banner

YÖK, üniversite meclisleri kurulması kararı aldı




YÖK, yasa taslağında yaptığı bir değişiklikle rektörlük seçimlerinde bir çok Avrupa ülkesinde de uygulanan ‘üniversite meclisleri’nin kurulması kararı aldı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yasa taslağında tartışmalara neden olan üniversitelerin rektörlük seçimleri ile ilgili “son dakika” değişikliği yaptı.

Hürriyeteğitim’in haberine göre, taslağa son şeklini vermeye hazırlanan YÖK Genel Kurulu, rektörlük seçimlerinde birçok Avrupa ülkesinde de uygulanan “üniversite meclisleri”nin kurulması maddesini ekledi. YÖK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, her üniversitenin profesör, doçent, yardımcı doçent, doktor, araştırma görevlisi, öğretim elemanı, idari personel ve öğrencileri kendi aralarından temsilci seçmek için bir seçim yapacak. Profesörler kendi temsilcilerini, doçentler kendi temsilcilerini ve üniversitedeki diğer kadrolar da kendi temsilcilerini seçecek. Her kadrodan seçilen bu temsilciler üniversite meclisini oluşturacak. Üniversitenin bütün katmanlarının görüşlerinin yer alacağı bu meclis, sadece bir seçim için oluşturulacak, kalıcı olmayacak. Bir sonraki rektörlük seçiminde yeni bir meclis oluşturulacak. Meclis kendi arasında yaptığı seçimle de rektör adaylarını belirleyecek. Belirlenen rektör adayı YÖK’e gönderilecek. YÖK’teki elemenin ardından da rektörü Cumhurbaşkanı atayacak. Üniversitelerin meclislerinin kaç kişiden oluşacağı da üniversitenin büyüklüğüne göre değişecek. Üniversitedeki akademik kadronun sayısına göre mecliste temsil edilme sayısı belirlenecek. Örneğin kalabalık ve köklü üniversitelerde meclis 80- 90 kişiden, küçük ve yeni kurulan üniversitelerde ise 20-25 kişiden oluşabilecek.

(hürriyeteğitim)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.