banner

Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilere 3 kıtada okuma imkanı sağlıyor




3 kıtada, 8 ülkede, 5 üniversite, 3 dil okulu ve 4 akademik merkezi ile Türkiye’nin eğitim alanındaki dünya markası BAU Global’in bir üyesi olduklarını belirten Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, “Öğrencilerin, Bahçeşehir Üniversitesi’ne geldiğinde İstanbul'da başlayıp, Berlin'de devam edip, Amerika'da bitirip mezun olabiliyor.” diye konuştu. Rektör Prof. Dr. Yalçın ile Bahşeçehir’in öğrencilere sunduğu olanakları ve gelecek hedeflerini konuştuk.

senay_yalcin_bau_rektorBahçeşehir Üniversitesi’nin diğer vakıf üniversitelerine göre öne çıkan özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz? Öğrenciler Bahçeşehir Üniversitesi’ni neden seçmeliler?
Bahçeşehir Üniversitesi; 3 kıtada, 8 ülkede, 5 üniversite, 3 dil okulu ve 4 akademik merkezi ile Türkiye’nin eğitim alanındaki dünya markası BAU Global’in bir üyesidir. Bu uluslararası ağ, öğrencilere yüksek eğitim olanağı sağlamakta ve dünyanın her yerinden öğrenci kabul etmektedir. Dünyanın stratejik yerlerinde kendi kampüslerimizi ve üniversitelerimizi açarak dünya vatandaşı öğrenciler yetiştirmeyi hedef seçtik. İstanbul, Washington, Batum ve Berlin'deki dört üniversitemizi entegre hale getirerek öğrencilere istedikleri yerden diploma almalarını sağlayacak bir yapı kurduk. Öğrenciler, Bahçeşehir Üniversitesi’ne geldiğinde İstanbul'da başlayıp, Berlin'de devam edip, Amerika'da bitirip mezun olabiliyor. Veya aynı anda iki ülkeden diploma alabiliyor. Bunun yanında Hong Kong, Roma, Silikon Vadisi, Toronto ve Kıbrıs’ta da kampüslerimiz ve merkezlerimiz bulunuyor.
Ayrıca Türkiye’de ilk defa BAU tarafından hayata geçirilen üniversiteye giriş modeli olan “APPLYBAU”yu yarattık. APPLYBAU ile adaylar sınav puanlarından önce kişisel özelliklerini, yeteneklerini, projelerini ve daha da önemlisi hayallerini anlatarak diledikleri bölümlerde çeşitli burs oranları kazanarak okuma şansını yakalıyor.

bau8 FAKÜLTEDE 47 PROGRAM
Bahçeşehir Üniversitesi’nde akademik programların sayısı nedir? Yeni fakülteler, bölümler açmayı düşünüyor musunuz?
Eğitimde bir dünya markası olan Bahçeşehir Üniversitesi, Lisansüstü Programları ile akademik bir kariyer için ayrıcalıklı eğitim imkanları sunuyor. Üniversitemizde İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, İletişim Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve Tıp Fakültesi olmak üzere 47 lisans programı mevcut. Ayrıca; Fen Bilimleri Enstitüsü’nde 21 yüksek lisans, 5 doktora; Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 28 yüksek lisans, 7 doktora; Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde 10 yüksek lisans, 3 doktora; Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde ise 10 yüksek lisans, 3 doktora programımız mevcuttur. Ayrıca; BAU International University, Washington D.C. ‘de MBA programı kapsamında Girişimcilik, Küresel İlişkiler ve Uluslararası Hukuk ve Ekonomi programlarında da öğrenci kabul ediyor. Öte yandan, BAU Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO); eğitim verdiği 12 program ile birlikte sağlık sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgünü yetiştirmektir. Yabancı Diller Yüksekokulu’nda 1 ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda da 1 programımız bulunmaktadır. BAU uzaktan eğitim (online) programları ile 6 farklı yüksek lisans programında da öğrenciler eğitim alabiliyor. Önümüzdeki yıllarda yeni açtığımız Diş Hekimliği Fakültesi’ne de öğrenci kabul etmeye başlayacağız.

