutmayın. Bireysel olarak güçlenmenin bir yolu sağlıklı sosyal ilişkiler kurmaksa bir diğer yolu da kişinin kendi kendisine zaman geçirmekten zevk alması, içsel dünyasını güçlendirmesidir. Bunun için dinlendirici müzikler dinlemek, gevşeme egzersizleri yapmak hatta sessizce mandala boyamak bile yararlı olabilir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.