banner

Eğitim fakültesi öğrencilerine ‘Toplumsal Cinsiyet Sertifikası’




Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Merkezi’nin (SEÇBİR) işbirliği ve Sabancı Vakfı’nın desteğiyle, toplumsal cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen sertifika programı tamamlandı. 

sabanci_uni_secbirSabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi, Mor Sertifika Programı kapsamında Türkiye genelindeki eğitimlerine devam ediyor. Merkezin, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Merkezi’nin (SEÇBİR) işbirliğiyle düzenlediği ve Sabancı Vakfı’nın desteklediği programa 2017 bahar döneminde İstanbul, Bursa ve Kocaeli’deki üniversitelerin eğitim fakültelerinden 100’ün üzerinde öğrenci başvurdu. Yapılan değerlendirmelerin ardından programa kabul edilen 33 öğretmen adayı, yaklaşık 2.5 ay süren eğitimi tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı.

Eğitim ortamında toplumsal cinsiyet çalışmak
Öğretmen adaylarının katıldığı eğitim programında; sosyoloji, hukuk, sosyal politika, edebiyat, psikoloji ve basın gibi farklı alanlardan uzman ve akademisyenlerin katkı sunduğu program kapsamında ayrımcılıkla mücadele stratejileri, eğitim ortamında toplumsal cinsiyet ve çocuklarla cinsiyet eşitliği çalışmak gibi başlıklar işlendi.

Toplumsal cinsiyet ve ötesi
Sertifika programına katılan öğretmen adaylarından Marmara Üniversitesi öğrencisi Sümeyye Yücel sertifika programında:

• Çalışmaya katkı sunan her birey önce kendisinin yaşam içinde “nerede” olduğunu, “kim” olduğunu, “kimliğini” belirlerken nelerden etkilendiğini, farkında olmadan kendini nasıl “görmezden geldiğini”, kendini nasıl “eşit gör(e)mediğini” ,
• Bunların ötesinde ‘kimsenin güzel ya da yakışıklı olmak zorunda olmadığını’ ,
• Kadınların gerçekte nerede olduğunu/olmadığını,
• Erkeklerin ‘erkeklik’ adı altında neler yaşa(ma)dığını,
• Kitapların içinde yazılanların sayfaları dolduran akıcı, sürükleyici, bazen eğlenceli ama tüm bunların yanı sıra okunanın ötesinde farklı bir şeyler daha söylediğini,
• Medyada yer alan her türlü ifadenin ne denli dikkat ve bilinç gerektirdiğini,
• Çocuklara giden en güzel ve etkili yolun oyundan geçtiğini, onlarla konuşulunca gerçekten anlaşmanın mümkün olduğunu, güvenin, sağduyunun, saygı duymanın, eşit davranmanın bir çocuğu nasıl topluma ve hayata kazandıracağını,
• Güçlerin birleştirildiğinde adeta kartopu gibi büyüyerek sorunların çözümüne giden yolun zenginleşeceğini ve çeşitleneceğini,

Yücel, eğitimin gücünü, disiplinlerarası çalışmayı, farklı grupların teması için çabalamayı, hukuku işin içine katmadan değişimin eksik kalacağını, dili dönüştürmek gerektiğini, sanatın her dalının eşitliğe giden yolda bir araç olabileceğini ve hikâyeleri görünür kılmayı öğrendiğini belirtti.

10. yılına doğru Mor Sertifika
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi’nin 2007 yılında hayata geçirdiği Mor Sertifika Programı, eğitim sisteminin farklı kademelerinde toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalarına devam ediyor. 2007-2017 yılları arasında düzenlenen eğitim seminerleriyle toplam 3000 öğretmene, ve 66 eğitim fakültesi öğrencisine ulaşan program bu yıl 10. yılını tamamlıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.