banner

Büyüdüğünde ne olmak istersin?




Rekabet ve yaşanan bu hızlı değişim özellikle kariyer hedefleri konusunda kafası netleşmemiş gençlere iki önemli mesaj vermektedir. Kendinizi geliştirin ve dönüştürün.

 ‘Büyüdüğünde ne olmak istersin?’  Hepimize "büyüdüğünde ne olmak istersin?"  sorusu sorulmuştur. Çocukken genellikle net bir yanıtımız vardı: Doktor, hemşire, öğretmen, polis, pilot, astronot ya da dansçı olmak gibi. Lise yıllarında okumak istediğimiz meslek dalının gerektirdiği eğitimleri ve iş olanaklarını gördükçe bu netlik yerini çoğunlukla belli belirsiz bir kaygıya bıraktı. Bu kaygı ve belirsizlik de doğal olarak gençlerde “mezun olduğumda ne yapacağımı bilmiyorum" duygusunu pekiştirdi.

Günümüzün belirsiz, sınırları kalkmış ve sürekli değişen dünyasında hem iş dünyasının hem de gençlerin kariyer beklentileri ve planlamaları sürekli değişime uğruyor. Bunun sonucunda zor koşullarda ayakta kalma uğraşısındaki iş dünyasi kendi arasında kıyasıya bir rekabete girdi. İş dünyasının bu rekabeti çalışanlar arasında da rekabeti ön plana çıkardı.

“Kim Daha İyi”

Rekabet ve yaşanan bu hızlı değişim özellikle kariyer hedefleri konusunda kafası netleşmemiş gençlere iki önemli mesaj vermektedir. Kendinizi geliştirin ve dönüştürün. Tekno-çağ dünyasının bilgisine ve hızına ayak uyduramayan herkes sıradanlaşacak, bu değişime ayak uydurabilenler ise ayakta kalacak ve rekabet gücünü korumuş olacaktır. 

Alınan Eğitimler ile İş Dünyasının Beklentileri Örtüşmüyor

İyi bir kariyer sahibi olmanın yolunun iyi bir üniversite ve iyi bir bölümde okumaktan geçtiği düşünüldü hep. Oysa okul ve iş yaşamı arasındaki bağ çoğu zaman hiç örtüşmedi. Bu da ister istemez bugünün üniversitelerini akademik yapılanmalarını gözden geçirmeye ve iş dünyasının beklentilerini daha çok önemsemeye zorluyor.

Bu değişim kariyer gelişiminin doğasını ciddi biçimde değiştirdi. Geleceğin iş dünyası artık çalışanlarında, evrensel bakış açısına sahip, parçaların önemini bilen ama sistemin bütününe odaklanabilen, anında ve hızlı davranabilme becerisine erişmiş, nerede ve hangi koşulda olursa olsun kendini doğru ifade edebilme davranışlarını aramaya başladı. Bunun sonucu olarak bugün ve gelecekte iş gücü, bir kurumda yıllarca aynı pozisyonda çalışmak yerine farklı kurumlarda farklı pozisyonlarda görev almak durumunda kalacak, işyerinde dikey ve hiyerarşik yapılanmalar yerine yatay yapılanmalar görülecek ve bireylerin önünde çoklu kariyer fırsatları olacak.

Son yıllarda doktorluktan müzisyenliğe, öğretmenlikten bankacılığa, bankacılıktan şarapçılığa uzanan farklı başarı ve kariyer öyküleri hiç olmadığı kadar arttı. Üniversitede verilen eğitimlerin yansıması olarak tıp, hukuk, mühendislik, gibi bir uzmanlığa endeksli meslekler dışında pek çok meslekte artık alınan eğitimin pek fazla bir önemi kalmadı. Bir çok kişinin kazandıkları bölümlerden mezun olduktan sonra eğitim aldıkları bölümlerden ilgi ve yetenekleri doğrultusunda farklı alanlarda iş yaşamına atıldıklarını görmeye başladık. 

Yeni Kariyer Yaklaşımları

Yeni kariyer yaklaşımları büyük ölçüde bireyin sorumluluğunda şekillenen, bunun yanında iş dünyasının da bu konuda çalışanını desteklediği bir olgu olarak karşımıza çıkıyor. Üniversiteler mezun ettikleri öğrencileri bu donanımda bilgi ve becerilerle donatmalı ve hayata okurken hazırlamalıdırlar. Üniversite adayları bu doğal gelişimi bugünden öngörmeli ve tercihlerini bilinçli yapmalıdırlar.

Aslında gençlerin kariyer planlamaları genelde Lise yıllarında atılan adımlarla, yaşanan deneyimlerle ve yapılan seçimlerle başlamaktadır.  Lise yıllarında ve üniversite sıralarında gençleri bilinçlendirmek, motive etmek ve yaşayarak öğrenmelerini sağlamak, staj olanakları sunmak, meslekleri tanıtmak, kişilik özelliklerinin farkına vardırıp doğru tercihlerde bulunmalarına fırsat yaratmak olgunlaşan hedeflere dönüşmektedir.

