banner

Gedik Üniversitesi güçlü bölümleriyle fark yaratıyor




Sanayici bir ailenin vakfı olan Gedik Eğitim Vakfı tarafından kurulan Gedik Üniversitesi, üniversite – sanayi işbirliğinin en somut hayata geçtiği vakıf üniversitesi olarak dikkat çekiyor.

berrak_kurtulus_gedik“Öğrencilerin iş hayatına intibak edebilmeleri için daha üniversiteyi kazanır kazanmaz çalışmaya başlamaları ve iş tecrübesi edinmeleri olmazsa olmazdır.” diyen Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Berrak Kurtuluş, öğrencilere Gedik Holdin kuruluşlarında çalışma ve staj imkanı sağladıklarını söylüyor.

Üniversite adayları gelecekleri ile ilgili önemli bir karar aşamasında bulunuyorlar. Adayların tercihlerini Gedik Üniversitesi yönünde kullanmaları için, üniversitenin farklılıkları hakkında neler söyleyebilirsiniz? Ayrıca üniversitenizde en çok hangi bölümler rağbet görüyor?
Gedik Üniversitesi, arkasında Gedik Holding tarafından kurulmuş Gedik Eğitim Vakfı’nın (GEV) desteği olan gerçek bir vakıf üniversitesidir. Bu sebeple Türkiye’de Üniversite-Sanayi işbirliğinin somut bir örneğini teşkil etmektedir. AR-GE çalışmalarında olduğu kadar öğrencilerimizi iş deneyimi kazanmaları için destekliyoruz. Bugün iş dünyası vasıflı üniversite mezunu aramaktadır. Bu ise “okurken çalışıp, çalışırken okuyan” bir öğrenci profilini gerekli kılmaktadır. Dünya çapındaki akademisyenlerimiz öğrencilerimize güçlü bir teorik altyapı desteği verirken uygulama yönümüzle de öncelikle Gedik Holding kuruluşlarında okurken çalışma ve staj imkanlarını sunmaktayız. Bu altı yapı imkanları da Gedik Üniversite’sine tercihi arttırmaktadır.
gedik_uniÜniversitemiz kurulurken mühendislik bölümlerine/programlarına öncelikle önem verilmiştir. Özellikle Makine, Mekatronik, Elektrik-Elektronik, Metalürji ve Malzeme bölümlerimiz çok güçlüdür. Ülkemizde Uluslararası Kaynak Enstitüsüne (IIW) üye olan tek üniversite Gedik Üniversitesidir. İsmi belirtilen bölümler dışında vakıf üniversiteleri içinde Spor Bilimleri Fakültesi ilk bizde kurulmuştur. Öğrencilerimiz Avrupa ve Türkiye’de çeşitli spor ödülleri kazanmışlardır. Güçlü bir İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler fakültemiz var. Bu yıl ilk defa Uluslararası İlişkiler bölümümüzde İngilizce eğitime geçmekteyiz. Güzel Sanatalar ve Mimarlık Fakültemiz ise başta Anadolu yakası olmak üzere en başarılı öğrencilerin tercih ettiği bir fakültemizdir.

EKONOMİYE GÜÇLÜ DESTEK VERECEK BÖLÜMLER AÇILIYOR
Gedik Üniversitesi’nde akademik programların sayısı ne kadar? Yakın zamanda yeni fakülteler, bölümler açmayı düşünüyor musunuz?
Üniversitemizde halen dört fakülte; Mühendislik Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi, bir Meslek Yüksekokulumuz, bir Yabancı Diller Yüksekokulumuz bulunmaktadır.
Esasen bu eğitim-öğretim yılı için gerek MYO’da gerekse fakültelerimizde yeni yapılanmalara gidilmiştir. MYO’muz da “Su Altı Teknolojileri”, “Çocuk Gelişimi”, “Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik” programları, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimleri fakültemizde “Uluslararası İlişkiler (İngilizce)”, Mühendislik fakültemizde “Endüstri Mühendisliği” bölümleri açılmıştır. Önümüzdeki yıl ise “İnşaat Mühendisliği”, “Mekatronik Mühendisliği (İngilizce)”, “Malzeme ve Savunma Teknolojileri Mühendisliği” bölümlerini açmayı planlamaktayız. Böylece sanayiye ve ekonomimize güçlü destek verecek bölümleri bünyemize katmayı planlıyoruz.

gedik_uniÖğrencilerinize staj ve mezuniyet sonrası iş bulmada destek oluyor musunuz? Bu kapsamda firmalarla nasıl bir işbirliği yürütüyorsunuz?
Bizim çeşitli üniversiteler ile işbirliği protokollerimiz var. Ancak bu üniversitelerin öğrencilerine maalesef staj imkanı sunamıyoruz. Bu imkanlardan sadece kendi öğrencilerimizi faydalandırıyoruz. Çünkü, bizim stajlarımız bizzat işin öğretildiği stajlardır. Hatta bazı öğrencilerimize yurt dışındaki firmalarda da staj imkanı sağlamaktayız. Ayrıca öğrencilerimiz Gedik Holding kuruluşlarında çalışma fırsatı da bulabilmektedirler. Mezuniyet sonrasında ise yine başarılı mezunlarımıza iş imkanı sunuyoruz.

