banner

Türkiye'de ortak girişim için üniversite birliği oluşturuldu




6 Türk üniversitesi, “Avrupa Araştırma Alanında Türk Üniversiteleri” başlıklı uluslararası konferans ile Türkiye’deki araştırma üniversitelerinin yurtdışında daha başarılı olması için bir güç birliği oluşturdu. Türk Araştırma Üniversiteleri Güç Birliği, ülkemizde araştırma, inovasyon ve yükseköğretim sektöründe atılması gereken adımları belirlemek üzere çalışmalar yaparak, uluslararası platformlarda daha başarılı olmak için ortak girişimler başlatacak.

uni birlikTürk üniversitelerinin Avrupa Araştırma Alanı’ndaki (ERA – European Research Area) etkinliğinin artırılması ve bu amaç doğrultusunda yükseköğretim sektöründe yapılması gereken değişiklikleri desteklemek üzere, Avrupa Komisyonu Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı kapsamında en çok sayıda projesi olan altı Türk üniversitesi; Bilkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi “Avrupa Araştırma Alanında Türk Üniversiteleri” başlıklı uluslararası konferans düzenledi.

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Avrupa Komisyonu Araştırma ve Yenilik Genel Direktörü Robert-Jan Smits’in katılımıyla 8-9 Ekim tarihlerinde Ankara HiltonSA’da yapılan konferans Avrupa Komisyonu’nun ve TÜBİTAK’ın destekleriyle gerçekleşecek. Türk üniversitelerinin Avrupa’da daha etkin olması için Türkiye’de ilk kez bir güç birliği oluşturmak amacıyla düzenlenen konferans Türkiye’nin en önemli 6 üniversitesinin gerçekleştirdiği ilk ortak etkinlik olmasıyla da dikkat çekti.

En önemli eksiklerimizden biri işbirliği kültürü

Konferans açılış konuşmasını yapan T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Nobel Ödülü alması nedeniyle Prof. Aziz Sancar’ı tebrik ederken, “Benim rüyam, çalışmalarını Türkiye’de devam ettiren bilim adamlarımızın da Nobel Ödülü almasıdır” dedi. Konuşmasında “Her bir insanımızın sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkarmak için gerekli iklimi hep birlikte oluşturacağız. Bugün bu iklimi gerçekleştirebilmek için bu konferans ile önemli bir adım atılacak” diyen Bakan Işık, Türkiye’deki en önemli eksiklerden birinin işbirliği kültürü olduğunu söyledi. TÜBİTAK tarafından açıklanan diğer endekslerde de bu konferansı düzenleyen 6 üniversite ilk sıralarda yer aldığını belirten Bakan Işık, “Dün açıkladığımız listede de bu üniversitelerde bulunan Teknoparklar yine ilk sıralarda yer alıyor. Bu 6 üniversitemizin rekabetin yanı sıra işbirliği içinde bulunmaları da ülkemize oldukça önemli şeyler katacak” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Ar-Ge yatırımları 2 katına çıktı

Avrupa Komisyonu Araştırma ve Yenilik Genel Direktörü Robert-Jan Smits de konuşmasına Prof. Aziz Sancar’ı aldığı Nobel ödülü nedeniyle tebrik ederek başlarken, “Prof. Aziz Sancar’ın Nobel Ödülü alması Türkiye akademik dünyası için de oldukça önemli ve ufuk açıcı. Türkiye’de de çok önemli araştırmalara imza atan akademisyenler ve üniversiteler mevcut” şeklinde konuştu. Türkiye ve AB’nin araştırma ve inovasyon alanında birlikte çalışma ihtiyacı olduğunu belirten Smits, “Horizon 2020 programı Türkiye’nin de dahil olduğu en büyük işbirliği çalışmalarından bir tanesi. Avrupa Araştırma Alanı (ERA) olarak araştırma fonlarının daha etkin bir şekilde kullanılmasına çalışıyoruz” dedi. Bilimsel araştırmalarda da yaşanan küreselleşme ile birlikte Türkiye’de AB projelerinin önde gelen 6 üniversitesinin başlattığı bu çalışmanın mutluluk verici olduğunu belirten Robert-Jan Smits, böylece Türkiye ve AB olarak toplumsal sorunlara ortak çözüm bulabileceklerini söyledi. Türkiye’nin Ar-Ge’ye yaptığı yatırımda da gözle görülür önemli gelişmeler bulunduğunu aktaran Avrupa Komisyonu Araştırma ve Yenilik Genel Direktörü Smits, “2005’ten bu yana Türkiye’nin Ar-Ge yatırımları 2 katına çıktı. Bu oldukça umut verici. Bu noktada, araştırma ve inovasyon alanlarında Türkiye’de üniversiteler ile işbirliğimizi nasıl geliştirebiliriz buna bakmamız gerek. Bu konferansın da en önemli çıktısının bu olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

İşbirliğinin ilk adımı olan konferansta Türk Araştırma Üniversiteleri Güç Birliği’nin (TAÜG), Türk araştırma, inovasyon ve yükseköğretim sektöründe atılması gereken adımları belirlemek üzere çalışmalar yapılması ve ortak girişimler başlatılması hedefleniyor. Türkiye’deki benzer profile sahip araştırma ağırlıklı diğer üniversitelerin katılımıyla daha da güçleneceği öngörülen TAÜG’nin, ülkemizdeki ve Avrupa’daki ilgili kurumlar ile işbirliği içinde çalışarak Türk üniversitelerinin yurtdışında tanınırlığını ve rekabet avantajını artırıcı faaliyetler gerçekleştirmesi planlanıyor.

Konferansta Avrupa’daki ve Türkiye’deki araştırma ve yenilik alanında politika belirleyici kurumların üst düzey yöneticilerinin yanı sıra, Bakanlıklar, elçilikler, üniversiteler ve sanayi kuruluşlarından temsilciler de katıldı.

6 üniversite ortak deklarasyon yayınladı

Konferansın ilk gününde Bilkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi rektörlerinin katılımıyla ortak bir de deklarasyon yayınlandı. Deklarasyonda Türkiye Araştırma Üniversiteleri Güç Birliği’nin (TAÜG) kurulması sürecinde, söz konusu üniversitelerin çalışmalarının önemli bir kısmı Avrupa Araştırma Alanı’na odaklanacağı vurgulanırken, bu kapsamda  TAÜG’ün kısa vadeli planları şu şekilde sıralandı:

• Avrupa Araştırma Alanı önceliklerinin Türkiye’de uygulanabilmesi için rektörlerin liderliğinde Avrupa Araştırma Alanı Reform Gündem’inin şekillendirilmesi,

• Üniversiteler, Bakanlıklar, YÖK, TÜBİTAK ve sanayinin yakın işbirliği ile eylem planlarının hazırlanması, hedeflerin belirlenmesi, Avrupa Araştırma Alanı önceliklerinin uygulanması ve bu alanlardaki ilerlemelerin takibi,

• Mevcut deneyimlerinden yararlanılması ve en iyi uygulama örneklerinin paylaşılması için başta European Research Universities (LERU) ve European University Alliance (EUA) olmak üzere Avrupa’daki kurumlar ile daha yakın işbirliğinin sağlanması,

• Avrupa kurumları ve paydaşları ile işbirliğini geliştirmek, Avrupa Birliği programlarına katılımı artırmak (özellikle Horizon 2020 gibi araştırma ve yenilik programları), Avrupa’da politika geliştirme süreçlerine dahil olmak amacıyla Brüksel’de daha güçlü bir temsiliyet sağlanması.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.