banner

Sorgulayan bir nesle ihtiyacımız var




Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, genç ve dinamik nüfusun ülke için fırsat olduğunu belirterek ''Yeter ki, sorgulayan, ezberlerden kurtulan, retoriğin büyüsüne hemen kapılmayan bir neslimiz olsun'' dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Boğaziçi Yöneticiler Vakfı (BYV) tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve Anadolu Ajansının basın sponsoru olduğu "Özgün İyi Yönetim Uygulamaları Forumu"nda yaptığı konuşmada, "Düğün dernek, hep bir örnek" sözünü anımsatarak, bu sözün aslında hayatın sıkıcılığını, bir çok şeyin birbirine benzediğini, yeni bir şeye rastlanılmadığını vurgulamak için söylendiğini kaydetti.

Sezai Karakoç'un bir şiirindeki "Herkes gibi olmak, neredeyse hiç olmamak gibidir" ifadelerini de anımsatan Ergün, insanların günlük hayat tecrübesinde yeni, farklı ve özgün bir şeyler tecrübe etmeye ihtiyaç duyan varlıklar olduğunu anlattı.

Hayatta çok sayıda değişken olduğunu belirten Ergün, sözlerine şöyle devam etti:

"1992-1993 yılları idi. Tansu Çiller başbakanlığa geldi ve Ulusal Dinamik Denge Modeli diye bir model ortaya koydu. Türkiye'nin karmaşık ekonomik modellerini bilimsel bir yaklaşımla ele alacağı vurgusuyla göreve başladı. Ama model 1994 yılında büyük bir krizle sonuçlandı. Muhtemelen 2 değişkeni değil, çok daha fazla değişkeni bir arada değerlendiren bir modeldi ama yürümedi. Neden? Onun tahmininden çok daha fazla değişken vardı da onun için. Onun tahmin ettiğinden çok daha fazla siyaset ve ekonomi üzerinde etki vardı da onun için. Dolayısıyla teorik modellerimizle pratik hayat arasında çok önemli farklar olduğunu yaşarken görüyoruz."

"Parametrelerde yaşanan hız, bütün plan ve programın sürekli sarsılmasına neden oluyor"

Ergün, parametrelerde yaşanan hızın bütün plan ve programın sürekli sarsılmasına neden olduğunu söyledi.

Bunun ülkelerin anayasal sistemleri için de söylenebileceğini vurgulayan Ergün, bu tür sistemlerin olanı biteni anlamaktan aciz olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Çünkü sisteminizin hiç bir tarafının esnemeye niyeti yok. Herkes esnesin, ben katı durayım. İnsanlar kendilerini değiştirsin, ben değişmeyeyim. Böyle bir şey yok. Bu açıdan bizim büyük, genç ve dinamik nüfusumuzun ülkemiz için büyük fırsat olduğunu görmemiz gerekir. Bu büyük nüfus bize sadece iç pazar anlamında değil, gelecekte büyük liderler, girişimciler çıkarması anlamında da değerli bir nüfustur. Yoksa bakar çok büyük bir nüfus var, iş gücü iyi, geniş bir pazar. Bu nüfus sadece içinde bunu barındırmıyor, çok muhteşem şeyler barındırıyor. Yani okumasını bilirseniz, onları görürsünüz.

Bizim genç toplulumuzda bize fırsatlar sunuyor, onu nasıl okuduğumuz önemli. Bizim yeter ki soran, sorgulayan, ezberlerden kurtulan, retoriğin büyüsüne hemen kapılmayan bir neslimiz olsun. Kendisine 2 seçenek sunulduğu zaman bir üçüncü seçeneği var sayan gençlerimiz olsun."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.