banner

Yüksekokul mezunlarına uluslararası lisans diploması




Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAÜSEM), meslek yüksekokulu mezunlarına Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) girmeden İngiltere'nin Leeds Beckett Üniversitesinden lisans diploması alma imkanı sunuyor.

SAÜSEM Müdürü Doç. Dr. Hayrettin Zengin, bu yıl geliştirdikleri Sınavsız Dikey Geçiş Projesi'yle meslek yüksekokulundan mezun öğrencilerin, bir yılını Türkiye'de, bir yılını da İngiltere'de okuyarak lisans diplomasına sahip olabileceklerini söyledi.

Projeye 6 programla başladıklarını ancak Eylül’e kadar diğer programları yetiştirmeye çalıştıklarını dile getiren Zengin, başvuruda bulunan öğrencilere seçtikleri bölüme göre almaları gereken dersler konusunda  her türlü yardımı yaptıklarını anlattı.

Zengin, öğrencilerin Leeds Beckett Üniversitesi’ne devam edecek dil yeterliliğine sahip olmamaları durumunda kursla dil takviyesi yapacağını söyledi. Bir senelerini İngilizce eğitimini tamamlayanların ister Türkiye'de isterse İngiltere'de okuyabileceklerini belirtti.

Öğrencilerin son yıllarını İngiltere'deki kampüste okuduklarında denklik problemi kalmayacağına değinen Zengin, bu şekilde hem Tükiye'de hem de uluslararası alanda geçerliliği bulunan üniversitenin diplomasına sahip olunabileceğini anlattı.

Programların İngilizce olduğunu ancak öğrencilerin ilk başta zorlanmamaları için bir yılını Türkçe okuyabileceklerini, son yılda ise derslerin tamamen İngilizce verileceğine değinen Zengin, dil yeterliliğine sahip olmayan öğrencilere ilk yıllarında İngilizce eğitim desteği vereceklerini söyledi.

Tüm yüksekokul mezunları başvurabilir

Zengin, projenin ilk olarak lisans ve yüksek lisansa yönelik planlandığını ancak yüksekokul öğrencilerinden gelen istekler doğrultusunda değişiklik yaptıklarını anlattı. Yüksekokulların isteklerine karşılık verebilmek için başvuruları Ağustos’un sonuna kadar uzattıklarını açıkladı.

Projeye başvuran öğrencilerin mutlaka meslek yüksekokulundan mezun olması gerektiğini aktaran Zengin, başvuruların not dökümüyle yapılması gerektiğini, öğrencilerin istediği bölümü seçebileceğini söyledi.

Zengin, öğrencilerin sosyal nitelikli 6 bölümden istediklerini seçebileceğini dile getirerek şöyle dedi:

"Şimdi başvuran öğrencilerimiz işletme ve insan kaynakları, işletme yönetimi, bilgi teknolojileri, pazarlama, otelcilik yönetimi ve liderlik alanlarını seçebilir. Bu bölümlere teknik programları da eklemeyi düşünüyoruz. Bu programa meslek yüksekokulu mezunu öğrencilerimiz başvurabilirler. Herhangi nedenle 4 yıllık üniversite okuyamayan yüksekokulu mezunu öğrencilerimiz DGS'ye girmeden, projemizden faydalanarak hem İngilizce'yi öğrenecek hem de dünyanın en iyi üniversitesinin diplomasını alacak."

Leeds Beckett Üniversitesi Uluslararası Koondinatörü Mustafa Aslan da meslek yüksekokulu öğrencilerine kapsamlı lisans tamamlama olanağı sunduklarını söyledi.

Leeds Beckett Üniversitesi’nin 100 ülkeden 40 bin öğrencisiyle, bir asırlık tarihi geçmişe sahip olduğunu anlatan Aslan, 'Neden Türk öğrencilerimiz buraya gitmesin?' diye düşünerek Sakarya Üniversitesiyle anlaşma yoluna gittiklerini belirtti.

Aslan, Leeds Beckett'ın tipik İngiliz üniversitesi olduğuna değinerek, başvuran öğrencilerin yurtdışına çıkmadan İngiliz sisteminde eğitileceğini ve İngilizce dil seviyelerini yükseltip öyle İngiltere'ye gönderileceğini dile getirdi.

Öğrenciler İngiltere'ye gittiklerinde sıkıntı yaşamayacaklarını belirten Aslan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Öğrencilerimizin kalacak yerleri daha önceden görüşüp o şekilde yollayacağız. Biz buradan müracaatlarını tamamlayacağız, sadece valizlerini toplayıp gitmeleri kalacak. Öğrencilere tavsiyem, SAÜ'nün açmış olduğu fırsatı değerlendirmeleri, en azından bir yılı burada okuyarak, son sene gelsinler, Leeds şehrimizi görsünler. Dışarıda kendilerine özgüvenleri daha da artacak. Ayrıca, yabancı dil konusunda pratiklik açısından çok iyi olacak ve dünyada uluslararası tanınan diplomaya sahip olacaklar. Öğrencilerimiz, SAÜ'nün açmış olduğu fırsatla uluslararası alanda tanınırlılıktaki lisans diplomasına sahip olabilirsiniz."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.