banner

KPSS’ye hazırlananlara uzman önerileri




”Sınav günü sahip olduğu ruh hali, okuduğunu anlayabilme yeteneği, sorulara bakış açısı sınav anında olabilecek duygu ve travma durumlarıyla ilgili otokontrol şekli, bütün bunları da dikkate alarak adaylar sınava hazırlanmalı”

KPSS’ye hazırlananlara uzman önerileriAdnan Menderes Üniversitesi  (ADÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Yargı Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni  Hasan Can Oktaylar, 7-8 Temmuz 2012 tarihlerinde Kamu Personeli Seçme Sınavı’na  (KPSS) girecek adaylara yönelik olarak önerilerde bulundu.

Adayların beslenme ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerektiğine işaret  eden Oktaylar, ”Özellikle sınav anındaki ruh hali; soruları anlayabilme, zamanı  doğru kullanabilme, geniş bir bakış açısına sahip olabilme, entelektüel  düşünebilme, güncel olayları takip edebilme, dünyada olup bitenleri  yorumlayabilme kabiliyetleri ölçüldüğü için sadece çok çalışmak yoğun çalışmak ne  yazık ki yetmiyor” dedi.

2012 yılındaki Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) lise, önlisans,  lisans düzeyinde yaklaşık 3 milyon kişinin gireceği belirten Oktaylar, sınava girenler adayların yüzde 7-8’inin  atanabileceği için sınavın; seçme amaçlı, zor ve elemeye yönelik bir sınav  olduğunu söyledi.

Oktaylar, sınav tarihi yaklaştığında sadece adayların değil, ailelerinin  de son derece kaygılı olduğunu belirterek, ”Kaygı, adaylar çok iyi çalışıyor  olsa bile, bilişsel donanımı yeterli de olsa, sınav anında adayların başarılarını  son derece olumsuz etkileyebiliyor. Bu özelliğinden dolayı da adayların sınavla  ilgili hem psikolojik donanımı, hem teknik sureci değerlendirmeleri bu son bir ay  oldukça önemli” dedi.

Sınav zeka ölçüyor

Adaylara, sınavın sadece öğretimsel değil, psikolojik ve test  tekniklerini gerektiren yönlerini de son zamanlarda daha dikkate almaları  önerisinde bulunan Oktaylar, sınavın bilgi ölçüyor gibi görünse de aslında zeka  ölçtüğünü belirtti.

Oktaylar şöyle konuştu:”Ölçtüğü şey, zamana karşı hızlı okuma ve anlama, test tekniklerini  kullanabilme, özellikle de sınav anında bazı duygularını kontrol edebilme  gücüdür. Çünkü sınava giren adayların büyük çoğunluğu son derece iyi çalışır ve  donanımlı bir şekilde sınava girerler. Sınavın kapsamına bağlı konular oldukça  geniştir. Bunların test tekniğine bağlı sorularla ölçülmesinde de bazen teknik  sorunlar olabiliyor. Sınav da eleme amacını taşıdığı için bazen sorular üzerinde  adayı yanıltabiliyor. Bu açıdan adayların çok yönlü bir şekilde bu sınava  hazırlık yapmaları önemli.”

Son zamanlarda soru çözüm becerisi geliştirilmeli

Oktaylar, sınava kısa süre kala özellikle soru çözerek ve deneme  sınavları yaparak hazırlanılması gerektiğini ifade ederek, adayların  yapamadıkları, eksik ve hatalı yaptıkları sorularla ilgili konu tekrarı  yapmalarının da son derece önemli olduğunu ifade etti.

