banner

Mektebim öğrencileri toplumsal farkındalık yaratıyorlar




Mektebim Okulları, ulusal ve uluslararası işbirlikleri kapsamında geliştidiği bilimsel, teknolojik çalışmaları ve sosyal sorumluluk projeleriyle fark yaratmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yılın ve 2016-2017 eğitim öğretim yılının projelerini Mektebim Okulları Uluslararası Eğitim Koordinatörü Sezen Kaynak anlattı.

sezdn_kaynak_mektebimMektebim olarak 2015-2016 eğitim öğretim yılında hangi projelerle başarı elde ettiniz? Daha çok hangi alana yönelik projeler gerçekleştiriyorsunuz?

Mektebim olarak tüm akademik departmanlarımız yıl içerisinde ve bir sonraki yıla yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası alanda farklı branşlarda başarı göstermeleri için projeler hazırlayarak katılımlarını sağlıyoruz. Özellikle bilim, teknoloji ve sosyal sorumluluk projeleriyle adından söz ettiren Mektebim, önemli başarılara imza atıyor.
1000 GIRLS, 1000 FUTURES,  New York Bilim Akademisi’nin uluslararası bir girişimi olarak dünyada 50’den fazla ülkede 100’e yakın ortakla faaliyet gösteren kuruluşu olan Global Stem Alliance (Küresel Stem Paktı) ile başlattıkları bir sosyal sorumluluk projesidir. Proje tüm dünyada kız öğrencilerin bilimsel alanlarda etkinliğini artırmayı amaçlıyor ve bu yolla 2020 yılına kadar 100 ülkede toplamda 1 milyona yakın öğrenciye ulaşmayı hedefliyor. Projeye dâhil olan öğrenciler bilimsel alanda küresel bir networke dâhil oluyorlar ve bu alanlarda uzman kişiler öğrencilere bir yıl boyunca mentörlük desteği veriyor.  Amaç, bilimsel alanlara okullar ve çalışma hayatı arasındaki boşluğu doldurmak ve kız öğrencileri STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarında teşvik etmek. Mektebim bu projeye Türkiye’den dâhil olan ilk ve tek kuruluş. Bilimsel alanlarda akademik ve profesyonel kariyer yapmak isteyen 5 kızımız 1000 Girls 1000 Futures projesinin bir parçası oldu. Proje kapsamında onlara atanan mentörler seçtikleri bilim alanında onlarla deneyimlerini paylaşıyor, gerekli kaynaklara yönlendirerek mentörlük yapıyorlar. Bu sayede öğrenciler hem seçecekleri alanlarını daha iyi tanıma şansı bulurken yol haritalarını da belirleyebilme şansına erişiyorlar.
Rusya, Çek Cumhuriyeti, Türkiye, Ukrayna, Kazakistan, Bulgaristan, Almanya, Kırgızistan, Tacikistan gibi ülkelerinden ortaokul ve lise öğrencilerinin katıldığı XII. URFODU Uluslararası Bilim Temelleri Bilgi Yarışması Prag’da gerçekleşti. Matematik, Coğrafya, Biyoloji, İngilizce ve Almanca branşlarında düzenlenen yarışmada yer alan Mektebim öğrencileri başarılarla yurda döndü. Coğrafya  branş danışmanı Birol Yıldız  ve İngilizce branş danışmanı  Dilek Küçükyılmaz eşliğinde coğrafya alanında Mektebim Silivri Fen Lisesi öğrencisi Can Rüzgâr Mercan altın madalya,  İzmir Çiğli Anadolu Lisesi öğrencileri, Sude Mert gümüş madalya, Bengisu Sıla Gürbüz  bronz madalya kazanarak Ülkemizi başarıyla temsil etti.
“Rusya-Türkiye Dostluk Köprüsü” isimli proje ile Moskova’da bulunan “Razvitie xx1 VEK” anaokulu öğrencilerine Mektebim öğrencileri kendi elleriyle hazırladıkları yeni yıl tebrik kartlarını yolladırlar. Rusya’daki öğrenciler de onlar için kartlar hazırlayıp gönderdiler ve böylelikle aralarında bir dostluk köprüsü oluşturdular.
Her yıl İtalya Sanremo’da düzenlenen (GEF) Global Education Festival’e Mektebim öğrencileri “Eğitimde Teknolojinin Yeri ve Çocuklar Arasındaki Eşitlik” konulu iki kısa film ile katılarak birincilik elde ettiler. İngiltere, Polonya, Rusya, Romanya, İtalya, Malta, Ukrayna, İsrail, Belarus, Benin, Hollanda, Güney Afrika, Uganda, Fas, Fransa, Özbekistan, İspanya, Japonya, Danimarka ve Türkiye olmak üzere 20 ülkenin ve 53 filmin yarıştığı festivalde Silivri Kampüsü öğrencileri “All the Colors of the World” adlı kısa film projeleriyle Dünya Birinciliğine layık görüldü.

