banner

Eğitime ihtiyaç duyan herkese ulaşabilmeyi amaçlıyoruz




Uzaktan Eğitim Merkezi’nin önlisans, lisans ve yüksek lisans programları ile zamandan ve mekândan bağımsız olarak öğrencilerine hizmet etmek amacıyla 2009 yılında kurulduğunu belirten Okan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Argun Karacabey, “Tüm dünyada eğitim sunduğumuz alanlarda eğitime ihtiyaç duyan herkese ulaşabilmek ve nitelikli eğitim sunmak amacını güdüyoruz” diyor.

ali argun karacabeyOkan Üniversitesi bünyesinde 2009 yılında kurulan Uzaktan Eğitim Merkezi’nin önlisans, lisans ve yüksek lisans programları ile zamandan ve mekândan bağımsız olarak öğrencilerine hizmet etmeyi amaçladığını söyleyen Prof. Dr. Ali Argun Karacabey, uzaktan eğitim programlarında, lisans düzeyinde yaklaşık 5.700, yüksek lisans düzeyinde yaklaşık 3000, önlisans düzeyinde ise yaklaşık 100 öğrencinin kayıtlı olduğunu belirtiyor. Önlisans programlarından 39 öğrenci, yüksek lisans programlarından ise 383 öğrencinin mezun olduğunu dile getiren Prof. Dr. Karacabey, “Uzaktan eğitim programlarında amacımız, nicelik ve nitelik olarak üniversitemizdeki büyümeye paralel olarak büyümeyi sağlayabilmek. Burada tek bir sayı hedefi koymaktan ziyade, tüm dünyada eğitim sunduğumuz alanlarda eğitime ihtiyaç duyan herkese ulaşabilmek ve nitelikli eğitim sunmak amacını güdüyoruz” diye konuşuyor.

Okan Üniversitesi’nin uzaktan eğitim altyapısı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Merkezimiz bünyesinde Öğretim Yönetim Sistemi olarak Advancity firmasının geliştirdiği ALMS yazılımını kullanıyoruz. Dijital hayatın vazgeçilmez olduğu günümüzde, sadece uzaktan eğitim alan öğrencilerimiz için değil örgün eğitim alan öğrencilerimize de teknoloji desteği sağlamayı amaç edinen merkezimiz lisans programları derslerine asenkron (ilave ders materyalleri, ödev, proje, derse katılım değerlendirmesi vb.) bir eğitim altyapısı sağlıyor.

Önlisans ve yüksek lisans programlarında ise senkron ve asenkron eğitim olanaklarını birlikte sağlayan bir altyapı bulunuyor. Önlisans ve yüksek lisans programlarında dersler canlı ve etkileşimli olarak işleniyor. Sanal sınıf ortamında gerçekleşen eş zamanlı derslerde akademisyenler, görüntülü ve sesli olarak dersi anlatabiliyor, sunumlarını yükleyebiliyor, beyaz tahta uygulamasını kullanabiliyor ve bilgisayarlarında kayıtlı birçok materyali ekran paylaşımı ile aktarabiliyorlar. Öğrenciler de derslere donanımları yeterli ise (kamera ve mikrofon mevcut ise) görüntülü olarak bağlanıp, ders içerisinde soru sorabilme olanağına sahip olabiliyorlar. Eş zamanlı yapılan dersler kayıt altına alınıyor ve bu kayıtlar sayesinde öğrencilerin dersleri yeniden izleme veya derse katılamayan öğrencilerin kaçırılan dersi takip etme olanakları bulunuyor.

YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARIMIZA İLGİ ÇOK YÜKSEK

Hangi bölüm ve programlarda uzaktan eğitim sunuyorsunuz? Uzaktan eğitimde en çok hangi bölümünüz tercih ediliyor?

Uzaktan eğitim sistemimiz aracılığıyla yürüttüğümüz programlar diploma programları ve diploma programları içinde yer alan tekil derslerden meydana geliyor. Diploma programlarımız hali hazırda önlisans ve yüksek lisans düzeyinde sürüyor. Bunların dışında üniversitemiz bünyesinde lisans düzeyinde bazı dersler uzaktan eğitim ile veriliyor. Ayrıca öğretim üyelerimiz örgün derslerine destek amacıyla da bu sistemi kullanıyor.

Okan Üniversitesi olarak sunduğumuz bütün uzaktan eğitim programlarına ilgi ve katılım üst düzeyde olmakla birlikte, program çeşitliliğinin nispeten çok olduğu ve sektörün ihtiyaçları takip edilerek dizayn edilen yüksek lisans programlarımıza ilgi çok yüksek. Üniversitemiz bu alanda ülkemizde en çok tercih edilen eğitim kurumlarının arasında yer alıyor.

Uzaktan eğitim uygulamasının olduğu bölüm ve programlara kayıt şartları nelerdir?

