banner

Aydın Üniversitesi üstünlere özel eğitim okulları açacak




2014-2015 yılları arasında kurulan İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Üstün Zekâlılar Öğretmenliği Bölümü, bu yıl birinci ve ikinci sınıflarla eğitim-öğretime devam ediyor. Yurtdışı işbirlikleri yapmayı ve üstün zekâlı çocuklara yönelik özel eğitim okulları açmayı hedeflediklerini belirten Üstün Zekalılar Öğretmenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayşin Kaplan Sayı, “Pilot uygulamayla başlayacak olan bu okul başarılı olursa, hedefimiz bunu ülke çapında yaygınlaştırmak olacaktır” diyor.

iau_aysinÜstün Zekâlılar Öğretmenliği bölümünüz hakkında bilgi verebilir misiniz? Üniversitenizde ne zaman kuruldu? Her yıl kaç mezun veriyorsunuz? Projeleriniz ve hedefleriniz nelerdir?
Üstün Zekâlılar Öğretmenliği bölümümüz 2014-2015 yılları arasında kurulan bölümlerimizden bir tanesidir ve bu yıl birinci ve ikinci sınıflarla eğitim-öğretime devam etmektedir. Bölümümüz geçen yıl tüm öğrencilerini %50 burslu alarak, her geçen yıl daha istekli ve kaliteli öğrencilere ulaşmaktadır. İşini seven, idealist, kendisini sürekli yenileyen, vizyoner ve uygulamada başarılı öğretmenler yetiştirmek bölümümüzün en önemli hedeflerini oluşturmaktadır. İlk yıl 15 öğrenci ile başlayan bölümümüz bu yıl 35 öğrenci daha alarak öğrenci sayısını yıldan yıla da arttırmış ve gerçek bir başarı göstermiştir.
Bölüm olarak önceliğimiz İstanbul Aydın Üniversitesi Çocuk Üniversitesi eğitimlerimizi doğrudan kendi mezunlarımızın vermesi, üstün zekâlı öğrencilere yönelik öğretmen adaylarımızın ve bölüm mezunlarımızın kaynak hazırlaması, kitap çıkarması ve yayın yapmasıdır. Bunların büyük bir kısmını gerçekleştirdiğimiz söylenebilir. Nitekim öğrencilerimiz yaz tatillerinde tatil yapmak yerine bizimle birlikte çalışarak aktivite kitabı hazırlamakta bunun yanında çocuk üniversitesinin tüm programlarında ve projelerinde yer almaktadırlar.
Diğer bir hedefimiz ise Üstün Zekâlılar Öğretmenliği Bölümü olarak yurtdışı işbirlikleri yapmak ve üstün zekâlı çocuklara yönelik özel eğitim okulları açmaktır. Pilot uygulamayla başlayacak olan bu okul başarılı olursa, hedefimiz bunu ülke çapında yaygınlaştırmak olacaktır.