Projeleri hazırlarken ulaşmak istenilen hedefleri nasıl belirliyorsunuz? Hangi alanlara yönelik projeler gerçekleştiriyorsunuz?
Projeleri gerçekleştirirken ana hedefimiz çocuk haklarını hedef alarak tüm çocukların temel hakkı olan; eğitim, barınma, beslenme gibi ihtiyaçlarını karşılamak projelerimizin temel taşıdır. Bu temel üzerine tüm ulusal ve uluslararası projelerimizi yapılandırmaktayız. Sosyal sorumluluk bilinci taşıyan bireyler yetiştirmek ve bizden sonraki nesillere toplumsal farkındalık yaratmak için eğitim ve temel ihtiyaç içerikli projeler gerçekleştiriyoruz. Dünyayı yakından takip ederek bilim, teknoloji ve kültür/sanat alanlarında projeler hazırlıyoruz. 

MEKTEBİM ÖĞRENCİLERİ ALADAĞ’A EL UZATIYOR
Ulusal düzeyde gerçekleştirdiğiniz projeleriniz nelerdir?
UNICEF ile eğitime ulaşmakta zorluk çeken özellikle kız çocuklarına destek olmak amacıyla bir proje hazırlıyoruz. Bu proje ile Mektebim öğrencileri, bu zorlukları çeken öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için UNICEF ile birlikte hareket edecek ve projeyi yürütecek. Yine Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile birlikte tüm kampüslerimizde yeni yıl tebrik kartı satışları yaparak derneğe bağışta bulunuyoruz. Bağış kapsamında tüm okullarımızda satışlar gerçekleştiriliyor ve öğrencilerimizin bağış yapma kültürünü edinmelerini sağlıyoruz. Tüm Türkiye’ye de bu konu hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. “Kardeşim Üşümesin” adlı proje ile Mektebim öğrencileri, Şırnak ve Halep’te önceden belirlenen ihtiyaç sahibi çocukların kıyafet, kitap, ayakkabı ve kırtasiye ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Ayrıca Aladağ’da yaşanan felaket sonrası hayatta kalan çocuklarımıza destek olmak amacıyla öğrencilerimizle birlikte bir sosyal sorumluluk projesi yaparak elden geldiğince ihtiyaçlarını karşılamaya çalışarak kıyafet desteği sağladık.

sezdn_kaynak_mektebimMEKTEBİM ULUSLARARASI PROJELERDE AKTİF ROL ALIYOR
Avrupa Birliği’nin kapsamındaki projelerinizin içeriği hakkında bilgi verir misiniz?
Avrupa Birliği’nin Ulusal Ajansı tarafından yürütülen Erasmus+ Projeleri kapsamında Mektebim Sağlık Meslek Liseleri’nde öğrenim gören öğrencilerimiz, zorunlu meslek stajlarını bu proje kapsamında Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya’da anlaşmalı olunan sağlık kurumlarında yapacaklar. Proje kapsamında öğrencilerimiz bu ülkelerde bulunan sağlık kuruluşlarının işleyişi hakkında bilgi alarak stajlarını tamamlayacaklar.
Mektebim olarak uluslararası eğitim camiasında bilinirliğimizi arttırmak ve lise öğrencilerimize yükseköğrenimle ilgili fırsatlar yaratmak amacıyla Uluslararası Eğitim Departmanı olarak yapmış olduğumuz çalışmaların en başında üniversiteler ile işbirliği fırsatları yaratmak geliyor. Özellikle son 5 yıldır üniversiteyi yurtdışında okumak isteyen öğrenci sayısında büyük bir artış yaşanmıştır. Biz de öğrencilerimiz bu fırsatlardan yaralanmaları için çalışmalarımıza hız kazandırdık. Bu bağlamda işbirliği içerisinde bulunduğumuz üniversiteler arasında University of Sheffield, University of Kent ve University at Albany, SUNY bulunmaktadır. 
Ayrıca Mektebim olarak, Ulusal Ajans tarafından yürütülen Erasmus+ Projesi’nde Yunanistan, Almanya, Macaristan, Hollanda ve İspanya’daki liselerle ortak olarak projeler yürütüyoruz. 3 yıl sürecek olan projemizde öğrencilerin eğitim ve okul hayatına olan kayıtsızlığını ve motivasyon eksikliğini belirlemek ve çözüm yolları aramak adına öğrencilerin sorunlarına eğilerek, onlara içinde bulundukları durumla ilgili seçenekleri göstererek karar verme sürecinde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ortak ülkeler bir modül üzerinde çalışıyor ve öğrenciler birbirleriyle fikir alışverişinde bulunuyor.