bau_mimarlik2100 COOP PARTNERİ İLE STAJ VE İŞ İMKANI
Öğrencilerinize staj ve mezuniyet sonrası iş bulmada destek oluyor musunuz? Bu kapsamda firmalarla nasıl bir işbirliği yürütüyorsunuz?
Üniversitemiz, öğrencilerini henüz üniversite sıralarındayken gerçek bir iş deneyimi yaşama şansını CO-OP ile vermektedir. Türkiye’de ilk kez BAU tarafından uygulanan ve “Kampüsüm İşyerim” anlayışıyla hayata geçirilen CO-OP eğitim modelinde yerli, yabancı 2 bin 100 CO-OP partneri ile yaptığımız işbirliği sayesinde öğrenciler yaz aylarında tam zamanlı; kış aylarında ise yarı zamanlı çalışarak mesleki deneyim elde ediyorlar. Çalışma süresi içerisinde kendini gösterme ve mezun olduğunda direkt CO-OP yaptığı firmada iş bulabilme şansı yakalıyorlar.
Teknolojideki gelişmeler öğrenme ortamlarını, yöntemlerini değiştiriyor. Buna bağlı olarak mezun profilinde de yeni bir dönemden bahsediliyor. Üniversite olarak bu yeni döneme nasıl uyum sağlıyorsunuz? Bu alanda gerçekleştirdiklerinizden bahsedebilir misiniz?
İçinde yaşadığımız bilgi çağında, teknoloji ve bilgisayar bilimleri alanlarındaki gelişmeleri öğrenen bireyler yetiştirmek amacıyla BAU İstanbul Big Data Eğitim ve Araştırma Merkezi’ni üniversitemizde açtık. Öğrencilerimiz, bu merkezde; “Veri Analitiği” üzerine araştırmalar yaparak, firmalarla iş birliği yapıyor. ABD başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde biyomedikal, askeri ve tıp alanında projeler geliştiren BAU Stanford Üniversitesi Robotik Laboratuvarımızda mühendislik, tıp ve mimarlık alanında birçok çalışmaya ev sahipliği yapıyoruz.
İletişim Fakültesi bünyesinde bulunan BUG (Bahçeşehir University Game Lab) Laboratuvarında ise öğrenciler, VR (Sanal Gerçeklik) alanında ilk adımları atıyorlar. Kendi takımını kuran öğrencilerimiz, proje başvurusu yaparak özel destekler ile danışmanlıklar alarak oyun sektörünün önde gelen şirketleriyle iş birliği yapabiliyor.
Öte yandan, Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde bulunan "Okulda Üniversite" modeli ile öğretmen adaylarını, akademisyen ve uygulayıcı öğretmeni ile etkileşim içinde öğretmenliği yerinde sınıfta öğrenme deneyimini elde ediyor.
Online sistemler için gerekli siber güvenliği sağlayabilecek uzman iş gücünün yetiştirilmesi ve şirketlere güvenlik açığı konusunda danışmanlık verilmesi amacıyla (BAU) Siber Güvenlik Merkezimiz faaliyetlerine devam ediyor.
2018 Ocak ayında açtığımız BAU E-spor Uygulamalı Eğitim Merkezi’nde öğrencilerimize profesyonel oyuncu olmalarıyla ilgili antrenman ve oyun geliştirme eğitimleri veriyoruz.
Yakın zamanda ise, finansal yöntemlerle rekabet etmeyi amaçlayan FinTech teknolojisini kullanarak, üniversiteler arasında bir ilk olma özelliği taşıyan İstanbul Blockchain Teknolojileri ve İnovasyon Merkezi’ni de hizmete sunmayı hedefliyoruz.

