banner

Ankara Atatürk Lisesi e(math+science) Projesi




Gülay Ayyıldız / Ankara Atatürk Lisesi Proje Sorumlusu / Matematik Öğretmeni

ataturk_lisesi_1Ankara Atatürk Lisesi e(math+science) Erasmus+ K2 Proje Çalışması
Bir Erasmus+ projesi olarak yürütülen e(math+science) e(matematik+bilim) 8 Ekim 2014 tarihinde uygulanmaya başlanmış, eTwinning platformuna konmuştur. Proje, İtalya, Romanya, Letonya, Hırvatistan ve Türkiye’nin katılımıyla gerçekleşmiştir.
Bu proje, öğrencilerin deneysel düşünme yeteneğini geliştirmeyi hedefler. Özellikle matematiksel ve bilimsel bilgi dağarcığını, teşvik edici yeni metotlarla artırmayı amaçlar.
Öğrencilerin hazırladığı link katalogların hedef edindiği dersler; biyoloji, kimya, matematik ve fiziktir.
ataturk_lisesi_1Bilimsel materyallerin niteliklerinin belirlenmesi, gruplandırılması istenir. Bilişim ve iletişim teknolojileri araçlarını geliştirerek paylaşılabilir kaynaklar oluşturulması hedeflenir. Bu kapsamda; öğrenciler her konu için 5’er linkten oluşan kataloglar hazırlamalıdır. Örneğin, belirli bir konuyla ilgili konu anlatımı, simülasyon, soru kaynakları ve video linkleri bulup bu linkleri İngilizce seviyesi, zorluk, görsel materyal içerip içermemesi ve müfredata uygunluk şeklinde değerlendirir. Örneğin çoğu ilkenin kataloğunda biyoloji ve kimya dersi linkleri simülasyonları çokça barındırırken, fizik ve matematik dersi linklerinde daha çok teorik bilgiler ve sorular yer tutar.
Bunları bir katalog haline getirerek katılımcı ülkelerin bulunduğu TwinSpace formuna yoruma açık olacak şekilde yükler. Her ülke, oluşturduğu katalog dışındaki katalogları değerlendirir. Bu değerlendirme, kataloglardaki linklerin farklı ülkeler tarafından aynı ölçütlerde yeniden yorumlanmasıyla sağlanır.
Katalogların yüklendiği platforma erişim eTwinning üyelikleriyle sağlanır. Projeye katılan öğretmen ve öğrencilerin eEtwinning üyelikleri bulunur. Proje kapsamında eTwinning katalogları öğrenciler tarafından hazırlandı ve sisteme yüklendi. Her ülkeye, öğrencilerin hazırlaması için dört farklı konu verildi. Verilen konular fizik, kimya, biyoloji ve matematik derslerinin biri veya birkaçı hakkında konulardı.
Ankara Atatürk Lisesi/Türkiye , Jelgavas 4.vidusskola/ Letonya , Druga gimnazija Varazdin/ Hırvatistan, Liceo scientifico statale edoardo amaldi / İtalya ve Liceul teoretic ‘PetrePandrea’ / Romanya olmak üzere , her ülkenin öğrencileri kendilerine verilen konu hakkında katalog hazırlamakla sorumluydu.
Öğrenciler konu hakkında katalogları hazırlarken daha önce de belirttiğimiz ölçekler kapsamında hazırladıkları katalogları değerlendirip, kataloglarının içerdiği linklerin yanında bu değerlendirmeleri belirttiler.
ataturk_lisesi_1Kataloğu hazırlayan ülke dışındaki ülkelerin öğretmen ve öğrencileri bir kataloğu değerlendirirken, kataloğun alt başlıklarında bulunan her linki ayrı olarak değerlendirmeye tabi tuttular. Linkler, diğer ülkeler tarafından, belirtilen özelliklerle uyumlu olup olmaması; ders içinde kullanışlı olup olmaması; belirtilen konu başlıklarına uygunluğu vb. konularda değerlendirildi. Linkler, objektif bir şekilde olumlu ve olumsuz yönlerden değerlendirilip, eksik ve güçlü yönleri ortaya çıkarıldı. Ortaya çıkarılan sonuçlar ışığında kataloglar geliştirildi.
Ankara Atatürk Lisesi/Türkiye , Jelgavas 4.vidusskola/ Letonya , Druga gimnazija Varazdin/ Hırvatistan, Liceo scientifico statale edoardo amaldi / İtalya ve Liceul teoretic ‘PetrePandrea’ / Romanya olmak üzere , her ülkenin öğretmenleri E-Book oluşturmuşlar ve kullanıma açık hale getirmek için uzun çalışmalar yapmışlardır. Birlikte bloglar oluşturarak digital öğrenmeyi sağlayan bilgileri eklemişlerdir. Aynı zamanda proje , Etwinning projesi olduğundan kalite ödülü almak için girişimlerde bulunmuşlar ve tüm çalışmaları Etwinningde Twinspace ile yayınlamışlardır.
Bu sene tamamlanacak projede çok önemli ve çok uzun çalışmalar yapılmıştır. Teknolojinin kullanımı sağlanmıştır. Ebook ve katalog çalışmaları ile eğitime farklı bir katkı sağlanmıştır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.