ÖĞRENCİLERİ AKEDEMİK BAŞARILARI YÜKSELİYOR
Projelerde yer alacak öğrencileri nasıl belirliyorsunuz? Projelerde yer alan öğrencilerde ne gibi değişiklikler gözlemliyorsunuz?
Eğitim yaklaşımlarımızın temelinde proje odaklı öğrenci yetiştirmek bulunuyor. Öğrencilerimiz zaten derslerde öğretmenlerinin mentörlüğünde farklı alanlarda projeler üretiyorlar ve çeşitli projelerin içinde yer alıyorlar. Öğrencilerin ilgi alanlarını keşfetmek onların ulusal ve uluslararası projelerde yer alması için öğrencileri yönlendirmek, projelerin içeriği ile ilgili doğru ve detaylı bilgiyi vermek çok önemli. Bu noktada öğretmenlerimize çok iş düşüyor. Hemen hemen her öğrenciye dokunuyoruz bu projelerde yer almalarını sağlıyoruz. Koç öğretmenlerimiz birebir danışmanı oldukları öğrencileri takip ediyor ve yönlendiriyor.
Ulusal veya uluslararası düzeyde projelerde, yarışmalarda yer almak, bu süreci yaşamak öğrencilerin gelişiminde mihenk taşı niteliğinde. Fikir geliştirmek, bu fikri sunmak, takım çalışması, kendini ifade etme, zaman yönetimi, kriz yönetimi, geri bildirim alma-verme, verilen geri bildirimi değerlendirebilme gibi zaman içinde edinilen ancak genç yaşlarda edinildiğinde altın değerinde olan bu gibi kritik özellikler öğrencilere kazanım olarak geri dönüyor. Ayrıca hem insan ilişkilerinde hem de akademi başarılarında gözle görülür ve ölçülebilir bir gelişimden söz edebiliriz.

Projelerin sonuçları nasıl değerlendiriliyor?
Katıldığımız her projenin veya yarışmanın kendine özgü bir değerlendirme ölçeği var elbette. Bazı yarışmalar öğrencinin projede yaşadığı süreci ve bu süreçteki gelişimini değerlendirirken, bazı yarışmalarda da süreç sonunda ortaya çıkan sonuç göz önünde bulunduruluyor. Biz kendi içimizde gerçekleştirdiğimiz etkinliklerde de, ulusa veya uluslararası öğrencilerimizin katıldığı projeler sonrasında da her iki durumu da değerlendiriyoruz. Bu yarışmalara süreç içinde gelişim gösteren ve ortaya bir sonuç da koyabilecek öğrencileri yönlendiriyoruz. Sonuçları da derecelerine göre mutlaka ödüllendiriyoruz ve bir sonraki projede yer almaları için teşvik ediyoruz. 

Ulaştığınız kampüs sayısı ve 2017 yılına ilişkin hedeflerinizi paylaşabilir misiniz?
Mektebim 2016 – 2017 akademik yılı itibariyle 50 kampüs ve 150 okul olarak yoluna devam ediyor. En başından beri en önemli hedefimiz kaliteli eğitim ve bu kaliteyi ülkenin olabildiğince her noktasına ulaştırabilmek. Kaliteli eğitim tanımını biraz açmak lazım elbette. Okul öncesinden liseye kadar akademik anlamda bazı eğitim yaklaşımları geliştirdik ve eğitim yöntemlerimizi bu yaklaşımlar etrafında şekillendirdik. Bu yaklaşımları belirlerken de öğrencilerin ve toplumun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurduk. Ulusal ve uluslararası düzeyde bu ihtiyaçları karşılayan ve akademik derinliği öğrenciler yetiştirmek en büyük hedefimiz olmaya devam edecektir.

