banner

3 milyon öğrencisiyle Türkiye’nin mega kurumu Açıköğretim Fakültesi




1 milyon 400 bin aktif öğrenciye hizmet sunduklarını belirten Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Güney, “Çok geniş bir kitleye sahip olduğumuz için malzeme çeşitliliğimizin de ihtiyacı karşılayabilir zenginlikte olması gerekiyor. Bu bağlamda bizi ayıran temel özelliklerimizden biri ders kitaplarımız ve kitaplarımızın tasarım özellikleridir” diye konuştu.

yucel guneyUzaktan eğitim artık uluslararası literatürde Açık ve Uzaktan Öğrenme olarak bilindiğini dile getiren Prof. Dr. Yücel Güney, bu eğitimin ülkemizde ve dünyada gelişiminin hız kaybetmeden devam ettiğini ve hatta hızını arttırarak devam edeceğini ifade etti. Bu gelişimde otuz yılı aşkın bir emeğe sahip tek kurumun Anadolu Üniversitesi olduğunu vurgulayan Güney, geçmişten günümüze Açık ve Uzaktan Öğrenme alanının Türkiye’deki ve yurt dışındaki gelişimine katkı sağlayan ve önemli savunucuları arasında yer alan bir kurum olduğunu belirtti. Anadolu Üniversitesi’nin aynı zamanda dünyada da bu yönüyle mega üniversiteler arasında yer aldığını söyleyen Güney, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim sistemi ile ilgili şu bilgileri verdi:  “Sistemin başlangıcı 1982 yılına dayanır. 6 Kasım 1981 tarihinde yürürlüğe giren Kanun ile üniversitelere Açıköğretim yapma hakkı tanınmıştır. Buna dayalı olarak 20 Temmuz 1982’de çıkan Kanun Hükmünde Kararname ile Anadolu Üniversitesi Türkiye’de Merkezi Açıköğretim hizmeti yapmak üzere görevlendirilmiştir. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 1982-1983 öğretim yılında, yüksek eğitimde yüksek standartlarda fırsat eşitliği ilkesiyle ve Açıköğretim Sistemi ile eğitim veren ilk fakülte olarak hizmete başlamıştır. 33. yılını tamamlayan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sisteminde, yaklaşık 3 milyona yakın aktif ve pasif durumda öğrenci yer almaktadır. Bu 3 milyon öğrencimiz içerisinde yaklaşık 1 milyon 400 bin öğrencimiz aktif olarak öğrenimini sürdürmektedir. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi 2016 yılına değin 2 milyon 200 bin mezununa sahiptir. Bu anlamda Türk yükseköğretiminde 2 milyon 200 bin mezuna sahip olmakla bu konuda liderdir.”

Anadolu Üniversitesi diğer üniversitelere göre uzaktan eğitimde hangi özellikleriyle öne çıkıyor? Ayrıca üniversitenin uzaktan eğitim altyapısı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Açıköğretim yapısıyla hizmet verilmeye başlandığında dönemin teknolojilerinin elverdiği ölçüde birçok imkandan yararlanılmıştır ancak en çok üzerinde durulan basılı malzemeler olmuştur. Kitlesel bir eğitim sunan Açıköğretim Sistemi, bireysel çalışmaya dayalı bir yapıya sahiptir. Ders kitaplarımız temel malzeme olarak belirlendiğinden, bireysel çalışmaya uygun, farklı tasarım unsurlarıyla öğrenenleri sadece içerikle değil, kitap üzerinde etkinliklerle de buluşturmak durumundayız. Bunu geçmişte yaptık, günümüzde teknolojinin nimetlerinden yararlanarak hala yapıyoruz. Tabi ki birçok ek malzeme sunuyoruz. Ancak bizi ayıran temel özelliklerimizden biri ders kitaplarımız ve kitaplarımızın tasarım özellikleridir. Bunun yanında çok geniş bir kitleye sahip olduğumuz için malzeme çeşitliliğimizin de ihtiyacı karşılayabilir zenginlikte olması gerektiğinin farkındayız. Teknoloji okuryazarı üst düzeyde olan öğrenenlerimizden, teknolojiye karşı kaygı duyan, kullanım zorlukları yaşayan öğrenenlerimize, okuyarak öğrenmeyi tercih eden öğrenenlerimizden, izleyerek, tartışarak, yaparak öğrenmeyi tercih eden öğrenenlerimize ve tabiki farklı engelleri bulunan öğrenenlerimize kadar herkesin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir çeşitlilik sunmak durumundayız. Bu bağlamda bizi ayıran diğer özelliklerden birinin öğrenme malzemesi çeşitliliği ve öğrenenlerimizdeki farklılıklar olduğunu ekleyebilirim.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim sisteminin birçok alt birimi ve birim arası ve altında çalışan birçok farklı koordinatörlükleri olan bir sistematik bir yapıya sahiptir. Ancak temelde kitap, e-öğrenme faaliyetleri, akademik danışmanlık, organizasyon, sınav ve öğrenci işleri altında çeşitlenen bir yapıya sahip.

EN ÇOK İŞLETME BÖLÜMÜ TERCİH EDİLİYOR

Hangi bölüm ve programlarda uzaktan eğitim sunuyorsunuz? Uzaktan eğitimde en çok hangi bölümünüz tercih ediliyor? Bölüm ve programlarınıza kayıt şartları nelerdir? Ayrıca ücretler hakkında da bilgi verebilir misiniz?

Açıköğretim sistemi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinden oluşan bir yapıya sahiptir ve şu anda 17 lisans, 34 önlisans programı ile eğitim hizmeti sunmaya devam etmektedir. Kayıt şartlarımız kayıt türüne göre değişim göstermektedir. Birçok alt madde tabi ki mevcut ancak genel olarak şöyle özetleyebilirim.

