banner

15 soruda TEOG sınavı (Yeni SBS liseye geçiş sistemi)




Yeni sistemde (Liseye geçiş sistemi TEOG) sınavlar ne zaman yapılacak? Liseye geçiş sisteminde (TEOG) öğrencilere kaç soru sorulacak? Soruların kapsamı ne olacak? Telafi sınavları nasıl olacak? 8.sınıfta puanlama sistemi nasıl olacak? Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemi nasıl yapılacak? İşte tüm bu soruların yanıtlarını Uzaman Eğitimci Hayati Oktay Eğitimtercihi okurları için yazdı..

Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl orta öğretime geçiş sınavı TEOG için detayları eğitim camiasıyla paylaştı. Ancak eğitimciler yeni sisteme giriş yapmadan tam olarak uygulamanın nasıl olacağını kestiremiyorlar. Birçok okul yöneticisi bu konuda bilgi eksikliği taşıdıklarını dile getiriyor. Bu çok doğal çünkü yeni bir sistem ve ilk defa uygulanacak.

Öğretmenler belirtilen tarihlerde yapılacak merkezi sınav için müfredatı yetiştirme telaşındalar. Milli Eğitim Bakanlığı İl, İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine yazı göndererek öncelikle 8. Sınıf derslerine giren öğretmen açıklarının tamamlanmasını ve boş geçen ders olmaması için tedbirlerin ivedilikle okul müdürlükleri tarafından alınmasını istedi.

Yeni sınav sistemini anlatmak üzere birçok okulu ziyaret etme fırsatım oldu. Bu ziyaretlerde gördüğüm ve özellikle okul yöneticilerinin sormuş olduğu soruları derlemek istedim. İşte öne çıkan sorular ve cevapları.

1. Yeni sistemin adı nedir?

Yeni sistemin adı TEOG. (Temel Eğitimden Ortaöğretime geçiş sınavı)

2. Yeni sistemde sınavlar ne zaman yapılacak?

2013-2014 eğitim öğretim yılında birinci dönem merkezi sistem ortak sınavın 2013 yılı Kasım ayının son haftasında, ikinci dönem merkezi sistem ortak sınavın ise 2014 yılı Nisan ayının son haftasında yapılması planlandı.

3. Yeni sistemde öğrencilerimiz hangi sınavlara girecek ve kaç soru sorulacak?

6 (Altı) temel dersten sınav yapılacak. Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde; bir dönemde iki sınav yapılan derslerin ilk sınavı, bir dönemde üç sınav yapılan derslerin ise ikinci sınavı merkezi sistem ortak sınav şeklinde uygulanacak.

DERS

 MERKEZİ  YAZILI

SORU SAYISI

Türkçe

İkinci yazılısı

20

Matematik

İkinci yazılısı

20

Fen Bilimleri

İkinci yazılısı

20

T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

Birinci yazılısı

20

Yabancı Dil

ikinci yazılısı

20

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

Birinci Yazılısı

20

4. Yeni sistemde okul yönetimi herhangi bir işlem yapacak mı?

Yeni sistemde öğrenciler kendi okullarında sınava alınacağı için mevcut e-okul üzerindeki bilgileri kullanılacak. Herhangi bir işlem gerekmeyecek.

5. Soruların kapsamı ne olacak?

Sorular 1. DÖNEM İÇİN Kasım sonuna kadar olan müfredatı kapsayacak. 2. DÖNEM İÇİN  Nisan sonuna kadar olan müfredat ve sene başından itibaren işlenen konuları da kapsayacak.

6. Telafi sınavları nasıl olacak?

Yeni uygulamada SBS’ den farklı olarak merkezi ortak sınavlara giremeyen öğrencilere telafi imkânı sağlanması sistemin en önemli artılarındandır. Merkezi sınavların yapıldığı günlerde geçerli bir mazereti sebebiyle sınava katılamayan öğrenciler, mazeretini belirten resmi belge veya velisinin izniyle, belirlenen tarihlerde mazeret sınavına girebileceklerdir. Buna rağmen mazeret sınavına da giremeyen öğrenciler sınava girmemiş kabul edilecektir. Telafi sınavı bir kez açılacak ve belirli okullarda yapılacak.

7. Öğretmenlerin görev yerleri nasıl belirlenecek?

Öğrenciler sınava kendi okullarında girecek, ancak Öğretmenler kendi okullarından farklı okullarda gözetmenlik yapacak.

8. Merkezi ortak sınavlara 6 ve 7.sınıflar  girecek mi?

Merkezi ortak sınavlar, 2013-2014 eğitim öğretim yılında sadece 8.sınıfta uygulanacaktır. Önümüzdeki yıl yine sadece 8. Sınıflar merkezi değerlendirmeye alınacaklar. Ancak bu karar Fatih projesindeki ilerlemeye göre esneyebilir.

9. 8.sınıfta puanlama sistemi nasıl olacak? Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemi nasıl yapılacak?

Liselere yerleştirmeye esas puan, 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının %30’u ile 8. sınıfta uygulanan merkezi ortak sınav puanlarının %70’inden oluşacaktır.