MEKTEBİM OKULLARI’NIN ULUSLARARASI ÜNİVERSİTE İŞBİRLİKLERİ
Mektebim Okulları olarak uluslararası eğitim camiasında bilinirliğimizi arttırmak ve lise öğrencilerimize yükseköğrenimle ilgili fırsatlar yaratmak amacıyla Uluslararası Eğitim Departmanı olarak yapmış olduğumuz çalışmaların en başında üniversiteler ile işbirliği içerisinde bulunmaktır. Özellikle son 5 yıldır üniversiteyi yurtdışında okumak isteyen öğrenci sayısında büyük bir artış yaşanmıştır. Biz de öğrencilerimiz bu fırsatlardan yaralanmaları için çalışmalarımıza hız kazandırdık. Bu bağlamda işbirliği içerisinde bulunduğumuz üniversiteler arasında University of Sheffield, University of Kent ve University at Albany, SUNY bulunmaktadır. Seçilen üniversiteler dünya sıralamalarında üst sıralarda olan, eğitim kalitesi yüksek, araştırma olanaklarının fazla olduğu, yaşam kalitesi oldukça iyi olan üniversiteler arasında yer alıyor.

Mektebim öğrencilerinin bu işbirliklerinden avantajları neler?

Mektebim Okulları olarak bu tarz üniversitelerle işbirliğinde bulunmak oldukça önemli bir konudur. Dünyanın prestijli üniversitelerinin Türkiye’de özel bir eğitim kurumu olan Mektebim Okulları’nı tanıyor olmaları uluslararası alanda bilinirliğimizi oldukça yüksek bir seviyeye taşımaktadır.

Mektebim öğrencilerinin en büyük avantajı, çok fazla başvurunun olduğu bu eğitim kurularına girişte öncelik tanınmasıdır. Üniversitelere girişte gerekli olan başvuru koşullarını sağlayan Mektebim öğrencileri, başarılarını arttırmak için başvuru sürecinde önce değerlendirilmektedir.

İşbirliği içinde olduğumuz bütün üniversiteler yılın belirli zamanlarında kampüslerimizi ziyaret ederek hem üniversite hakkında hem de üniversitenin bulunduğu ülkede eğitim hakkında bilgilendirici sunumlar yapmayı taahhüt eder. Bunun yanında öğrencilerin üniversite hakkında daha detaylı bilgi almaları için görsel ve yazılı materyallerin öğrencilere ulaştırılmasını sağlar.

Genelde başvuru ücreti olan üniversitelerde Mektebim öğrencileri bu ücretten muaf tutulurlar.

Burs olanakları öğrenciler ve veliler için oldukça önemli bir konudur. Sosyal sorumluluk projelerinde faal olan, not ortalaması yüksek olan, başvuru sürecinde gerekli olan yabancı dil sınavlarında yüksek puan elde eden, spor alanında çeşitli başarılara imza atmış ve bu tarz etkinlikler sonucunda sertifika almayı hak kazanan öğrenciler burs kazanma hakkına sahip öğrenci statüsünde olurlar. Burs oranları alınan belgeler, sertifikaların önemi ve üniversitenin koşullarına göre değişiklik göstermektedir. University of Sheffield burs olanaklarında (her yıl); için mühendislik ve bilim için 2500£, Sanat ve İnsan Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Hukuk bölümleri için 2000£ değerindedir.

Mektebim öğrencileri için İngilizce Yaz Programları konusunda da bir öncelik sağlanmaktadır. İşbirliği içinde olduğumuz üniversiteler aynı zamanda öğrencilerimize herhangi bir akademik derse başlamak için gerekli olan İngilizce seviyesine ulaşmalarına yardımcı olabilmek için dersler sunar.  Üniversiteye girişte gerekli olan IELTS veya TOEFL puanlarını yükseltmek isteyen öğrenciler bir, iki veya üç dönemlik ders programlarına katılabilmektedirler.

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.