banner

İKÜ öğrenci odaklı yaklaşımıyla geleceğin liderlerini yetiştiriyor




20. yılına giren İstanbul Kültür Üniversitesi, öğrenci odaklı yaklaşımıyla geleceğin liderlerini yetiştirecek bir ortamda eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

semahat_demir_iku_1Eğitim ve staj programları, bilimsel çalışmalara verdikleri destekler, öğrencilere sağladıkları burslar ve yurtdışı üniversitelerle kurduğu işbirliği olanaklarıyla global bir üniversite olma yolunda hızla ilerlediklerini belirten İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir, “Disiplinlerarası eğitim içeriklerimizin yanı sıra iş dünyasının gerekliliklerini bilen ve bu yönde kendilerini donatan öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

Üniversite adayları neden İstanbul Kültür Üniversitesi’ni tercih etmeliler? Üniversitenizin diğer vakıf üniversitelerine göre öne çıkan özellikleri nelerdir?
İstanbul Kültür Üniversitesi olarak öğrencilerimize çok yönlülüğü temel alan bütüncül eğitim yaklaşımıyla hazırladığımız ders içeriklerini sunuyoruz. Disiplinlerarası eğitim içeriklerimizin yanı sıra iş dünyasının gerekliliklerini bilen ve bu yönde kendilerini donatan öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Kısacası ders içeriklerimiz hem teorik anlamda hem de uygulama anlamında çok kuvvetli. Üniversitemizin öne çıkan bir diğer yönü ise yıl boyunca kültür-sanat etkinliklerinin çok yoğun bir şekilde kampüslerimizde gerçekleştirilmesidir. Yerleşkelerimizde Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezimiz, İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Galerimiz, Korolarımız ve Akıngüç Koleksiyonumuz sayesinde sanat sürekli solunabiliyor. Kültür Anayasamızda da belirtildiği üzere, öğrencilerimizin yalnızca akademik gelişimi değil, estetik duygularının ve iletişim yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olmayı hedefliyoruz. İstanbul Kültür Üniversitesi’nin öne en çok çıktığı unsurlardan birisi de öğrenci odaklı yaklaşıma sahip olmasıdır. Çünkü öğrencilerimize vereceğimiz tam destek ile kaliteli eğitim almalarının, kendilerini donatmanın yolunu açarken, uzun vadede geleceğin liderlerini yetiştirdiğimizin bilinciyle ülkemize de büyük bir katmadeğer yaratmayı hedefliyoruz.

ikuİKÜ’de akademik programların sayısı nedir? Yakın zamanda yeni fakülteler, bölümler açmayı düşünüyor musunuz?
Üniversitemizde 31 lisans, 23 ön lisans programımız bulunmaktadır. Lisans programlarımızın 11 tanesinde İngilizce eğitim verilmektedir. 5 bölümümüz hem İngilizce hem de Türkçe eğitim yapılmaktadır. Yeni dönemde Sanat ve Tasarım Fakültemiz bünyesinde Çizgi Film ve Animasyon ile Yeni Medya ve İletişim Sistemleri bölümlerimiz açılmış bulunmaktadır ve bu sene ilk defa öğrencilerimizle buluşacağız. Çizgi Film ve Animasyon bölümümüze özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul ediyoruz. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz bünyesinde Girişimcilik bölümümüzü açtık. İşletmecilik Meslek Yüksekokulumuzda Sivil Havacılık Ulaştırma Hizmetleri programımızla yeni dönemde öğrencilerimiz buluşacağız. Yakın zamanda da yeni fakülte ve bölüm açma planlarımız bulunuyor. Bu hususta bütün alt yapı çalışmalarımızı tamamladık ve ilgili mercilerimize gerekli başvurularda bulunduk. Değerlendirme sonuçlarını bekliyoruz.

