banner

Atatürk Üniversitesi’nden çift diploma imkanı




Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, FOM Hochschule işbirliğinde Berlin'de Almanca dilinde açtıkları işletme lisans programıyla devlet üniversitesi olarak ilk kez gurbetçi ve yabancı öğrencilere çift diploma imkanı sağladıklarını söyledi.

Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürk Üniversitesi ile FOM Hochschule'nin ATA-FOM'u ortaklaşa açtıklarını belirterek, Almanca dilinde işletme alanında ortak lisans programı düzenlediklerini ifade etti.

ATA-FOM'a ders kayıtlarının başladığını ve kesin kayıtların 9 Ocak'ta sona ereceğini vurgulayan Koçak, "Bizim orada ayrı bir irtibat büromuz olacak. Şimdilik Almanca İşletme programını açtık. Bu yıl pilot uygulama yapıyoruz. 300 kontenjanımız var. Devlet üniversitesi olarak çift diploma imkanı sağlayan tek üniversiteyiz. Programa da sadece Türk vatandaşları değil herkes müracaat edebiliyor. Rusya'dan, Cezayir'den, Tunus'tan her ülkeden müracaat edebiliyorlar" diye konuştu.

Koçak, dersleri 15 Ocak'tan itibaren başlatacaklarını ifade ederek, başlangıçta uzaktan eğitim şeklinde başlatıp, ardından örgün eğitime geçileceğini, pilot uygulamanın ardından dört lisans programı daha açacaklarını vurguladı.

Programın ilk birinci yılının Atatürk Üniversitesi'nin sorumluluğunda ancak eğitim-öğretimin tamamının Almanya'da olacağını anlatan Koçak, şunları kaydetti:

"İkinci yıldan itibaren de FOM Hochschule'nin sorumluluğunda olacak. Çocuklar mezun olduklarında hem Atatürk Üniversitesi'nin hem de FOM'un diplomasını alacaklar. Burada bir avantaj da iyi bir şekilde Türkçe öğrenecekler hem de Almancaları daha iyi olacak. Almanya'da doğan, orada okuyan başta Türk çocukları olmak üzere, üçüncü nesil, artık dördüncü nesil dediğimiz gençlerimiz biraz Türkiye'den uzaklar. Türkçe'yi iyi kullanamıyorlar. Ekonomik olarak belki çok sayıda şirketler var, iş yapan ama yazışmada, konuşmada yeteri kadar istifade edemiyorlar."

Yaz okullarında da bu çocukları Erzurum'a getireceklerini anlatan Koçak, yoğun Türkçe kursları düzenleyeceklerini, öğrencilerin eksiklikleri olan derslerin telafisini de yapacaklarını ifade etti.

"Bu üniversitenin 28 ilde kampüsü var"

Koçak, dört yıl sonra çok iyi Türkçe konuşan, zaten Almanca'yı bilen hem Atatürk Üniversitesi'nin diplomasını alan hem de FOM'un diplomasını alan öğrenciler yetişeceğine dikkati çekerek, "Bu şekilde ilk olacak. Bütün eğitim-öğretim Almanya'da olacak. Almanya'daki bir genci Erzurum'a getirmek, Türkiye'deki konaklamasından tutun da masraflarına kadar daha değişik sıkıntılar oluşacak. Biz eğitimimizi oraya götürüyoruz" dedi.

Anlaşma yaptıkları FOM'un 28 ilde kampüsünün olduğuna değinen Koçak, "İstediğimiz ilde de gelecek yıllardan itibaren öğrenci sayısına göre yeni kampüslerde eğitim görecekler ve iş dünyasıyla sıkı ilişkisi olan bir üniversite. 31 bin öğrencisi var. Vakıf üniversitesi. Almanya'da mesleki eğitimlerde mutlaka büyük firmalarla işbirliği içerisinde oluyorlar. Çocuklar mesleğini öğrenirken, okulunu da bitiriyor ve işleri de hazır oluyor" şeklinde konuştu.

Rektör Koçak, Almanya'da okuma imkanı olmayan 3 bine yakın Türk vatandaşı olduğunu, orada lise eğitiminin biraz farklı olduğunu, böylece onlara da bir imkan sunduklarını vurgulayarak, ATA-FOM'un bunun için önemli olduğunu sözlerine ekledi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.