6, 7 ve 8.sınıfların yılsonu başarı puanı 300 üzerinden merkezi ortak sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanacak, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan ise bu ikisinin ortalaması alınarak 500 üzerinden hesaplanacaktır.

10. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkileyecek mi?

Bu konu çok tartışıldı. Son karar yanlışlar doğruyu götürmeyecek.

11. Yerleştirme Puan eşitliği halinde yerleştirme nasıl yapılacak?

Tercih önceliği, sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı yüksekliğine bakılacak, bunlarında eşit çıkması halinde; özürsüz devamsız gün sayısının azlığı öncelik sıralamasına göre yerleştirmede esas alınacaktır.

12. Öğrencinin ders notu başarısının %30 olduğu bu uygulamada, öğretmenin verdiği notlarda objektiflik nasıl sağlanacak?

Öğrencinin merkezi yazılılardan aldığı notlar ve okul öğretmenlerinin yapmış olduğu yazılılardan aldığı notlar arasındaki makas izlenecek. İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri gelen şikayetleri dikkate alarak gerekli incelemeleri yapacak. Bu bağlamda makas aralıklarının çok farklı olması incelemenin gerekçesi olacak.

13. Merkezi değerlendirmelerde kitapçık türleri olacak mı? Soru kitapçıkları kişiye özgü mü hazırlanacak?

Sınav güvenliğine yönelik olarak farklı kitapçık türleri hazırlanacak. Ancak kişiye özgü kitapçık olamayacak.

14. Soruları kimler hazırlayacak?

Sorular Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanacak. Öğretmenlerden de soru havuzuna soru istenecek. İlerleyen dönemlerde bu havuzdan seçilen sorular kullanılacak.

15. Bu yıl 8. sınıfta olanlar için, 6 ve 7. sınıf not ortalamaları da dikkate alınacak mı?

Yeni uygulama, öğrencilerin 6 ve 7. sınıf notlarının dikkate alınmasında SBS sisteminden herhangi bir farklılık göstermemektedir. Öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıf notları ortaöğretime yerleştirmeye esas puanı üzerinde %30 etkili olacaktır.

16. Sınavlarda öğrencilerin oturma düzeni nasıl olacak?

Öğrenciler sıralarında tekli oturma düzeninde ortak sınava gireceklerdir. Sınavda iki farklı kitapçık türü uygulanacak ve sınavların yapılacağı sınıflarda 2 öğretmen bulunacağından kopyanın önüne geçilmiş olacaktır.

Merkezi sınavlara hazırlıklar tüm okullarda yapılıyor. Öğretmenlerin yapacağı en önemli hazırlık müfredatı zamanında bitirmek. İkinci önemli hazırlık ise  bitirilen müfredat konuları için kazanım bazlı testlerle öğrencilerini ölçmek. Her branş öğretmeninin farklı kaynaklar kullanarak öğrencilerini merkezi yazılıya hazırlaması son derece normal. Sonuçlar açıklandığında okul yönetimi ders başarılarına göre öğretmenleri değerlendirme yoluna gidecektir. Bu nedenle merkezi yazılı başarıları öğretmen başarısı olarak ta algılanabilecektir.

Okul yönetimi ise sınıf bazında öğrencilerini farklı kaynaklardan da yaralanarak deneme sınavları ile ölçme yoluna gitmelidir. Burada dikkat edilecek nokta 8. Sınıflar için deneme sınavı yapılacaksa merkezi yazılılar sistemine uygun tek bir denemeyi bu şekilde yapmalıdır. Sonuçlarını da öğretmenlerle birlikte değerlendirmelidir.

Özetle; Merkezi yazılılar sadece öğrencileri ölçmekle kalmıyor, dolaylı da olsa Öğretmenlerin performansını ve okul yönetiminin performasını da ortaya koyması bakımından son derece önem kazanıyor.

Hayati OKTAY

Uzman Eğitimci

Twitter.com/hayatiokty

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.


HAYATİ OKTAY UZMAN EĞİTİMCİ

25.Eki.2023

Cumhuriyetin pusulası: Eğitim

Hayati Oktay - YETEV Okulları Genel Müdürü Cumhuriyetimizin 100. yılı, geçmişe bir saygı duruşu olmanın yanı sıra, geleceğe yönelik büyük hedeflerin de bir ifadesidir. Türkiye’nin daha...

24.Oca.2022

Öğrenmenin şekli ve araçları değişiyor

Hayati Oktay - Uzman Eğitimci Günümüzde öğrenme ve öğretme stratejilerine olan ilgi öğrenmedeki bakış açısını, davranışçı yaklaşımdan, bilişsel yaklaşıma yöneltmiştir. Strateji kavramı Eski Yunan’da kullanılan bir...

01.Haz.2021

LGS için kalan sürede 10 adımda nelere dikkat etmeliyiz?

Hayati OKTAY / Uzman Eğitimci Yorucu bir sınav hazırlık süreci geride kaldı. LGS için kalan zamanda deneme sınavları ile prova yapmak ve yanlışları öğrenerek eksikleri tamamlamak...