Önlisans programlarına girmek isteyenlerin ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi sınavlarda başarılı olmaları gerekiyor. Lisans düzeyinde sunulan derslerimiz ise Okan Üniversitesi öğrencilerine açık. Yüksek lisans programlarımızın kabul ve kayıt şartları üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Dekanlığı’nın http://enstitu.okan.edu.tr/ adresinde detaylı olarak yer alıyor.

Kayıtlar hangi tarihlerde ve nasıl yapılıyor?

Önlisans programları YÖK’ün akademik takvimi ve sınav yönetmeliği çerçevesinde öğrenci alımı yapıyor. Yüksek lisans programları ise Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde üniversitemizin akademik takvimi kapsamında eylül ve şubat aylarında, dönem başlarında öğrenci alımı yapıyor.

Derslerin içeriklerini nasıl oluşturuyorsunuz? Sınavlar online ortamda mı gerçekleşiyor?

Ders içerikleri dersi veren öğretim üyesi tarafından oluşturuluyor. İlkemiz verilen her dersin ders notlarının, sunumlarının, açıklayıcı videolarının ve senkron ders kayıtlarının eksiksiz öğrenciye sunulmasıdır. Bu ilkemiz çerçevesinde, öğretim elemanlarımızın teknolojinin kendilerine sağladığı bütün olanakları kullanabilmesi adına onlara düzenli eğitimler ve bilgilendirmeler veriliyor. Her derse ait geniş anlatımlı bir kaynak içerik bulunmakla birlikte, öğretim üyeleri derslerini ilave materyal, kaynak, ödev, proje vb. aktiviteler ile destekliyor. Uzaktan eğitim programına kayıt olan öğrenciler ders içeriklerine herhangi bir kısıtlama olmadan teknolojinin ulaşabildiği her yerden dilediği zamanda ulaşabiliyor.

Özellikle yüksek lisans programlarımızda ara sınavlar çevrimiçi ortamda Öğretim Yönetim Sistemi üzerinden yapılıyor, öğrenciler dersleri takip ettikleri ortamlarda sınavlarına giriyor. Final ve bütünleme sınavlarımız ise YÖK’ün Uzaktan Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde, başta İstanbul olmak üzere, öğrenci yoğunluğunun olduğu illerde yüz yüze ve gözetmen eşliğinde gerçekleştiriliyor. Hemen hemen her sınav döneminde 9 veya 10 ilde sınav merkezi oluşturuluyor.

UZAKTAN EĞİTİM ÖRGÜN EĞİTİMİN ALTERNATİFİ DEĞİL

Uzaktan eğitim programlarının örgün eğitim programlarından farkları nelerdir? Geleceğin eğitimi uzaktan eğitim mi? Uzaktan eğitim örgün eğitime göre hangi avantajları sunuyor?

Uzaktan eğitim sistemi örgün eğitimin alternatifi değil, örgün eğitime herhangi bir nedenle ulaşamayanlara eğitim kurumlarının ulaşmasını sağlayan bir seçenek. Bunun yanı sıra, Okan Üniversitesi’nde de uyguladığımız şekilde örgün eğitime destek için de bu sistemin kullanılması, eğitimin zenginleşmesi, öğrencinin sınıf dışında da eğitimine devam edebilmesi olanağını güçlendiriyor. Biz üniversitemizde genel olarak teknolojinin bütün olanaklarını özelde ise uzaktan eğitim sistemini, eğitim anlayışının öğrenci faydasını temel alan yeni bir düzeye çıkarılması için kullanabileceğimiz bir araç olarak görüyoruz. Uzaktan eğitim sisteminin sunduğu diğer avantajları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

» Uzaktan eğitimde öğrenciler istedikleri zaman istedikleri yerden eğitim alarak sınıf zamanına bağlı kalmadan kendi öğrenme hızlarında çalışabiliyor.

» Uzaktan eğitim yol masraflarını ve diğer harcamaları ciddi oranda azaltıyor.

» Büyük şehirlerdeki trafik stresi ve yoğunluğunun eğitim üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırıyor.

» Ders tekrarları her zaman izlenebiliyor.

» Teknolojik imkânlar sayesinde birden fazla duyuya (video ve görsel, işitsel tasarımlar vb.) hitap eden öğrenme ortamları yaratılabiliyor.

UZAKTAN EĞİTİM BÖLÜMLERİNDE ÜCRETLER 

Önlisans Programları

1. Yerel Yönetimler – 4.500 TL (KDV hariç)

2. İş Sağlığı ve Güvenliği – 7.300 TL (KDV hariç)

Yüksek Lisans Programları

1. İşletme  - 8.100 TL (KDV hariç)

2. Muhasebe ve Denetim - 8.100 TL (KDV hariç)

3. Bankacılık - 8.100 TL (KDV hariç)

4.  Lojistik Yönetimi - 10.250 TL (KDV hariç)

5. Gayrimenkul Finansmanı ve Değerleme  - 8.100 TL (KDV hariç)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.