AVRUPA STAJ KONSORSİYUMU İLE YURT DIŞI STAJ OLANAĞI
Öğrencilerinize staj ve mezuniyet sonrası iş bulmada destek oluyor musunuz? Bu kapsamda firmalarla nasıl bir işbirliği yürütüyorsunuz?
Öğrencilerimize sunduğumuz geniş yelpazede bir staj ağımız bulunmaktadır. Kariyer ve İş Dünyası İlişkileri Birimimizin yürütücülüğünde iş dünyası ile yakın ilişkiler kuruyoruz ve ağımızı her geçen gün genişletiyoruz. Kariyer ve İş Dünyası İlişkileri Birimimiz öğrencilerimize yalnızca staj olanakları yaratmıyor, onlara ayrıca kariyer danışmanlığı ve mentoring hizmeti de veriyor. Öte yandan İstanbul Kültür Üniversitesi olarak yürütücülüğünü üstlendiğimiz Avrupa Staj Konsorsiyumu ile öğrencilerimize yurt dışında staj olanakları sunuyoruz ve yurt dışında iş tecrübesi edinmelerini sağlıyoruz. Konsorsiyum paydaşlarımızdan birisi de İstanbul Sanayi Odası’dır. Yurt dışında stajlarını tamamlayarak yurda dönen öğrencilerimizin daha geniş perspektife sahip olduğuna yönelik geri dönüşler alıyoruz. Kısaca Konsorsiyumumuzun çalışmalarından hem öğrencilerimiz hem de iş dünyası son derece memnun görünmektedir.

iku_ogrenci_1İKÜ’nün kampüslerindeki sosyal, kültürel ve sportif imkanlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Ayrıca öğrencilerinize sunduğunuz yurt ve burs olanaklarından bahsedebilir misiniz?
İstanbul Kültür Üniversitesi 3 yerleşkesiyle (Ataköy, Şirinevler ve İncirli) ulaşılması son derece rahat bir konumda bulunmaktadır. Şehrin merkezinde yer alan yerleşkelerimizle öğrencilerimizin sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere kolayca ulaşabilmesini sağlıyoruz. Üniversitemiz bünyesinde ise yıl boyunca gerçekleştirilen kültür-sanat etkinlikleri, kulüp etkinlikleri vb. aktivitelerde sürekli canlı bir yapıya sahiptir. Üniversitemizin başarılı bir futbol, basketbol, voleybol, rugby, yüzme vb. gibi spor takımları bulunmaktadır. Dileyen öğrencilerimiz bu takımlara girerek spor aktivitelerine katılabiliyorlar. Üniversitemiz öğrencilerimizin sportif faaliyetlere katılımını sunduğu çeşitli burs imkanlarıyla desteklemektedir.

RAHAT VE KONFORLU YURTLAR
Yurtlarımızda öğrencilerimizin rahat, hijyenik, güvenli ve samimi bir ortamda ikamet etmeleri için gerekli olan her şey düşünülmüş vaziyette. Öğrencilerimize yurtlarımızda başarılı olmaları için uygun çalışma ortamı sağlamak en önemli görevlerimizden birisidir. Kız ve erkek olmak üzere iki ayrı yurdumuz var ve her ikisinde de isteğe göre 2, 3 ve 4 kişilik odalar bulunuyor. Yurt odalarımızda öğrencilerimizin buzdolabı, gardırop, çalışma masası, klima, wi-fi gibi ihtiyaç duydukları her şey mevcut. Yurtlarımız her gün görevli arkadaşlarımız tarafından temizlenmekte ve 7/24 güvenlik sağlanmaktadır. Öğrencilerimiz, üniversitemizin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan doktor ve psikologlardan ücretsiz olarak yararlanabiliyorlar. Ayrıca yurtlarımız öğrenciler için yalnızca bir barınma yeri değil, yurtlarımızda gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle sosyal bir ortam yaratıyoruz.


Uluslararası anlaşmalara ve değişim programlarına yönelik çalışmalarınızı aktarabilir misiniz? Öğrencileriniz bu imkanlardan nasıl yararlanıyorlar? Uluslararası alanda üniversitenizin hedeflerine yönelik neler söyleyebilirsiniz?
Üniversitemizin en çok önem verdiği hususların başında uluslararasılaşma gelmektedir. Bu noktada uluslararası ağlarımızı her geçen gün artırıyoruz. Erasmus öğrenci değişim programını ülkemizde başarıyla gerçekleştiren üniversitelerden birisiyiz. Çok sayıda öğrencimizin faydalandığı Erasmus anlaşmalarımız var. Ayrıca üniversitemize de değişim programıyla gelen birçok yabancı uyruklu öğrenciyi misafir ediyoruz. Bu açıdan kampüsümüz uluslararasılaşmış durumda diyebilirim. Ayrıca şu anda 5 vakıf üniversitesinin ve 3 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Avrupa Staj Konsorsiyumu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütüyoruz. Ayrıca geniş kapsamlı ikili anlaşmalarımız bulunmaktadır. Sadece Avrupa’da değil, Amerika’da da öğrencilerimiz gerekli şartları sağladıkları takdirde öğrenim görebiliyorlar. Küreselleşen dünyada üniversitemiz de uluslararasılaşma yolunda sürekli yeni adımlar atıyor ve atmaya da devam edecek.

