banner

YÖK'ten Kuzey Irak açılımı




YÖK, Kuzey Irak'taki üniversitelere denklik vermek için harekete geçti. Kuzey Irak'a gidip eğitim alanlar diplomalarını Türkiye'de de kullanabilecek.

Türkiye ’deki birçok üniversitenin fakülte açmaya başladığı Kuzey Irak için Yüksek Öğretim Kurulu da (YÖK) harekete geçti. YÖK, Kuzey Irak’taki üniversitelere denklik vermek için çalışma başlattı.

Radikal Gazetesi’nin haberine göre, 2011 yılının kasım ayında Kuzey Irak’tan gelen yetkililer YÖK’le görüşerek, denklik talebinde bulundu. Görüşmede BDP ’li Adil Kurt aracılık yaptı. Kuzey Irak’tan gelen yetkililer, denklik istediği üniversiteler hakkında bir de dosya sundu. Bunun üzerine harekete geçen YÖK, denklik istenen üniversiteler hakkında bilgi sahibi olmak için Türkiye’nin Erbil Konsolosluğu’na yazı gönderdi. Denklik verilmesi durumunda, Türkiye’den Kuzey Irak’a giderek Kürtçe eğitim alanlar, Türkiye’de bu diplomalarını kullanabilecek. Ayrıca, çoğu bu üniversitelerde eğitim alan Mahmur kampında kalan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da Türkiye’ye geri dönüş durumunda denk bir üniversiteden diploma almış olacak. Kuzey Irak, 2003 yılı başından itibaren Türkiye, Suriye ve İran ’dan öğrenci kabul etmeye başladı. Bu ülkelerden öğrenci alımı Erbil merkezli bir kurul tarafından yapılıyor. Dışarıdan gelen öğrencilere tercih ettikleri bölüme göre Kürtçe veya İngilizce hazırlık veriliyor. Diplomalarda ‘Kürdistan’ ifadesi yer aldığı için Türkiye bugüne kadar denklik vermiyordu.

2003’ten beri öğrenci alınıyor

Türkiye’deki üniversitelere denkliği istenen Kuzey Irak’taki üniversitelerin başında Selahattin Üniversitesi yer alıyor. Burada Hukuk Fakültesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Siyaset ve Yasa Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Spor Beden Fakültesi, Diş Fakültesi, Eczane Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Diller Fakültesi, İdari ve İktisat Fakültesi, Basın ve Enformasyon Fakültesi, Bilim Fakültesi’nde eğitim veriliyor. Bir diğeri de Süleymaniye Üniversitesi 1968 yılında kurulan üniversite Arapça ve Kürtçe eğitim veriyor. Üniversitede; mühendislik, tıp, yasa ve siyaset, hukuk, ziraat, edebiyat, eğitim, idari ve iktisat fakültesi gibi bölümler yar alıyor. Köysancak Üniversitesi ise 2003 yılında kuruldu. Arapça ve Kürtçe eğitim yapan üniversitede hukuk, Türkçe, edebiyat, mühendislik, ziraat ve spor bölümleri var. Kerkük Üniversitesi’nde ise hukuk, mühendislik, edebiyat, tıp gibi bölümler yer alıyor.

(radikal)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.