banner

Görme engelliler üniversiteyi mobil uygulamayla gezecek




Dumlupınar Üniversitesi tarafından geliştirilen projeyle görme engelliler, cep telefonlarına yükleyecekleri uygulamayla üniversite yerleşkesi içindeki alanları yönlendirme sayesinde rahatlıkla gezebilecek.

dumlupinar gorme engelliDumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Engelsiz Birim Koordinatörlüğü tarafından "Engelsiz Üniversite Projesi" kapsamında geliştirilen "Engelsiz Yönlendirme ve Bilgilendirme Sistemi" sayesinde görme engelliler, cep telefonlarına yükleyecekleri uygulamayla yerleşkedeki alanları yönlendirme sayesinde rahatlıkla gezip, bilgi alabilecek.

DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, sistemin Rektörlük binasındaki tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, "Engelsiz Yönlendirme ve Bilgilendirme Sistemi"ni Akdeniz ve Kastamonu üniversitelerinin hazırladığı projeyi geliştirerek uygulamaya koyduklarını söyledi.

DPÜ'nün sistemin uygulandığı pilot üniversite olduğunu dile getiren Gören, "Üniversite olarak oldukça mutluyuz, gururluyuz. Projenin bugün uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Görme engelli arkadaşlarımız zaten engelsiz. Bu projeyle bütün engelleri aşmış olacaklar. Bu projenin diğer üniversitelere de örnek olarak katkı sunacağını düşünüyorum" diye konuştu.

İlk kez bizim üniversitede uygulanıyor

Proje Sorumlusu ve Engelsiz Birim Koordinatörü Ali Osman Altınay da projenin, Türkiye'de ilk kez DPÜ'de uygulandığına işaret etti.

Bazı üniversitelerin de benzer çalışmalarının olduğunu, ancak sistemi cep telefonlarına yükleyerek başlatan ilk üniversite olduklarını kaydeden Altınay, şöyle konuştu:

"Sistemle ilgili üniversitemizin merkez kampüsünde 107, Germiyan kampüsünde ise 30 noktalama işaretlerimiz bitti. Alanda görme engellilerimiz android telefonlarıyla çok rahat bir şekilde gezebilecekler. Görme engellilerimizin sistemi kullanabilmeleri için engelli birimimize gelerek uygulamayı akıllı telefonlarına yükletmeleri gerekiyor. Bu uygulamayı yükleten herkes alan içerisindeki noktalanan her yeri adım adım gezebiliyorlar."

Altınay, sistemin sadece üniversite öğrencilerine yönelik olmadığını, dışarıdan gelecek görme engellilerin de bundan faydalanabileceklerini bildirdi.

Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şubesi Başkanı İsmail Barış da sistemin bütün görme engellilerin işini oldukça kolaylaştıracağına değinerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmanın ardından Barış, günün anısına Rektör Gören'e çini tabak hediye etti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.