» En az lise veya dengi okul mezunu olacak/olan adaylar için Yeni Kayıt

» Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Fakültesinin önlisans programlarından mezun olacak/olan adaylar için Dikey Geçiş

» Örgün öğretimde öğrenci olup Açıköğretim sistemiyle öğrenimine devam etmek isteyen öğrenciler için Yatay Geçiş

» Herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanlar ile halen öğrenim gören öğrenciler için İkinci Üniversite

» Kaydı silinenler, ÖSYS ile yerleşip kayıt yaptırmayanlar, kurumlar arası yapılan Protokolden başvurup kayıt yaptırmayanlar öğrenimlerine devam etmek için Af Kapsamında Kayıt Ayrıntılı şartlar üniversitemizin web sitesinde yer alıyor.

Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinde yer alan önlisans ve lisans programları arasında öğrenci adaylarımızın en çok kayıt yaptırmak istediği programlar ise şu şekildedir:

acikogretim programlari

Kayıt yaptıran öğrenci adaylarından dönem ücreti olarak 205 lira ücret alınmaktır.





KAYITLAR ÖNCESİNDE ÖĞRENCİLERİ BİLGİLENDİRİYORUZ

Kayıtlar hangi tarihlerde ve nasıl yapılıyor?

Kayıt ve kayıt yenileme işlemlerimizi her yıl eğitim-öğretim yılı başlangıcı olan Eylül ayında başlatıp Ekim ayının sonu gibi bitirmekteyiz. Anadolu Üniversitesinin Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin önlisans ve lisans programlarına kayıt olmanın pek çok yolu bulunduğu için birçok kayıt türümüzün kayıt işlemlerini 2 aylık bir süre zarfı içinde yapmaktayız. Bir de eğitim-öğretim yarıyılı döneminde öğrencilerimiz bahar dönemi için kayıt yenileme yapmaktadırlar. Bahar dönemi kayıt yenileme işlemleri de genel olarak Şubat ya da Mart ayı içerisinde 2 haftalık bir sürede yapılmaktadır. Programlarımıza kayıt yaptıracak öğrenci adayların kayıt işlemleri “İnternet Üzerinden Başvuru” ve “AÖF Bürolarından Kayıt” olmak üzere iki aşamalı gerçekleştirilmektedir. Aynı şekilde kayıt yenileme yapacak öğrencilerimizin de kayıt yenileme işlemleri, “Ders Ekle-Sil” işlemi ve “Kayıt Yenileme Bedelinin Ödenmesiyle” gerçekleşmektedir.

Açıköğretim Fakültesi İktisat ve İşletme Fakültelerinde, bu sene kayıt sisteminde, kayıt sürecini kolaylaştıran pek çok yenilik gerçekleştirdik. Yükseköğretim Bilgi Sistemi, Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü veri tabanlarındaki mevcut bilgiler otomatik olarak kayıt sistemine taşındı. Böylece, öğrencilerin, internet başvuru sürecinde, sadece TC kimlik numarasını sisteme girmesi yeterli olurken, bürolarda yaşanan evrak trafiğinin de önüne geçilmiş oldu. AÖF büroları veri tabanlarından, öğrenci bilgilerinin çekilmesiyle azalan evrak trafiği, bürolardaki çalışma sürelerini de oldukça rahatlattı. Bu yenilik, kayıt süreçlerini kısaltmak ve kolaylaştırmakla kalmayıp, hem çalışan hem de öğrencilerde stres faktörü olan, bürolarda bekleme sürecini de azalttı. Özellikle yeni kayıt ve kayıt yenileme dönemlerinde öğretim gideri ödemelerini kolay yoldan, hızlı bir şekilde gerçekleştirmek için online kredi kartı ile ödeme yöntemini öğrencilerimize sunduk.

Derslerin içeriklerini nasıl oluşturuyorsunuz? Sınavlar online ortamda mı gerçekleşiyor?

Derslerimiz alanında uzman hocalarımızın editörlüklerinde günümüz şartlarında o alanın ihtiyaçlarına göre belirlenmiş amaçlar doğrultusunda şekillenmektedir. Ortalama sekiz ünite üzerinden ders kitaplarımız yazılmakta ve diğer malzemelerimizde ders kitaplarına bağlı olarak farklı birimler tarafından geliştirilmektedir. İçerikler sadece alan uzmanı kontrolünde değil, öğretim tasarımı uzmanlarından dil uzmanlarına ve kalite-akreditasyon kontrollerine kadar birçok birimin kontrolünden geçerek üretilmektedir. Sınavlarımız online ortamda yapılmamaktadır.

UZAKTAN EĞİTİM FIRSAT EŞİTLİĞİNİ  SAĞLIYOR

Eğitimin geçmişte edinilen ve öğrenim hayatı bittikten sonra geçmiş bilgilerin kullanıldığı bir yapı olmadığını söyleyen Prof. Dr. Yücel Güney, “Eğitim süregelen bir yapıdır ve yaşam boyu devam etmektedir. Yaşam boyu eğitim hizmetlerinin sağlanmasında Açık ve Uzaktan öğrenme alanının en büyük boşluğu doldurduğunu ve böyle devam edeceğini söyleyebilirim” dedi. “Uzaktan eğitimin örgün eğitime alternatif olarak görülmesi aslında çok tercih ettiğimiz bir durum değildir” diyen Güney, ancak fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi ve yaşam boyu öğrenmeyi desteklemesi adına örgün eğitime destek olduğunu söyledi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.