banner

Bin metre yükseklikte tercih günleri




Türkiye'nin havacılık ve uzay alanındaki ilk ve tek ihtisas üniversitesi olan Türk Hava Kurumu Üniversitesi, adayları bin metre yükseklikten uçurarak tanıtımını yapıyor. 

THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, üniversite tercihlerinin 17 Temmuz'a kadar devam edeceğini hatırlatarak, adaylar ve ailelerine üniversitenin eğitim olanakları, akademik programları, burs seçenekleri ve kampüs imkanlarını anlatmak için tanıtım günleri düzenlediklerini söyledi.

Böylece adayların en doğru tercihi yapmalarına yardımcı olmak istediklerini dile getiren Ban, pilotaj bölümünü tercih etmeyi düşünen adaylara, uçakla şehir turu attırdıklarını dile getirdi.

Adaylara farklı bir uçuş deneyimi yaşatmaya çalıştıklarını belirten Ban, "Tanıtım günleri içerisinde gelerek burada uçma hakkına sahip oluyorlar. Ankara'yı, THK Üniversitesi'ni yüksekten görüyorlar. Bu şekilde baktığımızda öğrencilerimiz belki hayatlarında ilk defa uçma zevkini yaşamış oluyorlar. O uçuşun hafifliğini, dünyaya yukarıdan bakmanın ne demek olduğunu da bir şekilde görüyorlar"diye konuştu.

Pilotaj bölümüne gelecek her öğrencinin mutlaka sağlık raporu alması gerektiğine işaret eden Ban, bu raporun askeri okula girişte aranan sağlık raporu olmadığını vurguladı.

Sağlık raporunun ardından adayların üniversiteye başvurduklarını anlatan Ban, test uçuşu yaptırarak öğrencilerin pilot olup olamayacaklarını tespit etmeye çalıştıklarının söyledi. 

Öğrencilerin öğrenim gördükleri 5 yıl boyunca sağlıklarını koruması ve her yıl sağlık raporu alması gerektiğini kaydeden Ban, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Allah vermesin çocuklarımızın başına bir şey gelebilir. Geldiği durumda ise bir alt tercihi ne ise o tercihte okuma imkanına sahip oluyorlar. Biz pilotaj bölümünü öyle dizayn ettik ki arzu eden öğrencimiz, pilotaj bölümünü yani uçmayı bıraktığı andan itibaren uçak mühendisi veya uzay mühendisliğine geçme hakkına sahip, oradan da diploma alabiliyor. Ankara için 3 bin metreye kadar çocuklarımızın uçuş yapma yetkileri var ama ilk etapta tanıtım günlerinde bin metreye kadar bir uçuş yüksekliği tespit ettik. O yükseklikte çocuklarımız Ankara’yı da üniversiteyi de görüyorlar."

Türk genci havacılık sektörüne hızla girmeli

Türkiye'de son yıllarda havacılık sektöründe çok büyük gelişmeler yaşandığının altını çizen Ban, son 10 yılda sektörde 7,5 katlık bir büyüme olduğunu vurguladı.

İstihdamın büyümeyi takip edemediğine işaret eden Ban, sektörde ciddi bir istihdam açığı bulunduğunu ifade etti.

Türkiye'de yaklaşık bin yabancı pilotun uçtuğunu bildiren Ban, bunun yanında yabancı bakım onarım elemanları, kabin memurları da bulunduğunu söyledi.

Türk insanının, Türk gencinin havacılık sektörüne hızla girmesi gerektiğine dikkati çeken Ban, "Dolayısıyla bizim okulumuzdan mezun olan çocuklarımızın, 5 yıl sonrasına baktığımız zaman, 3 yıl sonrasına baktığımız zaman istihdam diye bir sorunu olmadığını görüyoruz" dedi.

Dünya açısından da bakıldığında herhangi bir sorun bulunmadığını dile getiren Ban, havacılık sektörünün önünün açık olduğuna dikkati çekti. 

Adayların tercihlerini yaparken sektörün yıllar içerisindeki durumuna da bakması gerektiğini ifade eden Ban, şunları kaydetti:

"Özellikle Boeing ve Airbus’ın yaptığı bilimsel çalışmalar, 2030 yılına kadar dünyada yaklaşık 400 bin pilota, 600 bin uçak bakım onarım elemanına, yaklaşık 550 bin de kabin memuruna ihtiyaç olduğunu ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla tercih yaparken de gençlerimizin bunlara bakması lazım. Yani 'bugün sektör ne durumda, 5 yıl sonra hangi durumda olacak?' ve gencimiz orada 20 yıl 25 yıl belki de 30 yıl çalışacak ve '30 yıl sonra bu sektör ne olacak?' sorularını cevaplamak lazım. İşte '30 yıl sektör ne olacak?' havacılığın ne olacağını hepimiz çok iyi biliyoruz. Niye yeryüzü artık insanoğluna dar gelmeye başladı. İnsanoğlu artık gökyüzüne doğru açılıyor. Bu bağlamda baktığımızda da Türkiye'nin havacılık sektörüyle ilgili çok büyük yatırımları var. 3. Havalimanının yapılıyor olması, başlı başına bir iş. En büyük havalimanı. 150 bine yakın istihdam ortaya çıkaracak. Hepsini değerlendirdiğimizde, önümüzde devasa büyüklükte bir sektör var Türk gençliğinin bu sektöre hızla girmesi gerekiyor. "

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.