banner

Türkiye’den iki üniversite dünya sıralamasında İlk 400’de




QS 2014-2015 Dünya Üniversiteleri sıralamasında ilk 400’e Türkiye’den iki üniversite girdi. Geçen yıl 431-440 bandında bulunan Bilkent Üniversitesi ve 461-470 bandında yer alan Boğaziçi Üniversitesi 399’uncu sıraya yükseldi.

Türkiye’den üniversiteler farklı şirketlerin yaptığı sıralamalardaki yerini yükseltiyor. Hürriyet Gazetesi'nden Gönül Koca'nın haberine göre, dünyaca tanınan İngiliz eğitim danışmanlığı firması Quacquarelli Symonds tarafından (QS) 2014-2015 Dünya Üniversiteleri Sıralaması geçen hafta açıklandı. Buna göre, geçen yıl 431-440 bandında bulunan Bilkent Üniversitesi ve 461-470 bandında yer alan Boğaziçi Üniversitesi 399’uncu sıraya yükseldi. Böylece Türkiye’den ilk 400’e giren iki üniversite oldu. İlk 700’de ise Koç, Sabancı, İstanbul Teknik, Hacettepe, İstanbul ile Çukurova Üniversiteleri yer aldı.

Sıralamada ilk 10’da sırasıyla Massachusetts Institute of Technology (MIT), University of Cambridge, Imperial College London, Harvard University, University of Oxford, University College London (UCL), Stanford University, California Institute of Technology (Caltech), Princeton University, Yale University var.

QS Dünya Üniversiteler Sıralaması, akademisyenler arasında yapılan bir anket sonucu belirlenen akademik saygınlık (yüzde 40), işverenlere yapılan anket sonucu belirlenen mezunların iş yerindeki saygınlığı (yüzde 10), öğretim üyesi-öğrenci oranı (yüzde 20), Scopus veri tabanından derlenen öğretim üyesi başına alınan atıflar (yüzde 20), uluslararası öğrenciler (yüzde 5) ve uluslararası öğretim üyeleri (yüzde 5) kriterleri kullanılarak yapılıyor.

İyi üniversite olmaya çalışıyoruz

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar:

Bu değerlendirmelerde yüksek sıralarda olmanın öğrencilerin üniversite seçiminde pozitif etkisi oluyor bizim açımızdan. Özellikle yurtdışından öğrenci çekmeye çalışıyoruz, hâlâ yabancı öğrenci oranımız yüzde 6 civarında. Yabancı öğrencilerin üniversite seçiminde uluslararası sıralamaların olumlu etkisi oluyor. Türkiye’de Bilkent’i herkes biliyor ama yurtdışında üst sıralarda olması üniversitemize olan rağbeti arttırıyor. Akademisyenlerimizin yaptığı çalışmaların bilinmesi değer verilmesi de önemli. Yaptığımız araştırmaların, çalışmaların uluslararası dergilerde yer alması üst sıralara girmekte etkili oluyor.

Biz iyi üniversite olmaya çalışıyoruz, hangi kriterlere göre değerlendirme yapılırsa yapılsın üst sıralarda yer alıyoruz.

Boğaziçi ve Türkiye için büyük prestij

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu:

Son yıllarda üniversitemize çok parlak araştırmacı akademisyenler katılıyor ve bu genç nesil akademisyenlerin araştırmalarından etki faktörü yüksek, kaliteli yayınlar çıktı. Bu yılki QS sıralamasında ilk 400’e girmesi, üniversitemiz için olduğu kadar Türkiye için de büyük bir prestij kaynağı. Özellikle değerlendirme kriterleri arasında bulunan mezunların işyerlerindeki saygınlığı ölçütü açısından aldığımız olumlu puanlar, onların önemini bir kez daha gösteriyor. Bu sıralama aynı zamanda Türkiye’deki yüksek öğrenim sistemi için de yol gösterici olmalı.

Sıralamada yer almak ülke geleceği için önemli

ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Ural Akbulut:

Boğaziçi, 2013-2014’te dünyada 461-470’inci sırada iken 2014-2015’te 399’uncu sıraya yükseldi ve 34,7 puan aldı. Ancak Boğaziçi’nin yükselişinde CERN’de yapılan Higgs Bozonu’nu keşfi ile ilgili 2 adet çok yazarlı makale etkili oldu. Bu makalelerde 2.400-3.000 yazar vardı ve toplamda Boğaziçi’ne 1.900 civarında ek atıf gelmesini sağladı. ODTÜ 2013-2014’te 431-440 bandında idi bu yıl da 2014-205 sıralamasında 401-410 bandına girdi. ODTÜ de çok yazarlı CERN makalelerinden 1.900 civarında ek atıf aldı ancak ODTÜ’nün makale sayısı yüksek olduğu için yayın başına aldığı atıf oranı Boğaziçi kadar artmadı. Türk üniversitelerinin dünya sıralamalarında yükselmesi ülkemizin geleceği için önemli bir gelişme oldu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.