banner

Facebook’u etkili kullanmanın yolları




Eğer Facebook’ta bir sayfa yönetiyorsanız, paylaşımlara beğeni ve yorum almanın önemini biliyorsunuzdur. Ortalama bir Facebook sayfası, hayran sayısının sadece %17′ sine ulaşıyor. Bu durum etkili bir algı oluşturmak için Facebook sayfa yönetimine özen gösterme gerçeğini apaçık ortaya çıkarıyor.

facebook sayfasını nasıl etkili kullanırsınızYeni bir beğeni aldığınızda bu kişiyi sayfanızla sürekli iletişimde tutmak için bir fırsat yakaladığınızı unutmayın. Eğer hayranlarınızın ilgilenecekleri ve okuyacakları paylaşımlarda bulunmazsanız, sayfanızdan yapılan gönderimleri dikkate almamaya başlayacaklardır ve sadece sayfanızın beğeni sayısını arttıran birer rakam haline geleceklerdir. Facebook sayfanızın beğeni sayısı sizin direkt olarak ulaştığınız kişi sayısını ifade etmez. Başka alanlarda olduğu gibi Facebook sayfasında da süreklilik önemli bir kavramdır. Peki sayfanızı beğenenleri etkileşimde tutup onları nasıl marka elçilerinize dönüştürürsünüz?

Sayfanızda paylaşımda bulunmanın öneminden bahsettik. Burada unutulmaması gereken nokta, hayranlarınızı sıkacak ve onları paylaşımlarınıza tepkisiz kalacak sıklıkta gönderimde bulunmamanızdır. Dolayısıyla yapmanız gereken ilk ve en önemli şey, hayranlarınızın paylaşımlarınızla hangi günlerde daha çok etkileşimde bulunduğunu belirlemek ve bu zaman dilimine ağırlık vererek paylaşımlar yapmanızdır. Peki bu zaman dilimini nasıl belirleyeceksiniz?  Bunu hem kendi analizleriniz ile hem de Facebook istatistikleriniz ile belirlemeniz mümkün. Eğer yeni bir sayfa oluşturduysanız Facebook istatistiklerinin sizi yanıltabileceğini unutmayın. Yeni oluşturulan bir Facebook sayfanızın olduğunu ve bu sayfanın ilk hafta 5 beğeni aldığını düşünelim. Facebook istatistikleri bir hafta sonra alacağınız 10 beğeniyi size hayran artışında yüzde 200 artış var diye gösterecektir. Ancak beğeni sayısı yüksek bir sayfayı uzun süredir yönetiyorsanız bu konuda Facebook Insights size yardımcı bir araçtır.

Sayfalarını yeni oluşturanlar için hayranlarının etkileşimde bulunduğu günleri belirlemek birkaç yolla mümkündür.

Bulunduğunuz paylaşıma gelen beğeni günlerini not edin. Gönderilerinizi belirli bir süre takip edin ve yapılan tüm yorumları analiz ederek hangi günlerde ne tip içeriklere daha fazla yorum aldığınızı belirleyin. Yorum yapan kişinin profiline hızlı bir şekilde göz atın, böylelikle ne sıklıkta aktif olduğunu görürsünüz. Sayfanıza gelen yeni beğenilerin günlerini kaydedin. Bu sürece sayfanızı oluşturduktan hemen sonra başlamamanız gerekir. İnsanlar kendilerine önerilen bir sayfayı ilgilenmedikleri halde beğenme eğilimi gösterebilirler ya da sayfanız ilgi alanlarına girse bile, yeni bir sayfa olduğundan tüm gönderilerinizi okuyup yorum yapma eğilimi göstereceklerdir. Dolayısıyla sayfanızı oluşturduğunuz günden itibaren 3-4 hafta sonra bu sürece başlarsanız, daha verimli sonuçlar elde edersiniz.

Uzun süredir var olan bir Facebook sayfanız var ve geniş kitlelere ulaşıyorsanız, yukarıdaki şekilde hayranlarınızın en çok etkileşimde olduğu günü belirlemeniz biraz zor olacaktır. İşte burada Facebook Insights devreye giriyor. Sadece dört adımda verilere ulaşabilir ve etkili diyalog geliştirmek için uygun günleriniz belirleyebilirsiniz.

1-       Facebook sayfanızın istatistik bölümünü açıp, beğenilere tıklayın.

2-       Daha sonra Veriyi Dışa Aktar sekmesini kullanın. Burada iyi bir örneklem elde etmeniz analizinizde yüksek oranlı başarı elde etmenizi sağlayacaktır. Dolayısıyla son 2-3 aya ait verileri dışa aktarırsanız hem uygun büyüklükte hem de güncel bir örneklem elde etmiş olursunuz.

3-       Veriyi dışa aktarımı kaydedin ve Microsoft Excel ile açın.

4-       Elde ettğiniz veriyi Excel’de haftanın günleri bazında sıralayın. Burada biraz istatistik bilgisi gerekmekte. Yapacağınız istatiktiksel hesaplarla ortalama olarak hayranlarınızın hangi gönderinizle haftanın hangi günleri etkileşimde bulunduğunu belirlemiş olursunuz.(sosyalmedya.co)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.