banner

İTÜ’de araştırma görevlilerinin 50 D eylemi




YÖK Yasası’nın 50 D maddesine göre üniversitede kadrolu olarak çalışan araştırma görevlileri, işlerine son verileceği gerekçesiyle İTÜ de eylem başlattı.

itu eylemYüksek Öğretim Kanunu ( YÖK ) Tasarısı’yla İstanbul Teknik Üniversitesi ’nde işten çıkarılması gündeme gelen 80 öğretim görevlisi, seslerini duyurmak için ‘Üniversitemizi Terk Etmiyoruz’ eylemi başlattı. Seslerini duyurmak için İTÜ Makine Fakültesi’nde sabahlayan akademisyenler “Doktoralı işsiz olmayacağız” diyor.

50D kadrosunda çalışan araştırma görevlilerinin doktorada 6 yılı tamamlaması halinde işten çıkarılmasını öngören tasarı, kamuoyunda Torba Yasa adıyla da bilinen 6111 sayılı torba yasada yer aldı. Bu kanuna dayanılarak işlerine son verilmesi beklenen 80 öğretim görevlisi, başka bir üniversitede de kadro alamayacak.

İsminin verilmesini istemeyen bir araştırma görevlisi “Bir araştırma görevlisi sadece tez yazmaz, bir yandan derslere girer, idari işlerde sorumluluk alır, başka görevleri de vardır. O yüzden 6 yılda tezin bitmemesi çok şaşırılacak bir durum değil” diyor.

Torba yasa üniversiteden atılmayı kaldırıyor ama azami süre tanımlıyor, yüksek lisans için 3, doktora için 6 yıl sınırlaması getirdi. YÖK de 50D kadrosunu da ‘yüksek lisans ve doktora öğrencilerine verilen bir burs’ olarak yorumlayarak bu hakların içine dahil ediyor ve azami süreyi aşan araştırma görevlilerinin işten çıkarılmasını istiyor.

Aynı şekilde 50D kadrosunda çalışanların askerlik dışında doğum izni/ücretli izin de sayılmadığını söyleyen B.Y. sürecin İTÜ dışındaki üniversitelere de yaygınlaşacağını belirterek “ Yeni YÖK yasasının provası İTÜ’de yapılıyor. Yeni YÖK yasasında araştırma görevliliği kurumunun tamamen ortadan kaldırılması, proje bazlı sosyal güvencesiz çalıştırmanın gündeme gelmesi ve mevcut 50D kadrolarının eritilmesi öngörülüyor, Atılmayı bekliyoruz” dedi.

YÖK Yasası’nın 50D maddesinde lisansüstü öğrenimi sürdüğü sürece lisans üstü öğrencilerin yıllık olarak öğretim yardımcılığı kadrolarına atanabiliceği belirtiliyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.