banner

‘Üniversitelerin özerkleştirilmesi şart’




Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun, yüksek lisans ve doktora eğitimi alan öğrenciler ile sektörden fakülteye ders vermeye gelen basın mensupları düzenlenen toplantıyla bir araya geldi.

zafer_gullMarmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Zafer Gül, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Selçuk, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Devran, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ali Büyükaslan, Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türkan Uğur Dai, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahmut İhsan Özgen, Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Atilla Girgin, Prof. Dr sildentadal.com. Özhan Tıngöy, Doç. Dr. Selma Ulus, Gazetecilik Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şevket Sayılgan, TRT Çocuk Genel Koordinatörü Can Soysal, TRT Haber İstanbul Koordinatörü Meryem Özkurt, Kanal D Haber Müdürü Salih Selçuk, Ülke Tv Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk, Zaman Gazetesi Görsel Yönetmeni Fevzi Yazıcı ve Seksenler dizisinin sevilen oyuncusu Şoray Uzun başta olmak üzere gazete, televizyon ve haber ajanslarından çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda, yeni yükseköğretim yasa taslağı da değerlendirildi.

Açılış selamlamasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Selçuk, “Böyle bir ortamda buluşmak hep hayal ettiğimiz bir şeydi. Bu toplantının gerçekleşmesinde emeği olan herkese ve başta dekanımız Yusuf Devran’a teşekkür ederim. Birbirlerine hasret duyan insanlar, bu vesile ile görüşmüş oldu. Temennim bu toplantıların geleneksel hale gelmesidir.” ifadelerine yer verdi.

Marmara Üniversitesi’nde yapılan eğitim, araştırma, altyapı ve iyileştirme çalışmalarıyla ilgili sunum yapan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Zafer Gül, üniversitenin kısa sürede uzun yol kat ettiğini belirtti. Yeni yükseköğretim yasa taslağıyla ilgili açıklamalarda bulunan Gül, “82 anayasası ile hazırlanmış YÖK kanunu üniversiteleri daha ileriye götürmedi. 1980 öncesinde çok fazla olan öğrenci olaylarını kontrol etmeye yönelik hazırlanan mevcut yasa, o ruha uygun olarak merkeziyetçi bir şekilde hazırlandı. Bizim arzumuz ise YÖK’ün, yetkileri azaltılmış ama itibarı artmış bir koordinasyon kurulu haline gelmesi. Yükseköğretim Koordinasyon Kurulu, icra değil, raporlama, koordinasyon, akreditasyon ve hükümet organlarına önerilerde bulunma görevlerini yerine getirmelidir. Her şeye karışılması üniversitelerin ilerlemesinin önünde çok ciddi bir engel.” şeklinde konuştu.

Üniversitelerin gelişmesi için özerkliğe gerek duyulduğu vurgusunu yapan Rektör Prof. Dr. Gül, “Marmara Üniversitesi ile yeni kurulmuş bir üniversite arasında elbette farklar olacaktır. Fakat yasa taslağı bunu göz önünde bulundurmuyor. Üniversitelerin akademik, idari ve mali anlamda özerk olması gerekiyor. Türkiye’deki üniversitelerin dünya ile rekabet etmesini istiyorsak özerkliğe müsaade etmek zorundayız. Şayet üniversiteleri devlet dairesi olarak görüp özerlik vermezsek atılım yapmasını da bekleyemeyiz.” dedi.

“Dünya ile rekabet edecek üniversiteler rahat bırakılmalıdır”

Üniversiteler politika belirlemekte yetkin olduklarını fakat mevcut merkeziyetçi yapının bu duruma ket vurduğunu söyleyen Gül, “ Yeni yasa taslağının girişinde üniversitelerin özerkliğinden, rekabet ortamına kadar pek çok şeye imkan sağlıyor. Ancak bu maddeleri içeride daha detaylı incelediğimizde YÖK’ün mevcut yapısını muhafaza ettiğini ve yetkileriyle alakalı daraltma yapmadığını görüyoruz. Özellikle dünya ile rekabet edecek üniversiteler rahat bırakılmalıdır.” ifadelerine yer verdi.

Yeni yasa taslağını “siyasallaşmaya açık ve üniversitelerin önünü kapayan bir yasa taslağı” olarak tanımlayan Rektör Gül, “Bu durum Amerika’daki ve Avrupa’daki örneklerine hiç benzemiyor. Bu yapıyla beraber heyet ve heyetin başkanı rektörün üzerine yerleştiriliyor. Böylece mütevelli heyeti rektör ve senatonun görevlerini icra ediyor. Rektör, dekan ve senato ise işlevsiz hale getiriliyor. Görünen o dur ki, yeni yasa ileriye götürmek şöyle dursun, geriye götüren ve minik YÖK’ler oluşturan bir yapıya sahip.” dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.