banner

Asya sıralamasında Türk Üniversiteler nerede?




Uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu The Times Higher Education (THE) Asya üniversiteleri sıralamasını açıkladı. Geçtiğimiz yıla göre beş basamak atlayarak 14’üncü sıraya yükselen Boğaziçi Üniversitesi Asya’nın en güçlü üniversiteleri arasında yer aldı.

bogaziciThe Times Higher Education’ın inovasyon, uluslararası görünürlük, araştırma gibi kriterlere göre topladığı veriler ve yaptığı anket sonuçlarından yola çıkarak yıllık olarak hazırladığı Asya üniversiteleri sıralamasında Boğaziçi Üniversitesi ilk 50 üniversite arasında yer aldı. 2014 yılında listede 19’ncu sırada yer alan Boğaziçi Üniversitesi, 2015 yılında beş basamak yükselerek 14’üncü oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “"Asya'da yükseköğretim alanında büyük yatırımların yapıldığı ülkeler var. Özellikle Çin üniversitelerinin görünürlüğünün gittikçe arttığına tanık oluyoruz. Türk Üniversitelerinin bu sıralamalarda yükselerek yer alması yükseköğretim sistemimizde araştırma performansı ve akademik altyapısı ile öne çıkan model üniversitelerin varlığına işaret ediyor. Boğaziçi Üniversitesi, bu sıralamada Asya'nın en güçlü üniversiteleri arasında yer almaktan gurur duymaktadır” diye konuştu.

İlk 20’de Türkiye’den üç üniversite

THE Asya listesinde Türkiye’den üç üniversite ilk 20 sırada yer buldu. Geçtiğimiz yıl 29’uncu sırada olan Ortadoğu Teknik Üniversitesi 12’nci olurken, Boğaziçi Üniversitesi 19’uncu sıradan 14’üncü sıraya yükseldi. İstanbul Teknik Üniversitesi ise 2014’te 24 olan sıralamasını 19’a çıkardı.

Orta Asya’ya beş temsilci

14 ülke arasında yapılan araştırmaya göre Orta Asya Bölgesi’ni İran, İsrail, Lübnan, Suudi Arabistan ve Türkiye olmak üzere beş ülke temsil etti.

İlk 100’de altı üniversitesi bulunan Türkiye’yi dört üniversite ile İsrail takip ederken, İran üç, Suudi Arabistan iki, Lübnan bir üniversite ile listede yer aldı.

İlk 20 Üniversite sıralaması şöyle:

2015

2014

Üniversite Adı

Ülke / Bölge

1

1

Tokyo Üniversitesi

Japonya

2

2

Singapur Üniversitesi

Singapur

3

3

Hong Kong Üniversitesi

Hong Kong

4

5

Pekin Üniversitesi

Çin

5

6

Tsinghua Üniversitesi

Çin

6

4

Seul Ulusal Üniversitesi

Güney Kore

7

9

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Hong Kong

8

8

Kore Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAIST)

Güney Kore

9

7

Kyoto Üniversitesi

Japonya

10

11

Nanyang Teknoloji Üniversitesi

Singapur

11

10

Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Güney Kore

12

29

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Türkiye

13

12

Hong Kong Çin Üniversitesi

Hong Kong

14

19

Boğaziçi Üniversitesi

Türkiye

15

13

Tokyo Teknoloji Enstitüsü

Japonya

16

27

Sungkyunkwan Üniversitesi (SKKU)

Güney Kore

17

14

Tayvan Ulusal Üniversitesi

Tayvan

18

15

Osaka Üniversitesi

Japonya

19

24

İstanbul Teknik Üniversitesi

Türkiye

19

16

Tohoku Üniversitesi

Japonya

 

Detaylı bilgiye http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/ adresinden ulaşabilirsiniz. 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.