banner

Üniversiteye yapılan bağışlara vergi indirimi




Devlet üniversitelerini desteklemek için kurulan vakıflara yapılan bağışlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunları hükümlerine göre yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden ve kurum kazancından indirilebilecek.

Maliye Bakanlığı'nın, ''Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Genel Tebliğ'de (Seri No: 1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği (Seri No: 2)'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri tarafından üniversitelere, yüksek teknoloji enstitüleri ile gelirlerinin en az dörtte üçünü münhasıran devlet üniversitelerinin faaliyetlerinin devam ettirilmesi ve desteklenmesini amaç edinmek üzere kurulan ve fiilen bu çerçevede faaliyette bulunan vakıflardan Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınanlara makbuz karşılığında yapılan bağışlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunları hükümlerine göre yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden ve kurum kazancından indirilebilecek.

Maliye Bakanlığı yetkili olacak

Münhasıran devlet üniversitelerinin faaliyetlerinin devam ettirilmesi ve desteklenmesi amacıyla kurulan vakıflar için tanınan bu indirim imkanından yararlanmak için, vakıfların resmi senetlerinde, amaçlarının münhasıran devlet üniversitelerinin faaliyetlerinin devam ettirilmesi ve desteklenmesi olduğunun açık bir şekilde yazılı olması ve başka amaca yer verilmemiş olması, resmi senetlerinde, yıllık brüt gelirlerinin en az dörtte üçünün amacına yönelik olarak harcanacağının yazılı olması ve son 1 yılda veya son 2 yılın ortalaması bazında bu koşulun fiilen yerine getirilmiş olması ve Maliye Bakanlığı'nca yaptırılan denetimde bu şartların sağlandığının tespit edilmiş olması gerekecek.

Son 1 yıl veya son 2 yılın ortalaması esas alınacak

Vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen vakıflar, taleplerini içeren bir yazı ile Maliye Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.

Vakıflar, başvurularında son 5 yıl içinde resmi senette yazılı olup amaçlar arasında yer alan sağlık, sosyal yardım, eğitim, bilimsel araştırma ve geliştirme, kültür ve çevre koruma ile ağaçlandırma konularıyla ilgili olarak gösterilen faaliyetleri içeren faaliyet raporunu bakanlığa gönderecek.

Söz konusu vergi muafiyetinden yararlanmak için başvuran vakıfların, gelirlerinin üçte ikisini vakıf amaçlarına harcayıp harcamadığına bakılırken, son 1 yıl veya son 2 yılın ortalaması esas alınacak.

Bakanlar Kurulu Kararı ile vergi muafiyeti tanınan vakıflara ait iktisadi işletme bulunması halinde, bunlara ait bilanço ve gelir tablolarının da bakanlığa gönderilmesi zorunlu olacak.

Öte yandan, Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınan vakıflar, kendilerine ait binaları vakfın amacı dışında kullanması veya kiraya vermesi halinde Emlak Vergisi muafiyetinden yararlanamayacak.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.