banner

TEOG ortak merkezi sınavların şifreleri




Uzman Eğitimci Hayati Oktay, Eğitimtercihi okurları için Yeni SBS ortaöğretime geçişte uygulanacak TEOG'un ayrıntılarını yazdı. İşte 8. sınıfların gireceği ortak yazılı sınavlarla ilgili merak edilenler...

Bu yıl ilk defa ortaokulların 8 inci sınıflarında öğrenim görenler için iki dönemde yapılacak  derslerin  sınav takvimi belli oldu.

Sınavlarla ilgili olarak http://www.meb.gov.tr internet adresinde yayınlan kılavuza göre, ilk yazılılar 28 Kasım 2013 Tarihinde saat 9: 00 da Türkçe Dersi ile başlamış olacak.Aynı gün 50 dakika sonra saat 10 : 30 da Matematik ve 50 dakika aradan sonra saat 12: 00 da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi yazılısı yapılacak.

Soru sayısı her ders için 20 olarak belirlendi. Sorular Merkezi olarak Milli Eğitim Bakanlığınca Müfredat kapsamında hazırlandı. Öğrenciler 40 dakika da soruların çözümünü verilecek optik formlara kodlayacaklar. A ve B olmak üzere iki farklı kitapçık olacak.

Ortak sınavlar, sınav takviminde belirtilen tarihlerde, her sınav günü üç olmak üzere iki günde altı oturum halinde kendi okullarında yapılacak. Sınav olan okullarda sınav günleri ders yapılmayacak.

Merkezi yazılılar dan oluşan TEOG için ana başlıklar özetle şöyle;

1-Sınavlar 28 Kasımda üç oturum ve 29 Kasımda üç oturum olmak üzere 6 oturumda tamamlanacak

2-Sınav günlerinde okullarda ders yapılmayacak

3-A ve B olmak üzere iki kitapçık olacak

4-Her ders ten 20 soru sorulacak. Test usulü sorular için 40 dakika süre verilecek

5-Yanlışlar doğruyu götürmeyecek

6-Sınav için herhangi bir ücret alınmayacak. Sınava itiraz edilirse ilgili bankaya 10 tl yatırılacak. İtiraz haklı bulunursa para iade edilecek.

7-Öğreciler Yabancı Dil sınavı için E-okul kayıtlarındaki kayıtlı dil dersinden sınava alınacak. Okul  yönetimi bu bilgileri kontrol etmelidir.

8-Sınava geç kalan öğrencilere ek süre verilmeyecek.

9-Öğrenciler, sınıf öğrenci yoklama listesinde belirtilen sınıf ve sıra numarasında oturacak. Gerektiğinde öğrencinin yerini değiştirme yetkisi sınıflarda bulunan öğretmenlere ait olacak.

10-Öğrenci, cevap kağıdı üzerindeki kitapçık türü ve cevap bilgileri işaretlemelerini kurşun kalemle yapacak. Öğrenci, cevap kağıdındaki imza bölümüne imzasını silinmeyen bir kalemle kendisi atacak.

11-Her sorunun 4 seçeneği olacak. Çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucular tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecek. Cevap kağıdına işaretlenmeyen cevaplar değerlendirme işlemine alınmayacak.

12-Kitapçıklar okullarda bırakılacak ancak aynı gün oturumlar tamamlandıktan sonra isteyen öğrenciye verilecek.

13-Soru iptali olması durumunda değerlendirme geçerli soru sayısı dikkate alınarak yapılacak.

14-Sınavların sonuçları bakanlıkça belirtilecek tarihlerde e-Okul sistemine işlenecek. Öğrencilere sınav sonuç belgesi ayrıca gönderilmeyecek.

15-TÜBİTAK) tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarıyla proje yarışmalarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra ülkemizi temsil etme hakkı kazanan öğrencilere, katıldıkları yılın yıl sonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.

16-Yazılılar arasında 50 dakikalık tenefüs yapılacak.

17-Ortak sınava mazereti nedeniyle katılamayan öğrencileri sınav bitiminden hemen sonra möazeretini belirten raporunu,dilekçesini okul müdürlüğüne sunacak.

Puan hesaplaması nasıl yapılacak;

Ortak sınavlara katılacak öğrencilerin puanı, tek puan türünde hesaplanacak. Her soru eşit ağırlığa sahip olacak. Her adayın cevap kağıdı, 2 optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulacak. Her test için doğru cevap sayıları esas alınarak ham puanlar bulunacak. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek.

Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ve din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanıyla çarpılarak herbir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak.

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında öğrencilerin, 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanlarıyla 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak.

DERSLERİN AĞIRLIK KATSAYISI

DERS

AĞIRLIK KATSAYISI

Türkçe

4

Matematik

4

Fen ve Teknoloji

4

 

DERS

AĞIRLIK KATSAYISI

Din Kültürü ve A.B

2

T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

2

Yabancı Dil

2

Okul müdürlükleri hangi işlemleri yapacak?

1-Kayıtlı öğrencilerine ait bilgileri (Fotoğraf, sınıf,no v.b) e-okul üzerinden güncelleyecek.

2-8. Sınıf öğrencilerinin Din Kültürü ve Ahlak bilgisinden Muaf bilgilerini ve Yabanc dil bilgilerini e-okul üzerinden kontrol ederek işleyecek.

3-Engelli öğrencileri ve kaynaştırma öğrencisi olan okul müdürleri bu öğrencilerin velilerinden RAM aracılığıyla belge isteyecek ve bu belge ile e-okula bilgilerini ekleyecek.

4-Öğrencilerin sınava gireceği sınıf ve salonları listeleyerek okul içinde velilerin görebileceği şekilde ilan edecek.

5-Sınav sonrası tüm okul müdürlükleri isteyen öğrencilere kitapçıkları verecek.

6-Merkezi yazılıların sonuçları açıklandığında öğretmenler sonuçları e-okul sistemine belirtilen tarihlerde işleyecek.

7-Merkezi yazılılara geçerli mazereti olmadan gelmeyen öğrencileri tespit ederek sınavların bitiminden hemen sonra e- okul sistemine işleyecek.

8-Mazeret belirten öğrencilerin durumu okul müdürlüğünce mazeretleri görüşülerek kabul edilip edilmeyeceği kararlaştırılacak.

Sonuç Olarak ;

Merkezi yazılılar için yapılacak sınav şekli, süresi ve değerlendirilmesi ile ilgili detaylar açıklanmış oldu. Bu arada öğretmenlerin, Konferans verdiğim bir çok okulun müdürünün  sorduğu önemli bir soru var.  E-Okul üzerinden sınav tarihlerini eklenmesi gerekiyor.

Çünkü ; Sınav tarihi eklendiğinde 15 gün içerisinde sınav notlarını e-okula girmeniz gerekiyor. Bu süre geçtiğinde ancak okul müdürlüğünün şifresi ile giriş yapılabiliyor. MEB  ise sonuçları açıklama tarihi olarak Ocak 2013 ü gösteriyor.  Buna göre MEB bu konuda E-okul için bir düzeltme yapmalı ve okul müdürlüklerini bilgilendirmelidir.



















Merkezi Sınavlara girecek tüm öğrencilere başarılar dilerken, Tüm yönetici ve öğretmen arkadaşlarıma da kolaylıklar diliyorum.

HAYATİ OKTAY

UZMAN EĞİTİMCİ

Twitter.com/hayatiokty

Eğitim Tercihi

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.


HAYATİ OKTAY UZMAN EĞİTİMCİ

25.Eki.2023

Cumhuriyetin pusulası: Eğitim

Hayati Oktay - YETEV Okulları Genel Müdürü Cumhuriyetimizin 100. yılı, geçmişe bir saygı duruşu olmanın yanı sıra, geleceğe yönelik büyük hedeflerin de bir ifadesidir. Türkiye’nin daha...

24.Oca.2022

Öğrenmenin şekli ve araçları değişiyor

Hayati Oktay - Uzman Eğitimci Günümüzde öğrenme ve öğretme stratejilerine olan ilgi öğrenmedeki bakış açısını, davranışçı yaklaşımdan, bilişsel yaklaşıma yöneltmiştir. Strateji kavramı Eski Yunan’da kullanılan bir...

01.Haz.2021

LGS için kalan sürede 10 adımda nelere dikkat etmeliyiz?

Hayati OKTAY / Uzman Eğitimci Yorucu bir sınav hazırlık süreci geride kaldı. LGS için kalan zamanda deneme sınavları ile prova yapmak ve yanlışları öğrenerek eksikleri tamamlamak...

17.Oca.2020

Karneye ödül verilir mi?

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Öğrenci ve öğretmenler için 2019 -2020 eğitim öğretim yılı 1. Dönemi tamamlanıyor. 17 Ocak’ta karnelerin verilmesiyle yarıyıl tatili başlamış olacak. Her...