Kampüslerinizde sosyal, kültürel ve sportif imkanları hakkında bilgi verebilir misiniz? Ayrıca öğrencilerinize sunduğunuz yurt ve burs olanaklarından bahsedebilir misiniz?
Gedik Üniversitesi vakıf üniversiteleri arasında Spor Bilimleri Fakültesi’ni kuran ilk üniversitedir. Bu bakımdan sportif faaliyetlerin hemen her alanında Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerimiz kadar diğer öğrencilerimiz de spor yapabilmektedir. SKS Dairesi Başkanlığımız nezdinde de çeşitli kulüpler vasıtasıyla aktiviteler gerçekleştirilmektedir.
Üniversitemizin Tuzla-Aydınlı yerleşkesinde 285 yatak kapasiteli bir konukevimiz bulunuyor. Öğrencilerimiz konforlu ve güvenli bir ortamda konukevimizden yararlanabilmektedir. Ayrıca bölgemiz üniversitelerinden (Sabancı Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi vb.) gelen öğrencileri ve ihtisas almak üzere gelen Uluslararası Kaynak Mühendisliği (IIW) ve lisansüstü programları öğrencilerini de konukevimize kabul etmekteyiz. Burslarımız ise geniş ve kesintisizdir. Yüksek bursluluk oranlarına sahibiz.

Uluslararası anlaşmalara ve değişim programlarına yönelik çalışmalarınızı aktarabilir misiniz? Öğrencileriniz bu imkanlardan nasıl yararlanıyorlar? Uluslararası alanda üniversitenizin hedeflerine yönelik neler söyleyebilirsiniz?
Uluslararasılaşma yükseköğretimde çok önem verdiğimiz bir hedeftir. Çeşitli yurtdışı üniversiteleri ile ikili anlaşmalar ve değişim programlarımız ile uluslararasılaşmayı teşvik ediyoruz. Ayrıca Gedik Holding ve GEV destekleri ile yurt dışındaki firmalarda staj yapan ve farklı ülkelerde bu kapsamda stajyer olarak deneyim kazanma imkanı bulan öğrencilerimiz vardır.
GEDİK ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI PATENT ALDI
İş dünyası ile yakın bir üniversite olarak öğrencilere avantajlar sunuyorsunuz. Bununla birlikte üniversitede gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ve bu konuda üniversitenin vizyonu hakkında neler söyleyebilirsiniz? Bilimsel çalışmalara verilen destekler nelerdir?
Bizim çok yeni bir üniversite olmamıza rağmen bünyemizde çok sayıda patenti olan öğretim üyemiz bulunmaktadır. Ayrıca bu yıl Yrd. Doç. Dr. Savaş Dilibal hocamız uluslararası müşterek bir patent almıştır. Bundan sonraki sözü kendisine bırakıyorum.
“Merhabalar, ben Yrd. Doç. Dr. Savaş Dilibal, Gedik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanıyım. Ayrıca Gedik Üniversitesinde Robot Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezinin Müdürlüğünü yürütüyorum. 1996 yılından bugüne yaklaşık 20 yıldır nikel-titanyum şekil bellekli alaşımların vakum ark ve vakum indüksiyon ortamında üretimi, mekanik/termomekanik testleri ve biyomedikal/robotik uygulamalarda kullanımı konusunda akademik çalışmalarımı sürdürüyorum. Konu ile ilgili olarak, 2009-2010 yıllarında ABD Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign`de Makine Mühendisliği Bölümünde doktora sonrası eğitimimi tamamladım. 2012-2014 yılları arasında Ohio`da NASA Glenn Araştırma Merkezinde yürütülen ses-altı, sabit-kanat uçaklarda hidrolik sistemler yerine şekil bellekli alaşımların mekatronik aktuatör sistemi olarak kullanılması konusunda yürütülen NASA projesinde araştırmacı olarak çalıştım.
En son aldığımız uluslararası patenti Florida Atlantik Üniversitesi Robotik Laboratuvarında çalışan Amerikalı akademisyen Erik Engeberg ile birlikte aldık. Patentimiz nikel-titanyum şekil bellekli alaşımların sualtı robotik gripper (tutucu) sistemlerinde antagonistik olarak kullanılması ile ilgilidir. İnsansız sualtı robotik sistemlerin en önemli parçalarından birisi; sualtı objeleri tutma, taşıma, tespit ve inceleme yapabileceği gripper kısmıdır. Patentte uygulanan akıllı malzemeler kullanılarak geliştirilen antagonistik teknik, robotik sistemlerde geleneksel eyleyici sistemleri olarak bilinen hidrolik, pnömatik veya elektrik motor sistemlerine güçlü bir alternatif oluşturmaktadır. Öğrencilerimizle birlikte bu sistemi daha da geliştirmek için deneysel çalışmalara devam ediyoruz.”