İDEALİST ÖĞRETMENLERE İHTİYAÇ VAR
Üstün zekâlı ve üstün yetenekli çocukların eğitiminde öğretmenin rolü nedir? Neden bu alanda eğitim almış öğretmenlere ihtiyaç var?
Bu çocuklarla otorite savaşına girmeyecek, onlara rehberlik yapacak, onların zihinsel ihtiyaçlarını karşılayacak kişiler öğretmenlerdir. Bunu, sınıf içinde veya dışında onlara gerekli zenginleştirmeyi ve hızlandırmayı yaparak, ailelerini bilgilendirerek ve onları maksimum seviyede hayata entegre ederek başarabilirler. Bu çocukların anlaşılması, kabul görmesi, doğru yönlendirilmesi ve topluma yararlı bir birey olarak yetiştirilmesi için bu alanda yetişmiş öğretmenlere ihtiyaç vardır. Üstün zekâlı çocuklara uygun eğitim verilmeyip, hızlandırma, gruplama, zenginleştirme ve farklılaştırma gibi öğretimsel müdahalelerde bulunulmazsa, bu çocuklar gerekli becerileri kazanamadıkları gibi, benlik saygılarını da yitirelebiliyorlar. 1991’de Amerika’da okulu bırakan üstün yetenekli öğrenci oranı %18-25 arasında iken bu oran ileriki dönemlerde %12.1’e düşmüştür. Bu durum üstün zekalılar programları ve bu programlarda çalışan üstün zekalı çocuklar konusunda eğitim almış öğretmenler sayesinde gerçekleşmiştir.
Bölümünüzden mezun olan öğretmenler ne tür niteliklere sahip oluyor? Nerelerde çalışabiliyor? Bu bölümden mezun olanlar iş bulma konusunda ne tür sıkıntılar yaşıyorlar?
Üstün Zekâlılar Öğretmenliği bölümünden mezun olan öğretmenler birçok alana göre daha donanımlı yetişmektedir. Çünkü diğer lisans bölümlerinden farklı olarak; yaratıcılık, düşünme becerileri, duygusal gelişim gibi çekirdek müfredatın zenginleştirilmesini ve derinleştirilmesini sağlayacak dersler görmektedirler. Bunların yanı sıra bugün çoğu öğretmenin hakim olmadığı, bireylerin ilgi ve öğrenme profillerini göz önüne alarak öğretim yapılmasını sağlayan farklılaştırma ve özel eğitime yönelik “Bireyselleştirilmiş Eğitim ve Öğretim” gibi çok spesifik derslerle donatılmaktadırlar. Üniversitemiz bünyesinde bulunan Çocuk Üniversitesinde robotikten, astronomiye birçok alanda eğitim verilmektedir. Mezun olduklarında devlet atamaları sınıf öğretmeni olarak yapılmakta, özel sektörde ise öğretmen olarak özellikle tercih edilmektedirler. Fakat hepimiz biliyoruz ki alanları devletin tanıması çok daha geliştirici bir etkiye sahiptir. Eğer devlet bu alanı tanır, sahiplenir ve bu bölümden mezun öğrencilerimizi okullara “Kaynak Oda Öğretmeni, Zenginleştirme Öğretmeni veya Özel Eğitim Koordinatörü” şeklinde atarsa hem bu alanın hem de genel eğitim sisteminin çok ciddi bir biçimde gelişmesi söz konusu olacaktır.
Bu bölümden mezun olanlar iş bulma konusunda ne gibi sıkıntılar yaşıyor?
Şu anda yaşanan en büyük problem bu alandan mezun öğretmenlerin devlete atansalar dahi üstün zekalı çocuklarla çalışama imkanı bulamamalarıdır.
Ülke kalkınmasında büyük payları olan üstün zekâlıların eğitimi konusunda yetişmiş öğretmen sayısı çok az. Türkiye’de bu öğretmenlerin sayısını arttırmak amacıyla açılan, üstün zekâlılara yönelik öğretmen yetiştiren kaç bölüm var?
Lisans düzeyinde İstanbul’da sadece bir devlet üniversitesinde ve Kıbrıs dahil olmak üzere 5 vakıf üniversitesinde Üstün Zekalılar Öğretmenliği Bölümü mevcuttur. Onun dışında açılmış üniversiteler olsa da öğretim üyesi azlığından dolayı şu an faaliyet göstermemektedir. İki üniversitede ise yüksek lisans düzeyinde eğitim verilmektedir.
ÜSTÜN ZEKALI ÇOCUKLARIN AİLELERİ DESTEKLENMELİ
Ülkemizde üstün yetenekli ve üstün zekâlı çocuklar için yapılan çalışmaları yeterli buluyor musunuz?
Ülkemizde özellikle son beş yıldır üstün zekalı çocuklara olan ilgi artmış, devletimiz bu çocuklara yönelik birtakım önlemler almaya başlamıştır. Bu doğrultuda ilk olarak 2013-2017 Üstün Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı ortaya konulmuş ve bu çocuklara yönelik eğitim ve öğretim hizmetlerinin arttırılması gündeme getirilmiştir. Bu strateji eylem planı kapsamında çok sayıda üstün zekalıların eğitimine yönelik geliştirilen projelere zenginleştirilmiş programlar destek odaları vb. destek sağlanmıştır. Fakat destek eğitim odaları ile üstün zekalı bireylerin ihtiyaçlarından sadece bilişsel becerilere odaklanılmaktadır. Diğer ihitiyaçlar gözardı edilmekte, alanında uzman ve yetkin kişilerin eksikliği sebebiyle hem bu odaların donanımında hem de bu odalarda eğitim verecek öğretmenlerin niteliği konularında sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu sebeple bu projeler mali kaypılar ve zaman kaybından öteye gidemezken, bu alanda yetişmiş öğretmen ihtiyacı gündeme gelmektedir. Projelerle yapılan zenginleştirilmiş programlar da kısa süreli olmakta ve istenen verim alınamamaktadır.
Üstün Yetenekli Çocuklara ilişkin 2013 yılında hazırlanan Meclis Komisyon Raporunda ise özel eğitim alanında akademisyen ve öğretmen yetiştirilmesi gerektiği ortaya konmuş, bu alanlarda lisans, yüksek lisans, doktora programları açılması gerektiği belirtilmiştir.
Bunun dışında BİLSEM’lere yönelik çalışmalar giderek iyileştirilmeye çalışılmaktadır.
Tüm bunlarla birklikte bu süreçte aileler çok yanlız bırakılmaktadır. Bu çocukların tüm ihtiyaçlarını gidermeye çalışan aileler çok ciddi bir bütçe ayırarak, kursları takip ederek çocuklarına zenginleştirme programı sunmakta; çoğu aile kitap almaya bile zaman zaman para yetiştirememektedir. Aynı zamanda ciddi bir akademik ve duygusal desteğe de ihtiyaç duyan ailelere diğer özel eğitim kapsamında olan çocukların ailelerinin aksine hiçbir yardımda bulunulmamaktadır. Durumun aileler açısından ele alınması ve biraz olsun empati kurularak ailelerin desteklenmesi gerekmektedir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.