BAHÇEŞEHİR’E ÖZEL BURS PROGRAMI: APPLYBAU
Bahçeşehir Üniversitesi’nin kampüslerindeki sosyal, kültürel ve sportif imkanlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Ayrıca öğrencilerinize sunduğunuz yurt ve burs olanaklarından bahsedebilir misiniz?
Üniversitemizdeki öğrencilerin, ilgi alanları ve hobilerine göre kendilerini ifade edebilecekleri ve etkin bir görev alıp, sorumluluk yüklenebilecekleri 75 öğrenci kulübü bulunuyor. Örneğin; Yelken Kulübünün düzenlediği BAU Bosphorous Sailing Cup yarışına her yıl 60’a yakın takım ve tekne katılıyor. Yelken takımımız, üniversitelerarası yelken yarışlarında üniversitemizi ve ülkemizi de başarıyla temsil ediyor.
Öğrencilerimize sunduğumuz burs ve yurt olanaklarından bahsedecek olursak;
ApplyBAU Bursu: Türkiye’de ilk ve tek olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nin uyguladığı üniversiteye giriş modeli kapsamında; öğrenciler, üniversite sınavında aldıkları puanlardan bağımsız, kişisel yetenekleri, proje ve fikir çalışmaları, sosyal sorumluluk çalışmaları ile başvurup, hangi alanda ne için okumak istediklerini sözlü ve belgeli ifade ederler. Gerçekleşen mülakatlara göre çeşitli oranlarda bursa hak kazanırlar.
E-spor Bursu: Espor alanında başarılı oyunculara çeşitli oranlarda burs verilmektedir. Türkiye’de ilk defa Bahçeşehir Üniversitesi’nde verilmektedir.
Uluslararası Diploma Bursu: Türkiye’deki liselerden mezun olup uluslararası diplomalara sahip olanlara çeşitli oranlarda burs verilmektedir.
ÖSYM Bursuna Ek İlk 1000 Bursları: ÖSYM tarafından lisans programlarına tam burslu kontenjandan yerleştirilen öğrenciler, ÖSYM bursu yanında Bahçeşehir Üniversitesi tarafından sağlanan ve aşağıda ayrıntıları verilen ek burs olanaklarından yararlanırlar.
İlk 1-100 arasında giren öğrencilere Yılda 9 ay süreyle 1.000 TL aylık nakit destek bursu ya da Hazırlık Okulu’nu Washington D.C veya Toronto kampüslerinde 1 Akademik Yıl Hazırlık Sınıfı okuma imkânı verilmektedir.
İlk 101-1.000 arasında giren öğrencilere yılda 9 ay süreyle 600 TL aylık nakit destek bursu ya da Hazırlık Okulu’nu Washington D.C veya Toronto kampüslerinde 1 Akademik Yıl boyunca okuma imkânı verilmektedir.
Yurtlar: “BAU & Republika” ve “BAU & Evim” (Ortaköy, Bostancı, Hasanpaşa ve Kadıköy)

18 ÜLKEDEN 156 ÜNİVERSİTE İLE İŞBİRLİĞİ
Uluslararası anlaşmalara ve değişim programlarına yönelik çalışmalarınızı aktarabilir misiniz? Öğrencileriniz bu imkanlardan nasıl yararlanıyorlar? Uluslararası alanda üniversitenizin hedeflerine yönelik neler söyleyebilirsiniz?
Bahçeşehir Üniversitesi’nin 2018 yılı itibariyle 28 ülkeden 156 üniversite ile Erasmus anlaşması bulunmaktadır. Erasmus dışında “World Exchange” adı altında dünyanın farklı ülkelerinde toplamda 37 ülke ile 97 öğrenci değişim anlaşmalarımız var. Üniversitemiz aynı zamanda BAU Global eğitim ağının da bir üyesidir. Bu kapsamda öğrencilerimiz, dilerlerse hazırlık programlarını Washington D.C., Toronto ya da Berlin’deki dil okullarımızda alabilirler. Lisans eğitimleri süresince BAU Global kampüslerinde de 1 dönem eğitim görebilen öğrencilerimiz, sömestr ve yaz tatili dönemlerinde ise Hong Kong, Berlin, Toronto, Washington D.C, Roma, Köln ve Silikon Vadisi’nde de ders alabilme imkanına sahip. Uluslararası anlamda amacımız, tüm bu eğitim ağlarımızla dünyanın her yerinde çalışabilecek dünya vatandaşı yetiştirmektir.

HEDEF 2023’TE DÜNYANIN EN İYİ 500 ÜNİVERSİTESİ ARASINDA OLMAK
Üniversitede gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ve bu konuda üniversitenin vizyonu hakkında neler söyleyebilirsiniz? Bilimsel çalışmalara verilen destekler nelerdir?
Hedefimiz, Bahçeşehir Üniversitesini Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında yer almasını sağlamak. 69 yüksek lisans programıyla, Türkiye’de en fazla yüksek lisans öğrencisini bünyesinde barından üniversitemiz, tam ve yarı zamanlı toplamda 800 akademisyeniyle, eğitim alanında da globalleşmeye öncülük etmektedir.
Dünya standartlarındaki laboratuvarlarımızla öğrencilere bir çok farklı alanda çalışma imkanı sunuyoruz. Maker Laboratuvarında, tasarım, mühendislik ve işletmecilik gibi alanlarda eğitim gören öğrenciler, kendi projelerini üretme imkanı bulurken, BAU E-Lab’de Veri Görselleştirme, Ürün Geliştirme, Sanal/Arttırılmış Gerçeklik Uygulamaları, Animasyon ve Video Prodüksiyon, Etkinlik Yönetimi, İnteraktif Medya Geliştirme, 3D-CGI Animasyon/Film Tasarım, OmniChannel gibi alanlarda pazarlama iletişim faaliyetlerini yürütüyorlar.

