banner

Bu bölümü bitirenler yüksek maaşla hemen işe başlıyor




Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Yumurtalık Meslek Yüksekokulu Su Altı Teknolojisi Programını bitiren öğrenciler mezun olduklarında iş bulamama kaygısı yaşamıyor. Çünkü bu bölümde eğitime başladıkları ilk gün, mezun olduklarında çalışacakları yerler belli oluyor.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Yumurtalık Meslek Yüksekokulu Su Altı Teknolojisi Programı Türkiye'de eğitim veren 4 programdan en iyisi konumunda. Kendi branşında yüksek teknolojik imkanlara ve akademik kadroya sahip olan bu bölüm, öğrenciler tarafından da büyük ilgi görüyor. Nedeni de iki yıl sonra mezun olduklarında iş bulamama kaygısı yaşamıyor olmaları çünkü bu bölümde eğitime başladıkları ilk gün, mezun olduklarında çalışacakları yerler belli oluyor.

Dersler Yumurtalık Limanı'nda uygulamalı olarak yapılıyor

Yumurtalık Limanı'nda özel ekipmanlarla ders gören öğrenciler, özel sektörde dahi bulunmayan birçok teknolojik teçhizatla uygulama yapma olanağı buluyor. Karada kaynak makinesi ile profesyonel kaynak, kesme ve tefsiye işlemlerini öğrenen öğrenciler, daha sonra su altında özel giysilerle ve ekipmanlarla ders alıyor. Limana bırakılan platform, üzerine özel kıyafetle dalan öğrencilere elektrot ve metal parçalar verilerek kaynak yapmaları sağlanıyor. Öğrenciler her birimde ayrı ayrı çalışarak pratik yapıyor.

'Uygulamalı eğitimi önemsiyoruz'

ÇÜ Su altı Teknolojisi Öğretim Görevlisi Özgür Yılmaz, verdikleri eğitimi anlatarak, program hakkında bilgi verdi. Yılmaz, teknik ekipman ve teçhizat olarak en iyi program konumunda olduklarını söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti:

'Burada eğitim gören öğrenciler, mezun olduklarında piyasada sanayi dalgıcı ve basınç odası operatörlüğünde çalışabiliyor. Öğrencilerimizin tam donanımlı mezun olabilmesi için uygulamalı eğitimleri çok önemsiyoruz. Burada su altında kaynak çalışması yapıyoruz. Mesleki yaşamlarında öğrencilerimiz, buradan aldıkları bilgileri gemi altı kaynak ya da daplin atma gibi işlemlerde kullanacaklar. Her öğrenciye yeteri sayıda elektrot ve metal bir parça verilerek, su altına indirilen platform üzerine bu parçayı kaynatmalarını istiyoruz. Öğrencilerimiz su altında bu işlemleri yaparken, bizde yukarıda, kaynağın nasıl yapılması gerektiğini anlatıyoruz. Kaynağın yanı sıra su altında kesme, tasfiye, montaj eğitimlerimiz de var.'

"Ders veren eğitmen de aynı programı bitirdi, öğretim görevlisi oldu"

Bu programı bitiren öğrencilerin işsiz kalma olasılığının olmadığına değinen öğretim üyesi Yılmaz, kendisinin de bu programdan mezun olarak özel sektörde çalıştığını ve meslek hayatına Çukurova Üniversitesi'nde devam ettiğini söyledi. Yılmaz, 'Ben de aynı şekilde Su Altı Teknolojisi Bölümü'nden mezun olduktan sonra birçok firmada çeşitli büyük projede görev aldım. Daha sonra sanayi dalışını bırakarak, basınç odası operatörü olarak çalıştım ve şimdi özel sektörde edindiğim bilgileri Çukurova Üniversitesi'nde öğrencilerle paylaşıyorum' dedi.

'Mezun olan öğrenciler yüksek maaşla çalışıyor'

Çukurova Üniversitesi Yumurtalık Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Mustafa Çekiç ise programın kuruluşunu ve altyapısını anlatarak iş imkanı yüksek olan bu programla ilgili şunları söyledi:

'Çukurova Üniversitesi Yumurtalık Meslek Yüksek Okulu Su Altı Teknolojisi Programı 2011 yılında kuruldu. Kurulduğu yıldan bu yana, üniversiteler içerisinde en iyi altyapıya sahip olan bölümlerden bir tanesiyiz. İlk mezunumuzu gecen yıl verdik. Bu süreç içerisinde 12 öğrencimiz mezun oldu. Bu 12 öğrencimizin 2 tanesi dikey geçiş sınavında başarılı olup fakülteye geçiş yaparken, diğer kalan 10 öğrencimizin 9'u şu an sektörde 3 bin - 3 bin 500 TL gibi bir maaşla çalışıyor.'

Öğrenciler Marmaray, yeni Haliç Köprüsü projesi'nde çalışıyor

'Öğrencilerimizin bazıları Marmaray Projesi, bazıları Yeni Haliç Köprüsü Projesi, bazıları da doğal gaz platformları veya termik santrallerin yapımında çalışıyor. 2 yıllık ön lisans düzeyinde eğitim veren bu bölümün tercih edilmesinin sebeplerinden biride, iki yılın sonunda mezun olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Birinci Sınıf Dalgıçlık Belgesi verilmesi. Bu sayede de uzun yıllar eğitim yapmadan en kısa surede iş hayatına atılmış oluyorlar. Çukurova Üniversitesi diğer üniversiteler içerisinde en iyi altyapıya sahip durumda. Tüm ekipmanlara sahibiz. Sektörde veya sektör dışında görebilecekleri yada göremeyecekleri tüm teknolojik malzemelere sahibiz. Eğitimleri veren eğitmen personellerimiz bu konuda yetkin insanlar. Bu nedenle alınan tüm eğitimler sonucunda öğrencilerimiz, ekipmanları çok iyi tanıyan çok iyi kullanabilen ve iş yetisine sahip olan bireyler olarak mezun oluyorlar.'

Çukurova Üniversitesi'nin, su altı teknolojisi alanında sektörde söz sahibi olduğuna da dikkat çeken Mustafa Çekiç, şu anda mezun verecekleri öğrencilerin iş yerlerinin hazır olduğunu belirterek özel sektörün Çukurova üniversitesinden mezun olacak öğrencileri beklediğini söyledi. Çekiç, 'Şu anda bile mezun vereceğimiz öğrencilerin nereye gidecekleri, hangi iş kolunda çalışacakları, beraberinde hangi şirkette iş bulacaklarının hazırlıklarını da tamamladık' dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.