BİLİMSEL ÇALIŞMALARA HER TÜRLÜ DESTEK VERİLİYOR
Üniversitede gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ve bu konuda üniversitenin vizyonu hakkında neler söyleyebilirsiniz? Bilimsel çalışmalara verilen destekler nelerdir?
Hem akademisyenlerimizin hem öğrencilerimizin bilimsel çalışmalar yapmaları ve üretken olmaları için gereken her türlü desteği veriyoruz. fİKÜr isimli Ön Kuluçka Merkezimiz ile öğrencilerimizin, mezunlarımızın ve girişimci gençlerin fikirlerini ürüne dönüştürmeye yönelik proje çalışmalarında bulunuyoruz ve mentoring hizmeti veriyoruz. Ayrıca başarılı akademisyen ve öğrencilerimizi de her akademik yılda geleneksel olarak düzenlediğimiz Başarı Destek Ödülleri Törenimizi gerçekleştiriyoruz. Son Başarı Destek Ödüllerimizde 56 akademisyenimiz ve 75 öğrencimiz olmak üzere toplam 131 Kültür Ailesi mensubuna teşvik ödülü verdik. Öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin bilimsel çalışmalarından ve üretkenliklerinden büyük gurur duyuyoruz.

ÖĞRENCİLER FARKLI BURSLARLA DESTEKLENİYOR
İstanbul Kültür Üniversitesi’nde ÖSYM burslu kontenjanları dışında çok geniş burs olanakları mevcuttur. Öğrencilerimizin yarısı tam burslu eğitim görmektedir. Öğrencilerimizin %70’ine belirli oranlarda indirim yapılmaktadır. Burs politikamızın özünü eğitim başarısında sürdürülebilirlik ilkesi oluşturmaktadır. Öğrenci başarısını ve başarı ihtiyaç duydukları her şeyi dikkate alıyoruz. Öğrencilerimize LYS – YGS ile üniversitemizdeki eğitimleri boyunca gösterdikleri başarı durumlarına, üniversite tercih durumlarına göre verdiğimiz bursların yanı sıra öğrencinin anne-babasının mesleklerine göre de indirim olanakları sunuyoruz. Örneğin, LYS-YGS’de TS puan türünde ilk 1000, diğer puan türlerinde ilk 3000’e giren adaylarımıza yıllık 2000 TL ve aylık 750 TL nakdi burs veriyoruz. Bu öğrencilerimize İKÜ yurtlarında ücretsiz konaklama imkanı da sunuyoruz. İlk tercih indirimi dediğimiz bir olanağımız daha var. Öğrenciler, birinci sıradan yerleştikleri sıraya kadar hiç ara vermeden İKÜ’yü tercih ederlerse %15 oranında indirim uyguluyoruz. Ayrıca üniversitemizde eğitim gören kardeşlerin her birine de indirim uyguluyoruz. Mezunlar Derneği ve Kültür Eğitim Kurumları indirimlerimizle IB programlarından mezun öğrencilere diploma derecelerine göre uygulanan %10-%100 arası indirim olanaklarımız mevcuttur. Bunlara ek olarak üniversitemizin herhangi bir spor takımında yer alan öğrencilerimize sunduğumuz sporcu indirimlerinin yanında ihtiyaç burslarımız ile Mütevelli Heyet ve Kültür Eğitim Vakfı’nın belirli koşullar dahilinde uyguladığı indirimler vardır.


Künye
Üniversite Adı: İstanbul Kültür Üniversitesi
Kurucu: Prof. Dr. Dr. Hc. Önder Öztunalı
Rektör: Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir
Kuruluş Tarihi: 1997
Bulunduğu İl: İstanbul
Akademik Birimleri (Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulu):
Hukuk Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi
Mimarlık Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Eğitim Fakültesi
İşletmecilik Meslek Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Adalet Meslek Yüksekokulu
Öğrenci Sayısı (Lisans, önlisans, lisansüstü, yabancı öğrenci ve toplam): 12000

İletişim
İstanbul Kültür Üniversitesi
Ataköy Yerleşkesi
E-5 Yanyol Bakırköy / İstanbul
(0212) 498 41 41
www.iku.edu.tr, facebook.com/IKUEDU, twitter.com/ikuedu

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.