banner

ERÜ insansız hava aracı üretti




Erciyes Üniversitesi öğrencisi altı genç ve iki öğretim üyesi, ürettikleri Air-Erciyes adlı minyatür insansız hava aracıyla Amerika'da Türkiye'yi temsil edecek.

erciyes_universitesiAmerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü tarafından 13-15 Nisan tarihleri arasında Amerika'nın Kansas eyaleti Wichita kentinde düzenlenecek Tasarla-Yap-Uçur adlı yarışmaya katılan Erciyes Üniversitesi'nden 6 öğrenci ve 2 öğretim üyesi, minyatür insansız hava aracıyla, 100 katılımcı arasında Türkiye'yi temsil edecek.

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Serdar Genç, bu yıl 16'ncısı düzenlenecek yarışma ile lisans öğrencilerinin becerilerinin geliştirilmesinin ve insansız hava aracı üretiminde yeni tekniklere ışık tutulmasının amaçlandığını söyledi. Genç, kendi yaptıkları tasarımda, bu yılki yarışmada istenen 4 dakikada en fazla tur atabilme, ağırlık taşıyabilme ve su tankından belirtilen mesafede belirlenen sürede su boşaltabilme görevlerinin başarılı şekilde yerine getirilebildiğini ifade etti. Bu performansla 100 katılımcı arasından ilk 20 arasında olmayı hedeflediklerini belirten Genç, şöyle konuştu: "Yaklaşık 1 aylık süremiz var. Biz bütün işlemleri bitirdik, sadece küçük düzenlemeler yaparak yarışmada daha başarılı nasıl oluruz onların üzerine yoğunlaşıyoruz. Yaklaşık 100 takım katılacak, Amerika'dan, Avrupa ülkelerinden, İsrail'den, Türkiye'den de 7 takım var. Biz bunların arasında ilk 20'de olmayı hedefliyoruz. Bu yarışmada Amerikan Havacılık Enstitüsü'nün amacı, günümüzde askeri
ve tarımsal amaçlar için kullanılan bu araçlarda yeni teknolojiler geliştirmek. Bu yarışmaları öğrenciler üzerinden düzenleyerek yeni fikirleri toplamış oluyorlar ve gelecekte yapılan çalışmalara ışık tutuyorlar."

Takımın öğrenci lideri ve ERÜ Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Onur Ağdacı ise Amerika'nın bu şekildeki minyatür ve askerlerin sırtlarında taşıyabileceği insansız hava araçlarıyla ilgili çalışmalara ağırlık verdiğini dile getirdi. Yarışmada ilk 10'u hedeflediklerini söyleyen Ağdacı, şöyle konuştu: "Amerika şu anda zaten 2016'da böyle bir ürün çıkarmaya hazırlanıyor. Kanat çırpan bir kuş üzerine çalışıyorlar. Biz de bu şekilde bazı görevleri yerine getirebilen, minyatür insansız hava uçağı tasarlıyoruz. Bu görevleri yerine getirmesinin yanı sıra, normal model uçaklara göre daha uzun süre havada kalabiliyor ve daha fazla yük taşıyabiliyor. Bunu yapan Türkiye'de bir kaç firma var, hatta TSK'ya bunları satıyorlar. Biz de bu yarışma yardımıyla kendimizi bu alanda geliştirmeye çalıştık ve minyatür bir insansız hava uçağı tasarlıyoruz."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.