banner

YÖK'ten Yabancı Dil Yeterlik çalışması




YÖK, yabancı dilde verilecek derslerde görev alacak öğretim elemanlarında aranacak asgari yeterlikler ile yabancı dille eğitim sürecinde aranması gereken kriterlere ilişkin paydaşlardan görüş istedi.
yokYükseköğretim Kurulunca (YÖK) eğitim öğretimin niteliğini yükseltecek faaliyetler kapsamında "yabancı dil yeterlikleri"ne ilişkin başlatılan çalışma için paydaşlardan görüş istendi.
YÖK'ten yapılan açıklamada, yabancı dil yeterliklerine ilişkin karar alırken başta yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları ile tüm akademik camia olmak üzere diğer paydaşların görüş ve önerilerine ihtiyaç duyulduğu bildirildi.
Açıklamada, "Başta İngilizce olmak üzere yabancı dille eğitimin sürdürüldüğü programların niteliğine dair YÖK'e intikal eden şikayetler üzerine yükseköğretim kurumlarında yabancı dilde eğitim verilmesine ilişkin öğretim üyelerinin sağlaması gereken asgari yeterlikler ile eğitim-öğretim süreçlerinin (yabancı dil hazırlık okulu ve takibindeki ilgili programlarda yabancı dil ile yapılan eğitim-öğretim) izlenmesine ve denetlenmesine ilişkin kriterlerin yeniden belirlenmesine yönelik çalışmalar başlatılmıştır" denildi.
Yakın zamanda, British Council tarafından "Türkiye'de Yükseköğretim Kurumlarında İngilizce-Bir Durum Analizi" başlıklı bir çalışma yapıldığının hatırlatıldığı açıklamada, bu rapordaki bulguların, konuya ilişkin başlatılan çalışmayı doğrular içerik ve nitelikte olduğu bildirildi.
Türkiye'nin Avrupa yükseköğretim alanındaki en yüksek öğrenci sayısına sahip ülke konumuna geldiği belirtilen açıklamada, nitelik ve kalite bakımından büyüme politikasının öncelikleri arasında, tamamen veya kısmen yabancı dil olarak eğitim öğretim faaliyetlerinde bulunan üniversitelerin ilgili programlarındaki öğrencilerin aldığı eğitimin, program sonunda kazanılması gereken mezun yeterlilikleri açısından değerlendirilmesinin de yer aldığı aktarıldı.
YÖK tarafından bu programların başlangıç kriterleri, süreç ve çıktılarının yeniden değerlendirilmesine yönelik yapılacak düzenlemeler için paydaşların görüşüne ihtiyaç duyulduğu belirtilen açıklamada, çalışmalarda dikkate alınmak üzere yükseköğretim kurumlarında yabancı dilde verilecek derslerde görev alacak öğretim elemanlarında aranacak asgari yeterlikler ile yabancı dille eğitim sürecinde aranması gereken kriterlere ilişkin görüş ve önerilerin 21 Aralık Pazartesi gününe kadar kuruma iletmesi istendi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.