17.Oca.2020

Karneye ödül verilir mi?

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Öğrenci ve öğretmenler için 2019 -2020 eğitim öğretim yılı 1. Dönemi tamamlanıyor. 17 Ocak’ta karnelerin verilmesiyle yarıyıl tatili başlamış olacak. Her...

01.Tem.2019

LGS 2019 TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Hayati Oktay - Uzman Eğitimci2019 LGS sonuçları açıklandı ve bugün itibariyle tercihler başladı. 12 Temmuz tarihine kadar devam edecek olan LGS tercihleri, E Okul üzerinde...

30.May.2019

LGS ÖNCESİ NELER YAPILMALI?

Hayati OKTAY / Uzman Eğitimci  Ortaokul 8. sınıf öğrencileri sınava yönelik olarak yoğun bir LGS hazırlık sürecini tamamlamak üzereler. Öğrencilerimizin emeklerinin karşılığını alacakları merkezi sınav: 01...

06.Nis.2019

LGS 2019 BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?

Hayati Oktay - Uzman Eğitimci LGS liselere giriş sınavı başvuru kılavuzu yayımlandı. Bu kılavuza göre başvurular 03-14 Nisan 2019 tarihleri arasında yapılacak. Bu doğrultuda öğrenciler başvurularını...

17.Oca.2019

Veliler karneyi nasıl okumalı?

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Bu yıl yaklaşık 18 milyon öğrenci eğitim yılının ilk dönemini bitirerek karnelerini alacaklar. Okula yeni başlayan yaklaşık 1 milyon 700 bin...

27.Tem.2018

2018 üniversite tercihleri nasıl yapılacak?

Hayati Oktay /Uzman Eğitimci 2018 YKS tercih kılavuzu yayımlandı. ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlandı....

02.Tem.2018

LGS 2018 tercihleri nasıl yapılacak?

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci 2 Haziran tarihinde yapılan ve 971 bin 657 öğrencinin katıldığı Liselere Geçiş Sınavı( LGS) puanları açıklandı. Açıklanan puanlara bakıldığında Matematik testinin...

16.Nis.2018

Liselere Geçiş Sınavı Başvuru Adımları

Hayati Oktay - Uzman Eğitimci MEB daha önce 600 civarında açıklayacağını ilan ettiği Sınavla öğrenci alacak liselerin sayısını 1367 olarak açıkladı. Bu okullara 02 Haziran 2018...

27.Oca.2018

Liseye yerleşmede çemberin içindesindir ya da dışında!

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Liselere yerleştirme de TEOG kaldırıldı. Yerine getirilen sistem sınavsız yerleştirme olarak ifade edilse de sınavın olduğu iki ayrı modeli içeriyor.Bu iki...

15.Haz.2017

TEOG TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

HAYATİ OKTAY/ UZMAN EĞİTİMCİ Merkezi yerleştirme sınavları olan TEOG sonuçları açıklanmıştı. Yerleştirmeye esas puan YEP 30 Haziran 2017 tarihinde açıklanmasının ardından tercih süreci de başlamış olacak....

22.Kas.2016

12 adımda TEOG başarı teknikleri

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Test tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın nedeni genellikle bilgi eksikliğinden değil, test soruları için gereken teknik bilginin kullanılmamasından, sorulara yaklaşım tarzından veya...

23.Eyl.2016

Geleceğin mimarı öğretmenlere 15 altın tavsiye

Hayati Oktay / Uzman EğitimciEğitim, ülkemizin en öncelikle konuları arasında. Tüm çaba gençleri hayata, yükseköğretime ve bir mesleğe en iyi şekilde hazırlamak için sarf ediliyor....

17.Ağu.2016

İyi okulların 10 ortak özelliği

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci  Bir eğitim öğretim yılının daha başlamasına sayılı günler kaldı. Yeni dönem için veliler çocuklarına okul arayışına devam ediyorlar. Her veli çocuğu...

19.Tem.2016

2016 üniversite tercihleri nasıl yapılacak?

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci 2016-2017 eğitim-öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezî yerleştirme işlemine girecek adaylar 2016- ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu mutlaka incelemeliler...

20.Haz.2016

İYİ OKULLARIN 10 ORTAK ÖZELLİĞİ

Hayati Oktay / Uzman EğitimciBir Eğitim öğretim yılının daha sonuna geldik. Yeni dönem için veliler çocuklarına okul arayışına başladılar. Her veli çocuğu için her şeyin...

17.Haz.2016

LYS’DE BAŞARI TAKTİKLERİ

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Sevgili Üniversite Adayları; Sınav için şu ana kadar elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştınız. Şu ana kadar neler yaptınız, nasıl hazırlandınız...

26.May.2016

LYS’de başarı için tekrar zamanı

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci “Uzun bir süre çalıştım YGS’de istediğim sonuca ulaşamadım, kalan zamanda LYS'yi nasıl halledeceğim" gibi olumsuz kaygılardan sıyrılarak tercih şansının artması için;...

Hayati Oktay  Uzman Eğitimci
Hayati Oktay Uzman Eğitimci

Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.