banner

65 yaşındaki Dede üniversiteyi derece ile bitiriyor




2010 yılında üniversite okumaya karar veren "Dede" lakaplı Beynabi Kasapoğlu'nu mezuniyet heyecanı sardı.

65 yaşında üniversite okuyorBursa'da 2010 yılında üniversite okumaya karar veren "Dede" lakaplı 65 yaşındaki Beynabi Kasapoğlu, mezun olmanın sevincini yaşıyor. Oğlunu kaybettikten sonra emekli olan 65 yaşındaki Beynabi Kasapoğlu, eşinin de vefatının ardından hayata tekrar sarılmak için öğrenciliği seçti. 2010 yılında Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Tarım Makineleri Bölümüne kaydolan ve öğrenci arkadaşları arasında "Dede" lakabıyla tanınan Beynabi Kasapoğlu, mezuniyet heyecanı yaşıyor.

14 yaşında meslek lisesine kaydolduğunu dile getiren Kasapoğlu, "14 yaşında meslek lisesine kaydımı yaptırdım. 18 yaşında bitirdim. Okulu bitirmemin hemen ardından evlenmek zorunda kaldım. Çünkü annem ve babam yaşlı ve hastalardı. Ailemin yükünü omuzlarıma almak zorundaydım. Bunu da haliyle tek başıma değil, aile kurarak gerçekleştirdim. 20 yaşından sonra askere gittim. Aile reisi görevimden dolayı 24 ay yerine 12 aylık askerlik yaptırdılar. Bulgaristan makamları bana çıkış pasaportu verdi. Türk makamları da giriş vizesi verdi. 1978 yılının Eylül ayında Türkiye'ye göç ettim. Geldiğimde Bursa'nın Karacabey ilçesinde bulunan ve devlet kuruluşu olan Karacabey Harası'nda çalıştım. 2002 yılında emekli olmak zorunda kaldım. Ani emekli olmamın sebebi de eşimin felç olmasıydı" dedi.

ZORLUKLAR OKUMAYA YÖNELTTİ

Oğlunun vefatıyla büyük darbe aldığını dile getiren Kasapoğlu, "2000 yılında, Bulgaristan'da doğan oğlum Aydın Kasapoğlu, Türkiye'de Kara Harp Okulu'nu bitirerek subay oldu. Kıdemli yüzbaşıyken oğlumu yitirdim. O yüzden annesi de 6-7 ay sonra felç geçirdi. Benim ani emekli olmamın başlıca sebebi buydu. 2008 yılının Ocak ayının 13'ünde eşimi kaybettikten sonra ÖSYM'ye müracaat ettim. 2010 yılında Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Tarım Makinaları Bölümüne kaydoldum. Geçen 2 yılın ardından bugün okulumun sonuna geldim. Çok gururluyum. Bu hayalimi Bulgaristan'da gerçekleştirememiştim. Allah bana bütün zorluklardan sonra da olsa bunu bana nasip etti" dedi.

"OKUL ARKADAŞLARIMLA DEDE TORUN GİBİYİZ"

Okul arkadaşlarıyla sıcak bir ilişki içerisinde olduğunu anlatan Kasapoğlu, "Üniversite tahsilim çok iyi geçti. Arkadaşlarımın bana saygı ve sevgileri sonsuzdu. Onlar beni bağırlarına bastılar. 18-20 yaşlarında olmalarına rağmen, benim gibi 65 yaşında birini hiç yadırgamadılar. Ben de onları evlatlarım, torunlarım olarak görerek bağlandım. Bir aydan beri arkadaşlarımdan ayrılacağımı düşünerek sıkıntı yaşıyorum. Çünkü birbirimize çok alıştık. Arkadaşlarım da beni çok seviyor. Arkadaşlarım bana ilk önce nasıl hitap edeceklerini bilemediler. Amca mı desinler, dede mi desinler bilemediler. Bana danıştılar. Beni dede olarak görmelerini söyledim. Çünkü benim 4 yıllık üniversite bitirmiş torunum var. Arkadaşlarıma bunları söyledim. Ben dedeliği çoktan kabul ettiğimi söyledim. Onlar da bana telefon açtıklarında 'Dede ne yapıyorsun? Kendine iyi bak' şeklinde hitap ediyorlar" dedi.

"ÖĞRENCİ YURDU BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLADI"

İlçeden üniversiteye gelmenin zor olduğunu belirten Kasapoğlu, "Ben her gün Karacabey'den üniversite kampüsüne geliyordum. Bu bana birtakım zorluklar yaşatıyordu. Bu yüzden 2. yılın başında Kredi Yurtlar Kurumu'na müracaat ettim. Beni yurda kabul ettiler. 6-7 aydan beri burada kalıyorum. Cuma günü öğlene kadar yurtta kalıyorum ve okuluma gidiyorum. Öğleden sonra da Karacabey'e dönerek bir kamyonetle çalışıyorum. Bu sayede hem giderlerimi karşılıyorum, hem vaktimi çalışarak geçirmiş oluyorum" dedi.

Okuldan onur belgesiyle mezun olacağını dile getiren Kasapoğlu, şunları söyledi:

"Notlarım iyi olduğundan dolayı beni okuldan mezun olmuş olarak görüyorlar. Hatta hocalarım da mezuniyetimi şimdiden yüzüme ilan ettiler. Notlarım 85 - 95 civarında. Allah izin verirse hacca gitmeyi düşünüyorum. Daha sonra dikey geçiş sınav hakkımı kullanarak, belki de burada daha fazla okumak nasip olur. Çünkü Ziraat Fakültesinden gelen hocalarım lisans bölümümü de bitirmemi istiyor. Benim kendi hocalarım da 'Sen bu kadarla yetinmemelisin, sen okyanusu geçtin, derede boğulamazsın' diyorlar. 'Sen bu okulu bitirip gençlere örnek olmalısın' diyerek beni teşvik ediyorlar. Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu'ndaki laboratuarların anahtarlarını bana verdiler. Beni asistan öğrenci olarak ilan ettiler. Ben en geç sabah saat 08.00'de laboratuarın kapısını açarak ön hazırlık yapıyorum. Arkadaşlarımla ayrılık bana çok zor geliyor."

Diğer bölüm öğrencileriyle de çok iyi anlaşan Beynabi Kasapoğlu'na dersler konusunda yardımcı olan okul arkadaşları, 65'lik öğrenciyle çok iyi anlaştıklarını dile getirerek, "Dedemize fizik ve matematikte geri kaldığı konuları çalıştırıyoruz. Onu çok seviyoruz. Onun hayat tecrübelerinden de yararlanıyoruz. Yaşıtlarımızla nasıl anlaşıyorsak dedemizle de o şekilde anlaşıyoruz" dedi.

(sabah)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.