Çoklu Kariyer Planlamasının Altın Anahtarları

Gençler Lise yıllarından itibaren kariyer planlarını yaparken aşağıdaki önerileri aklılarından hiç çıkarmasınlar. Bu öneriler bugünden yarına hızlı değişen ve toplumun ve iş dünyasının beklentilerini karşılayacak altın değerinde önerilerdir önemseyin.

•          Meslek odaklı değil iş odaklı olun. Hayat herkese eşit fırsatlar verir. Hayatta şans eseri hiç bir şey gerçekleşmez. Bazıları kendilerine verilen fırsatları iyi değerlendirir bazıları ise bu fırsatlardan yararlanamaz. Başarılı olmak için hayatın size sunduğu fırsatları mutlaka iyi değerlendirin.

•          Okuduğunuz üniversiteden ve aldığınız diplomadan çok şey beklemeyin. Onlar kariyeriniz için sadece birer araçtır.

•          Her zaman yeni şeyler öğrenilebilir, bunun için hep meraklı olun.

•          Bir meslek edinip master, doktora dereceleri aldığı halde ben bunu istemiyordum ben başka bir alanda mutlu alacağım diyen ve bu isteğini yerine getiren insanlar çoğu zaman hayatta başarılı olmuşlardır. Çünkü ne istediğini bilen ve isteğiniin peşini bırakmayıp takip edenler hep başarılı olmuşlardır.

•          Mezun olduktan sonra iş seçiminizi yaparken asla dar çerçevede ve sınırlı seçeneklere kendinizi mahkum etmeyin.

•          Tek bir alanda değil çok farklı alanlarda kendinizi geliştirin, edindiğiniz beceriler ve bilgilerin yararını mutlaka ileride görürsünüz.

•          Mutlaka özgün çalışmalar yapın, yaptığınız projeler de gerçek hayatın içinden olsun.

•          Kendi kanatlarınız ile uçun bunu başarabilirsiniz.

•          Çalışma hayatına mutlaka erkenden başlayın. Lisede ya da üniversitede araştırmanızı, size özgün çalışmanızı ya da deneyiminizi mutlaka edinin,

•          Hayatta ne olursanız olun ama mutlaka en iyisi olun.

•          Gelecek yetişkinlerin değil siz gençlerin yüzyılı. Gelecek yüzyıl alışa gelmiş her şeyin değiştirildiği bir yüzyıl olacaktır.

•          Ne iş yaparsanız yapın amabaşarabiliyorsanız mutlaka yeni bir şey yaratın.

•          İçinde yaşadığınız toplumu mutlaka iyi tanıyın. Dünyanın nereye gittiğini iyi takip edin.

•          Kendi ilgi ve yeteneğinize uygun işlerde çalışın, Mesleğini sevenler çok daha kolay gelişiyor ve başarılı oluyor bunu unutmayın.

•          Hayat karşınıza pek çok seçenekler çıkaracaktır. Siz önce kalbinize sorun. Ben ne istiyorum? Cevabını verdiğinizde gerekeni yapıyor olacaksınız.

•          Hayal kurun, hayalleriniz için fırsatınız var. Hiçbir zaman hayallerinizin peşini bırakmayın.

•          Sosyal biri olun, çevre edinin, dost edinin.

•          Hayatta kalıcı en önemli şey insan ilişkileridir. Önemli olan ailen çevren ve dostluklarındır. Ama çevrindeki insanlara nasıl ve ne şekilde dokunduğun da önemlidir. Seni kalıcı kılan o dokunuşla aldıkların ve verdiklerindir.

•          Her insanın içinde olan heves ve heyecan bir insan için en büyük zenginliktir.  Bu heves ve heyecanı kaybetmeyin ve doğru işlere kanalize edin.

•          Eğitimde bilgiyle boğulmak değil, keşfetmeye çalışmak önemlidir.

Alpaslan Dartan

Terakki Vakfı Okulları Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi Koordinatörü &

Türk  Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği İstanbul Şube Başkanı

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.


Alparslan Dartan İstanbul PDR Şube Başkanı

27.Şub.2024

Özel okul velisi, öğretmeni ve okul sahipleri: Sesimizi duyan var mı?

 Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Türkiye’de temel becerilerden yoksun, performans göstergelerine özellikle de sınava ve sonuçlarına odaklı bir eğitim anlayışı sürdürülürken eğitimde niceliksel...

06.Şub.2024

MEB’in ortak sınavlarının sonuçları hakkında neyi, ne kadar biliyoruz?

Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Millî Eğitim Bakanlığı, geçen yıl Eylül ayında öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve...

06.Kas.2023

Cumhuriyetin 100. Yılında Eğitim: Toplumcu mu, Bireyci mi?

Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR UzmanıMerak, kendi kendine öğrenme, deneysellik, keşif ve sorgulama, modern eğitimin ayar damgası olmalıdır. Bu tür bir eğitim yaratıcılığı...

24.Eyl.2023

Yeni dönem başlarken; Öğrenciler, Ebeveynler ve Öğretmenler

Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Okullar açılırken öğrenciler, öğretmenler ve anne babalar için heyecanlı, endişeli bir süreç de başlamış oldu. Türkiye’de farklı yaş...