Adayların, sınav kaygısını arttıracak iletilerden veya çevrede bu konuda  yanlış sonuç doğuracak her türlü haberden uzak durmaları gerektiğini belirten  Oktaylar, şöyle devam etti:

”Hem moral ve motivasyon anlamında hem de çevre değişkenleri anlamında  yaptıklarına dikkat etmeleri çok önemli. Uyku düzeni, beslenme düzeni çok önemli.  Özellikle sınav anındaki ruh hali soruları anlayabilme, zamanı doğru  kullanabilme, geniş bir bakış açısına sahip olabilme, entelektüel düşünebilme,  iyi bir yurttaşın sahip olması gereken güncel olayları takip edebilme, dünyada  olup bitenleri yorumlayabilme kabiliyetleri ölçüldüğü için sadece çok çalışmak  yoğun çalışmak ne yazık ki yetmiyor. Sınav günü sahip olduğu ruh hali, okuduğunu  anlayabilme yeteneği, sorulara bakış açısı sınav anında olabilecek duygu ve  travma durumlarıyla ilgili otokontrol şekli, bütün bunları da dikkate alarak  adaylar sınava hazırlanmalı.”

Son bir ay gazete okuyun, haber izleyin

Sınav tarihi yaklaştıkça özellikle gazete, kitap okumanın, haber  izlemenin önemli olduğunu kaydeden Oktaylar, yorum yapabilecek düşünce yapısına  sahip olmanın, zamanı çok doğru kullanabilme adına önemli olduğunu vurguladı.

Sınavda sorulan derslerle ilgili soru çözüm hızına dikkat etmenin önemine  değinen Oktaylar, şöyle konuştu: ”Sınava giren adayın sınava hazırlık sürecindeki performansları ya da  denemelerde gösterdiği sonuçlar, genelde gerçek sınavla uyuşmuyor. Bu biraz  kişisel bir durum. Fakat bir adayın kendi gelişimini eksiğini takip etmesi,  tamamlaması gerekirken, başka adayların durumunu takip etmesi veya başka  kişilerin sınavın olumsuzluğuyla ilgili iletilere haberleşmelere girmeleri onlar  için son derece zararlıdır. Bir çok adayın yaşayacağı sorun zamanı  kullanamamasıdır. Genel kültür, genel yetenekte toplam 5 dersten soru geliyor.

120 soruya 120 dakika süre veriliyor. Adayların büyük çoğunluğu süreyi  yetiştiremiyorlar. Bir çok soruya konu olan bilgileri bildikleri halde, o soruda  o bilgiyi yorumlamak, karşılaştırmak, bir sonuç elde etmek, gibi zihinsel  yetenekler ölçüldüğü için, ezber yöntemiyle çalışan adaylar bunu da yapamıyorlar.  Onun için yorum yapabilmeye, karşılaştırma, ilişki ve sonuç elde etmeye yönelik  çok yönlü çalışmak gerekiyor.

Çalışırken düz okuma, altını çizme, tekrar yaparak çalışma, anlamayı da  zorlar, test sorularını yapmaya da da engel olur. Onun için adayların konuları  kavramsal gruplama, kavram haritaları şekilleri ile destekleyerek yazılı  çalışmaları çok önemli sonuçlar ortaya koyar.”

Doğru düşüncelerle kendinizi yönlendirin

”Atanmak zorundayım, kazanmak zorundayım, kurtulmak zorundayım” gibi,  bu tür iletilerin beyin tarafından üretildiği zaman, zihnin ve bedenin algılama  gücünün düştüğüne dikkati çeken Oktaylar, ”Adaylar, bunun yerine sınavı  ’kazanmak istiyorum’, ’kazanmak için elimden geleni yapacağım’, ’süreçte  eksiklerimi biliyorum, tamamlayacağım’ gibi doğru düşüncelerle kendilerini  yönetirlerse kaygı düzeyini normale dönüştürürler” dedi.

Oktaylar, sözlerini, ”Kaygı tabi ki olmalı fakat kaygı ne az, ne de çok  fazla olmalı. Kaygı; sınav başarısını engelleyecek kadar yoğunsa, eğer bu konuda  teknik bir destek almalarını öneririm. Eğer o aday o kaygısını sınava yönelik  olumlu bir motivasyon kaynağı olarak kullanırsa, bu da onun için bir avantaj  olur” diye tamamladı.

(milliyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.