GELECEĞİN MESLEĞİ DEĞİL GELECEĞİN ALANLARI SEÇİLMELİ
Geleceğin yükselen meslekleri hangileri? Tercih yapacak öğrencilere neler tavsiye edersiniz?
Öncelikle geleceğin mesleği diye bir kavram olduğuna inanmıyorum. Çünkü; şuan üniversiteyi okuyacak öğrencilerin bundan 5-6 yıl sonra mezun olduğunu düşündüğümüzde bu öğrencilerin 2023/2024’lerde iş hayatına atılacağını biliyoruz. Hızla değişen teknojiler ve dünyanın iş yapma şekli, endüstri 4.0 gibi yeni kavramlarla birden fazla alanda çalışabilen nitelikli insanlar sahaya çıkmakta ve çalışmakta. Dolayısıyla öğrencilere en büyük tavsiyemiz, geleceğin meslekleri kavramlarını bir kenara bırakıp, geleceğin alanları kavramlarında kendilerini yetiştirmeleridir. Dünyada yeni yeni ortaya çıkmaya başlayan ve hızla yayılan ‘Fintek teknolojileri’ dediğimiz parayı kullanma, ağa takma ve ağdan yeni işlemler yapabilme becerilerine sahip olan ve global dünyanın her tarafında iş yapabilecek, ticareti, üretimi lojistik ağlarla yapabilecek insan olarak yetişmesi gerekiyor. Dolayısıyla gençlerin meslek peşlerine düşmek yerine iyi bir cv yaratmak adına çalışması, cv’lerine sürekli yeni bir şey eklemeleri çok önemli. Ben hep çocuklara şunu söylerim, bilinmeyen alanlarda kendinize yeni alanlar yaratın. Çünkü bilinenden birsürü insan bir şeyler yapmaya çalışıyor. Siz bilinmeyene ve alanlara doğru yelken açın.

KÜNYE
Kuruluş Tarihi: 1998
Kurucusu: Enver Yücel
Rektör: Prof. Dr. Şenay Yalçın
Akademik Birimleri: İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, İletişim Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve Tıp Fakültesi olmak üzere 47 lisans programı mevcuttur.
BAU Global kapsamında; 3 kıtada, 7 ülkede, 5 üniversite, 3 dil okulu ve 4 akademik merkezi bulunuyor. BAU Global: Washington D.C., Batum, Toronto, Berlin, Kıbrıs, Hong Kong, Roma, Köln ve Silikon Vadisi.
Yabancı Diller Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Uygulamaları Bilimler Yüksekokulu
Toplam öğrenci sayısı: 27.210
Uluslararası öğrenci sayısı ve oranı: 3.348
Toplam akademisyen sayısı: Tam zamanlı 654, yarı zamanlı 146
2018 / 2019 akademik yılında alınacak öğrenci sayısı: 2018-2019’de 3.025'i lisans, 489'u ön lisans toplamda 3.514 kontenjana öğrenci alınacak.
Öğrenci kulübü sayısı: 75
Yurt kapasitesi: “BAU & Republika” ve “BAU & Evim” (Ortaköy, Bostancı, Hasanpaşa ve Kadıköy)
Mezun öğrenci sayısı: 2018’de 3.500, kurulduğundan bu yana 29.000
Ücretler: İletişim, Eğitim, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri ve İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi ve Hazırlık Programı: 47 bin 500 TL
Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım ve Hukuk Fakültesi: 49 bin 500 TL
Tıp Fakültesi: 75 bin TL
SHMYO: 27 bin 800 TL
İletişim: Yıldız Mahallesi, Çırağan Caddesi, Osmanpaşa Mektebi Sokak 4-6, 34349 Beşiktaş/İstanbul / 444 2 864 www.bau.edu.tr

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.