banner

Türk - Japon üniversitesi kuruluyor




Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin kurulmasına dair anlaşma, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Tekin ile Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Oka tarafından imzalandı.

 

ismet_yilmazMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, kurulacak üniversitenin hem Japonya hem de Türkiye'ye bilim ve teknoloji alanında büyük katkılar sunacağına inandığını söyledi.
Japonya ile Türkiye'nin gerçek dost ve kardeş ülkeler olduğunu ifade eden Yılmaz, "Asya'nın iki ucunda, doğusunda ve batısında asırlar boyu süren dostluğa sahibiz. Zaten iki ülkenin bayraklarının rengine bakınca da ortak noktalar var. Kırmızı ve beyaz her iki ülkenin de bayrağında. Gökte olan ay, yıldız ve güneş bayraklarda var. Japonya kendisini doğunun yükselen güneşi, biz de kendimizi bu bölgenin yükselen yıldızı olarak görüyoruz. Yükselen güneş ile yükselen yıldız, el ele vererek bu üniversiteyle bilim, teknoloji ve dünya barışına katkıda bulunmak üzere büyük çalışma yapacak." diye konuştu.
Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin kurucu anlaşması üzerinde müzakereleri yürüten Türk Komitesi'nin başkanı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın da konuşmasına İstanbul'da meydana gelen terör saldırısından hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara acil şifa dileyerek başladı.

 

 

"Üniversitenin çok müstesna bir yeri olacak"
Üniversitenin iki ülke için hayırlara vesile olmasını dileyen Kalın, sözlerine şöyle devam etti: "Bu üniversite fikri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Abe'nin küresel vizyonunun tezahürüdür. Birkaç asra yayılan Türk-Japon ilişkilerinde şüphesiz bu üniversitenin çok müstesna bir yeri olacaktır. İki ülke halkları arasında bulunan dostluk bağları bu üniversite ile daha da derinleşecek ve yeni kapıların açılmasına vesile olacaktır. Bu ilişkilerin uzun tarihinde, Ertuğrul Fırkateyni'nden Marmaray ve köprü projelerine kadar çok geniş alana yayılan derinlikli bir ilişki yelpazesi var. Üniversite fikri de bu ilişkilerin derinliğinden ortaya çıkmış bir sonuçtur. Üniversite, sahasında dünyanın önde gelen üniversitelerinden biri olmayı hedefliyor. Japonya'nın birikimi, Türkiye'nin büyüyen ekonomisi ve dünyaya açılan perspektifi dikkate alındığında bu üniversitenin kendi sahasında temayüz etmiş bir cazibe merkezi haline gelmesini temenni ediyoruz." 


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.