banner

Kürtçe İletişim Fakültesi açılıyor




Diyarbakır Dicle Üniversitesi bünyesinde önümüzdeki yıl açılacak olan iletişim fakültesinde öğrencilere Türkçe, Kürtçe ve İngilizce eğitim verilecek.
kurtce_iletisimDicle Üniversitesi Genel Sekreteri ve İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 yıl önce üniversite bünyesinde iletişim fakültesi açtıklarını ancak iletişim alanında yeterli akademisyen bulunmadığı için öğrenci alamadıklarını söyledi.
Fakülteye bu yıl 3 öğretim üyesi, 1 profesör, 2 yardımcı doçent ve 4 öğretim görevlisi aldıklarını ifade eden Eyigün, önümüzdeki yıl öğrenci almaya başlayacaklarını bildirdi.
"Fakülteyi açtığımız zaman ilk işimiz Kürtçe seçmeli ders koymak olacak. İletişim fakültelerinin birçoğunda kendilerine özgü ajanslar var. Bu ajanslar aynı zamanda öğrencilerin staj yapmalarına imkan sağlıyor. Burada özellikle Kürtçe haber yapma konusunda ciddi biçimde çalışmalarımız olacak" diyen Eyigün, fakültede Kürtçe haber ve yayın yapma konusunda özel bölümlerin olacağını kaydetti.
- İlk etapta 30 öğrenci alınacak
Anadolu Ajansı'nın da Kürtçe yayın yapmaya başlayacağını hatırlatan Eyigün, şöyle konuştu:
"Bizi bu konuda daha çok teşvik etmiş olacak. Özellikle Kürtçe haber yapma konusunda özel bir programımız olacak. İlk etapta 30 öğrenci alınacak. Zaman içerisinde öğrenci sayısı artacak. Fakültenin alt yapısı hazır. Bir gazete çıkarmaya başladık. Bu yıl geç kalınmasaydı, öğrenci alabilseydik derslere başlayacaktık ancak biraz geç kalındığı için öğretim üyelerinin atamaları konusunda sıkıntı çıktı. Yetişemedi için YÖK haklı olarak ek kontenjanda listeden çıkardı. Ancak önümüzdeki eğitim döneminde kesinlikle iletişim fakültesi açılacak. Orada Kürtçe gazetecilik bölümüne ayrı bir önem verilecektir."
Eyigün, bölgede sadece Elazığ'da iletişim fakültesinin bulunduğunu, bölgenin medyanın merkezi konumunda olduklarını dile getirerek, açacakları fakültede saha ile teoriyi birleştireceklerini, yayın kuruluşlarıyla yoğun bir çalışma içerisine girmek istediklerini vurguladı.
- Güneydoğu'nun gazetecileri yetişecek
Mezun olan öğrencilerin bölgede hizmet vermesini umduklarını aktaran Eyigün, fakültelerinin bölge basına yeni bir kalite getireceğini, ufuk açacağını belirtti.
Bundan sonra Güneydoğu'nun gazetecilerinin Dicle Üniversitesi'nde yetişeceğini ve en az 3 dilli olacaklarına dikkat çeken Eyigün, şöyle devam etti:
"Öğrenciler, Türkçe, Kürtçe ve İngilizce eğitim alacak. Başka hiçbir üniversitede Türkçe, Kürtçe ve İngilizce iletişim dili olan fakülte yoktur. Dolasıyla ilk defa Diyarbakır'da 3 dilli iletişim fakültesi öğrencileri yetişecek. Ayrıca, halkla ilişkiler uzmanı yetişecek. Şu an kadar hiçbir üniversitede halkla ilişkilerde Kürtçe dersi veren fakülte de yok. Hem bölgede hem de Irak başta olmak üzere bölge ülkelerinde bu anlamda Kürtçe bilen halkla ilişkiler uzmanına ihtiyaç var. Çünkü komşu ülkelerde çalışan birçok Türk firması var. Türk firmaları iletişim kurmada çok ciddi şekilde sıkıntı çekiyor. Bizim öğrencilerimiz Türkçe, Kürtçe ve İngilizce'ye hakim olacak. Bu dilleri bilen ve iletişim becerileri söz konusu olduğu zaman eminim iş bulma konusunda öğrencilerimiz sıkıntı çekmeyeceklerdir. Belki birçok şirket üniversitemizde yetişecek elemanlara güvenerek komşu ülkelerinde halkla iletişim alanında büro açacaklar."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.