ROBOT ARAŞTIRMACILARI GEDİK’TE BULUŞACAK
Uzun vadeli plan ve projelerinizden bahsedebilir misiniz?
Üniversite-Sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden birini oluşturan Gedik Üniversitesi ve Gedik Holding kaynak, döküm ve robotik sistemler konularında bugüne kadar birçok ulusal ve uluslararası projede öncü rol almıştır. Geleceğe yönelik olarak üniversitemiz tarafından Teknopark İstanbul bünyesinde yakında kurulacak olan AR-GE merkezimizde kaynak, robotik ve katmanlı imalat konularında birçok AR-GE ve proje çalışmaları yürütülecektir. Bu anlamda üniversitemiz bünyesinde kurulmuş olan Gedik Üniversitesi Robot Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Sualtı Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezimiz robotik ve sualtı sistemler ile ilgili AR-GE çalışmaları ile endüstri ve savunma alanında birçok ihtiyaca çözüm sağlayıcı olacaktır. Bu konularla ile ilgili olarak, 2015 yılında ASELSAN ile imzaladığımız AR-GE çerçeve protokolünü savunma sanayindeki diğer kuruluşlarla genişletmeyi planlıyoruz.
Bunun yanında, robotik sistemler konusunda bu yıl 2-3 Kasım 2016 tarihlerinde ToRK serisi Türkiye Robotbilim Konferansının üçüncüsünü, Gedik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştireceğiz. Bu konferansın ana hedefi; robot biliminde araştırma yürüten akademisyenler ile endüstriyel alanda robotik sistemleri kullanan katılımcıları bir araya getirerek, robotik alanında yeni gelişmelerin paylaşılmasını sağlamak ve araştırmacılar ile endüstriyel katılımcılar arasındaki işbirliğini artırmaktır.
Son olarak, mekatronik mühendisliği lisans ve lisansüstü öğrencilerimizle birlikte robotik sistemler ve katmanlı imalat konularında bitirme projeleri, ulusal ve uluslararası bilimsel araştırmalar yapmaya devam edeceğiz. Mekatronik ve robotik sistemler konusunda yaratıcı ve geleceğe yön verebilecek çalışmalarda bizlerle beraber çalışmak isteyen öğrencilerimizi kampüsümüze bekliyoruz.

REKTÖR KURTULUŞ’TAN ADAYLARA ÖNERİLER
Geleceğin yükselen meslekleri hangileri? Öğrencilerin hangi mesleklere yönelmelerini tavsiye edersiniz?
Türkiye’nin kendi savunma sanayiini güçlendirmesi gerekir. Bu alanda milli sanayi ve projelere büyük önem verilmektedir. Bu konu ile ilgili mühendislikler ve özellikle Malzeme Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanlarında yetişen öğrenciler geniş istihdam imkanlarına sahip olacaktır. Keza Endüstri, İnşaat Mühendislikleride önemlidir. Bugün artık disiplinlerarası yaklaşımlarla üretim yapılmaktadır. Makine, Malzeme, Mekatronik, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği, 3D printer, robotik çalışmalar vb. alanlarda ekip çalışmalarına destek verecek mühendisler ve tasarımcılar revaçta olacaktır. Keza Uluslararası Ticaret ve Finans, Dijital Pazarlama vb. eğitim alınması gereken alanlar olarak gözükmektedir.

“Öğrencilerin iş hayatına intibak edebilmeleri için daha üniversiteyi kazanır kazanmaz çalışmaya başlamaları ve iş tecrübesi edinmeleri olmazsa olmazdır. Bunun yanında yabancı dillerini mutlaka geliştirmeleri gerekir. Üniversite tercihinde bulunurken akademik kadroların uluslararası tanınırlığı ve deneyimleri araştırılmalıdır. Gerçekten vakıf ruhuna sahip vakıf üniversiteleri aranmalıdır.”

Künye

Kuruluş Yılı: 2010
Rektör: Prof. Dr. Berrak KURTULUŞ
Eğitimdeki Slogan: İş’te Gelecek
Fakülte Sayısı: 4 Fakülte, 1 MYO, 3 Enstitü
Toplam Öğrenci Sayısı: 3768
Akademik Personel Sayısı: 147
Bu yıl açılacak bölümler: Endüstri Mühendisliği, Uluslararası İlişkiler(İngilizce),Sualtı Teknolojileri, Çocuk Gelişimi, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Barınma Olanakları: Tuzla-Aydınlı Yerleşkesi’ nde kız ve erkek öğrenci konukevi mevcuttur.
Burs Olanakları: ÖSYM bursu ve çeşitli oranlarda indirimler
Ücretler: 19.800 TL ile 31.800 TL arasında değişen ücretler

İletişim
Telefon: 444 5 432
Web: www.gedik.edu.tr

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.