01.Eyl.2023

Hayat hep seçimlerden / tercihlerden ibaret midir?

Alpaslan Dartan – Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı  İnsanoğlu normal koşullarda doğar, büyür, gelişir, gençleşir, olgunlaşır, yaşlanır ve nihayetinde ölür, doğanın yasası böyle, elbette buna diyecek...

21.Tem.2023

LGS ve YKS: Ulusal Sınavlar ve Sonuçları Üzerine

Alpaslan Dartan – PDR Uzmanı / Eğitim Yöneticisi Haziran ayında gerçekleştirilen ve ulusal sınavlarımız dediğimiz LGS ve YKS’nin bu yıl deprem gibi yaşanan acı deneyime ve...

03.Tem.2023

Yeni Bakan Yeni Umut olacak mı?

Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Milli Eğitim Bakanlığına atanan Prof. Dr. Yusuf Tekin, aslında Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü alanından bir profesör....

27.May.2023

Liseler Neden 4 Yıl?

Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Eğitim sistemimizdeki belirli dönemlerdekisistem değişikliklerinin genel hayat üzerinde olumlu/olumsuz etkilerini ve uzun yıllar silinmeyecek izleri görebiliyoruz. Son yıllarda Liselerde...

27.Nis.2023

YÖK değişir mi ya da üniversiteler nicelikten niteliğe doğru değişir mi?

Alpaslan Dartan / Eğitim Yöneticisi - PDR Uzmanı Uzunca bir süre seçimlerin tarihine endeksli olarak ne zaman yapılacağı belirsiz olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı seçim tarihinin öne...

31.Mar.2023

Eğitim ülkemizde ‘Bir Ülke Meselesi’ olamadı!

Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı 1920 yılından bugüne geçen 98 yılda 66. Milli Eğitim Bakanı olarak görevini sürdüren Prof. Dr. Mahmut Özer de...

27.Şub.2023

Deprem / Büyük Felaket Travmaların Nedeni

Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Türkiye, yüzyılın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. İlki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem; Kahramanmaraş,...

28.Ara.2022

Yükseköğretim Kurulunda Girdi Esaslı Düzenlemelerin Yansımaları

Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yükseköğretimdeki eğitim kalitesini yükseltmek için “süreç odaklı düzenlemeler ve çıktı esaslı düzenlemeler" olmak üzere üç...

22.Kas.2022

Eğitimde kurumsal hafıza ve sürdürülebilir politikalar özlemi

Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Evet, ana başlıkları ile çok değil son üç Milli Eğitim Bakanı’nın öğretmen yetiştirme politikalarından, öğretmenlerin özlük haklarına ve öğretmenlik mesleğinin...

28.Eki.2022

Cumhuriyetin 99. Yılında Tarihi Okullar

Alpaslan Dartan – Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Okullar, bir toplumun sosyalleşmesinde ve değerlerinin bireylere aktarımında en önemli kurumlardan birisidir. Puzzle’ın her bir parçası toplumun tüm...

26.Eyl.2022

EĞİTİMİN PANORAMASI

Alpaslan Dartan – Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı   Millî Eğitim İstatistikleri-Örgün Eğitim 2021-2022 verileri ışığında   EĞİTİMİN PANORAMASI 2022 -2023 eğitim ve öğretim yılı, 12 Eylül 2022 Pazartesi günü...

22.Ağu.2022

Öğretmenler ayrıştırılıyor mu?

Alpaslan Dartan – Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Son zamanlarda öğretmenler arasında Milli Eğitim Bakanlığının açıkladığı “Uzman Öğretmenlik / Başöğretmenlik Eğitim Programı ve Yazılı Sınav Takvimi”ne...

18.Tem.2022

Üniversite Yaşamı ve Çoklu Kariyer Fırsatları

Alpaslan Dartan – Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Çocukken büyüklerimiz hepimize “Büyüdüğünde ne olmak istersin?” sorusunu sorardı. Bizler o zamanlar neredeyse ezberlemiş gibi hep aynı cevapları...

25.May.2022

Eğitimde Demokratik ve Katılımcı Bir Yönetim

Alpaslan Dartan – Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Günümüzde teknolojik gelişmelere ve dijitalleşen dünya düzenine rağmen eğitim ve öğretim faaliyetleri ve eğitim liderliği etkileşim ve psikolojiye...

06.May.2022

Dondurulmuş gençliğin YKS Sınavı

Alpaslan Dartan - PDR Uzmanı / Eğitim Yöneticisi artı eğitim dergisinin bundan önceki sayısında eğitimin gündemini oluşturan Yükseköğretim Kurulu’nun Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) ilişkin aldığı TYT...

14.Mar.2022

Yükseköğretimin Nicelik değil Nitelik sorunu var!

Alpaslan Dartan - PDR Uzmanı / Eğitim Yöneticisi Yükseköğretim Kurulu’nun Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) ilişkin aldığı TYT ve AYT baraj puanları uygulamasının kaldırılması son yıllarda yapılan...


Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.