banner

Eğitim dili ‘Kürtçe’ üniversite için YÖK'e başvurulacak




Türkiye'nin eğitim dili Kürtçe olan ilk üniversitesini kurmak için yola çıkan Mezopotamya Vakfı, Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) başvurmaya hazırlanıyor.

yökKürt diline katkıda bulunacak ve anadilde eğitim verilecek bir üniversite kurulması için yola çıkan ve kurucuları arasında ünlü Kürt sanatçı Şivan Perver'in yanısıra insan hakları savunucuları, iş adamları ve akademisyenlerin de bulunduğu, merkezi Diyarbakır'da yer alan vakıf, YÖK'e başvuru için altyapı hazırlıklarını sürdürüyor.

Bu kapsamda akademisyenlerden oluşan profesyonel bir ekiple düzenlenecek çalıştaylarla stratejik plan ve fizibilite raporu hazırlanacak.

YÖK'e başvuru hazırlığı ile ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Mezopotamya Vakfı Genel Sekreteri Mahmut Tuğrul, vakıf olarak Türkiye'nin ilk Kürtçe eğitim verecek üniversitesini Diyarbakır'da kurmak için çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü söyledi.

YÖK'e başvururken stratejik bir plan ve fizibilite rapruna ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Tuğrul, bu kapsamda bir dizi çalıştay serisi planladıklarını belirtti.

"Kürtçe eğitim ordusunu yetiştirmek önceliğimiz olacak"

Tuğrul, 3 Kasım'da bu çalıştaylara profesyonel bir ekiple başlayacaklarını kaydederek, "Profesyonel ekipte Türkiye'deki farklı kesimlerden akademisyenler yer alacak. Daha önce Türkiye'de aralarında rektörlük yapanların da yer aldığı 15'i aşkın profesör, 10'ün üzerinde doçent ve iş dünyası temsilcilerinin katılacağı grupla taslak üzerinde çalışacağız. Buradan çıkan karar doğrultusunda 17 Kasım'da sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla bu taslak üzerinde çalışacağız. 24 Kasım'da ise uzman 20 kişilik bir ekiple taslağa son halini vereceğiz. YÖK'e başvuru hazırlıkları kapsamında 'mali', 'dış ilişkiler' ile 'eğitim ve araştırma' başlıklarında 3 komisyon oluşturduk. Bu süreçte kurulacak üniversite için hem gerekli mali altyapıyı hem de öğretim üyesi kadrosunu oluşturmaya çalışıyoruz."

"2014'te YÖK'e başvurmayı, başvurunun onaylanması halinde de 2015-2016 eğitim öğretim yılında bir fakülte ile de olsa eğitim öğretime başlamayı planlıyoruz" diyen Tuğrul, kurmayı planladıkları ilk fakültenin Kürt dili ve eğitimine yönelik olacağını belirterek, "Kürtçe eğitimin ilk ve ortaöğretimde uygulanması halinde yetişmiş öğretmen kadrosuna ihtiyaç olacaktır. Bu nedenle Kürtçe eğitim ordusunu yetiştirmek önceliğimiz olacak" diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.