banner

Çocuklar olay yeri incelemesi yaptı




İÜ Çocuk Yaz Okulu kapsamında Adli Tıp Enstitüsü'nde eğitim alan çocuklar, mizansen olarak bir cinayetin işlendiği avukat bürosunda, olay yeri incelemesi yaptı. Çocuklara genel hatlarıyla adli bilimler dersi verdiklerini söyleyen İÜ Adli Tıp Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Faruk Aşıcıoğlu, “Bugüne kadar teori eğitimi verildi. Bugün ise pratiğe geçtik. Çocuklarımız bu bölümü çok sevdiler” dedi.

çocuklar olay yeri incelemesiİstanbul Üniversitesi (İÜ) Çocuk Yaz Okulu kapsamında Adli Tıp Enstitüsü'nde eğitim alan çocuklar, mizansen olarak bir cinayetin işlendiği avukat bürosunda olay yeri incelemesi yaptı.

Bir süredir teorik eğitim gören 22 öğrenci için enstitüdeki bir sınıf, olay yeri haline getirildi. Bir avukat bürosu şeklinde dizayn edilen sınıfa, alnına bardak darbesi almış ve boğazı kesilmiş bir kadın manken konuldu. Sınıfın değişik yerlerine de kırık cd, intihar mektubu, cam parçaları, yiyecek içecek gibi delil olma özelliği taşıyan değişik malzemeler yerleştirildi. Sınıfın bir bölümüne de güvenlik şeridi çekildi.

Olay yeri inceleme kıyafetleri giyen öğrenciler, savcı, polis, olay yeri inceleme ve adli tıp uzmanı olarak olay yeri incelemesi yaptı. Delilleri tek tek numaralandıran öğrenciler, olay yerinden delil toplayarak, paketlere koydu. Olay yerinin krokisini çizen öğrenciler ayrıca fotoğraflama yaptı, cesedi inceledi. Öğrenciler daha sonra, delillere göre olayın "cinayet mi intihar mı?" olduğunu tartıştı.

Çocukları bilime yönlendirmek istiyoruz

İÜ Adli Tıp Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Faruk Aşıcıoğlu, 5 yıldır uygulanan Çocuk Yaz Okulu'nda, geleceğin bilim adamlarında merak uyandırmak ve seçecekleri meslekler konusunda yönlendirici olmak istediklerini söyledi. Bilimi, sulandırmadan popüler hale getirerek, çocukları bilime yönlendirmeyi amaçladıklarını anlatan Aşıcıoğlu, bu yıl da bu kapsamda 11-15 yaş arası öğrencilere eğitim verdiklerini kaydetti.

Aşıcıoğlu, olay yeri inceleme eğitimi verdiklerini belirterek, "Başka bilim dalları da bu okulu açıyor. Çocuklarımıza, sıkmadan, genel hatlarıyla adli bilimler dersi veriyoruz. Böceklerin adli tıpta kullanılması, adli balistik, belge inceleme, analizler, bütün bunların ayrı ayrı eğitimini verdik. Bugüne kadar teori eğitimi verildi. Bugün ise pratiğe geçtik. Çocuklarımız bu bölümü çok sevdiler" dedi.

Bu kapsamda hazırladıkları sınıfta, çocukların olay yeri incelemesi yaptığını anlatan Aşıcıoğlu, "Delilleri topladılar. Gerekli yorumları yaptılar. Çocukların, yaptığımız mizansenden haberi yok. Delilleri olay yerine serpiştirdik. Buradaki çalışmalarını gözlemliyoruz. Sonradan sınıfta eksikleri, yaptıklarıyla değerlendirmeyi yapacağız, kendilerine anlatacağız. Bakalım olayı çözümleyebilecekler mi?" diye konuştu.

Öğrencilerden Eylül Galimidi ilk başlarda teori eğitim olduğu için sıkıldığını ancak deneyler yapıp, pratik eğitime başlayınca çok heyecanlandığını ve dersin bitmesini hiç istemediğini söyledi.

Öğretmenlerinin kendilerine çok güzel ve faydalı şeyler öğrettiğini anlatan Galimidi, "Başta bu kadar verimli olacağını ve eğleneceğimi ummuyordum. Beklentilerimin çok üzerinde oldu eğitim. Delil topladık. Ben savcı rolünü üstlendim. Olay yerini inceleme fırsatı bulduk. Çok hoşuma gitti yaptıklarımız" şeklinde konuştu.

Kaya Ülgür, eskiden beri hayali olan bir mesleğin eğitimini aldığını ve çok mutlu olduğunu aktardı.

Bazı bakterileri incelediklerini, deneyler yaptıklarını dile getiren Ülgür, "Çok güzel şeyler öğreniyoruz. Bugünü heyecanla bekliyordum. İntihar ettiği zannedilen bir kadın cesedi var. Ancak intihar olduğuna inanamıyoruz. Eğlenerek olayı çözümlüyoruz" ifadelerini kullandı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.