01.Tem.2019

LGS 2019 TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Hayati Oktay - Uzman Eğitimci2019 LGS sonuçları açıklandı ve bugün itibariyle tercihler başladı. 12 Temmuz tarihine kadar devam edecek olan LGS tercihleri, E Okul üzerinde...

30.May.2019

LGS ÖNCESİ NELER YAPILMALI?

Hayati OKTAY / Uzman Eğitimci  Ortaokul 8. sınıf öğrencileri sınava yönelik olarak yoğun bir LGS hazırlık sürecini tamamlamak üzereler. Öğrencilerimizin emeklerinin karşılığını alacakları merkezi sınav: 01...

06.Nis.2019

LGS 2019 BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?

Hayati Oktay - Uzman Eğitimci LGS liselere giriş sınavı başvuru kılavuzu yayımlandı. Bu kılavuza göre başvurular 03-14 Nisan 2019 tarihleri arasında yapılacak. Bu doğrultuda öğrenciler başvurularını...

17.Oca.2019

Veliler karneyi nasıl okumalı?

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Bu yıl yaklaşık 18 milyon öğrenci eğitim yılının ilk dönemini bitirerek karnelerini alacaklar. Okula yeni başlayan yaklaşık 1 milyon 700 bin...

27.Tem.2018

2018 üniversite tercihleri nasıl yapılacak?

Hayati Oktay /Uzman Eğitimci 2018 YKS tercih kılavuzu yayımlandı. ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlandı....

02.Tem.2018

LGS 2018 tercihleri nasıl yapılacak?

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci 2 Haziran tarihinde yapılan ve 971 bin 657 öğrencinin katıldığı Liselere Geçiş Sınavı( LGS) puanları açıklandı. Açıklanan puanlara bakıldığında Matematik testinin...

16.Nis.2018

Liselere Geçiş Sınavı Başvuru Adımları

Hayati Oktay - Uzman Eğitimci MEB daha önce 600 civarında açıklayacağını ilan ettiği Sınavla öğrenci alacak liselerin sayısını 1367 olarak açıkladı. Bu okullara 02 Haziran 2018...

27.Oca.2018

Liseye yerleşmede çemberin içindesindir ya da dışında!

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Liselere yerleştirme de TEOG kaldırıldı. Yerine getirilen sistem sınavsız yerleştirme olarak ifade edilse de sınavın olduğu iki ayrı modeli içeriyor.Bu iki...

15.Haz.2017

TEOG TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

HAYATİ OKTAY/ UZMAN EĞİTİMCİ Merkezi yerleştirme sınavları olan TEOG sonuçları açıklanmıştı. Yerleştirmeye esas puan YEP 30 Haziran 2017 tarihinde açıklanmasının ardından tercih süreci de başlamış olacak....

22.Kas.2016

12 adımda TEOG başarı teknikleri

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Test tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın nedeni genellikle bilgi eksikliğinden değil, test soruları için gereken teknik bilginin kullanılmamasından, sorulara yaklaşım tarzından veya...

23.Eyl.2016

Geleceğin mimarı öğretmenlere 15 altın tavsiye

Hayati Oktay / Uzman EğitimciEğitim, ülkemizin en öncelikle konuları arasında. Tüm çaba gençleri hayata, yükseköğretime ve bir mesleğe en iyi şekilde hazırlamak için sarf ediliyor....

17.Ağu.2016

İyi okulların 10 ortak özelliği

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci  Bir eğitim öğretim yılının daha başlamasına sayılı günler kaldı. Yeni dönem için veliler çocuklarına okul arayışına devam ediyorlar. Her veli çocuğu...

19.Tem.2016

2016 üniversite tercihleri nasıl yapılacak?

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci 2016-2017 eğitim-öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezî yerleştirme işlemine girecek adaylar 2016- ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu mutlaka incelemeliler...

20.Haz.2016

İYİ OKULLARIN 10 ORTAK ÖZELLİĞİ

Hayati Oktay / Uzman EğitimciBir Eğitim öğretim yılının daha sonuna geldik. Yeni dönem için veliler çocuklarına okul arayışına başladılar. Her veli çocuğu için her şeyin...

17.Haz.2016

LYS’DE BAŞARI TAKTİKLERİ

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Sevgili Üniversite Adayları; Sınav için şu ana kadar elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştınız. Şu ana kadar neler yaptınız, nasıl hazırlandınız...

26.May.2016

LYS’de başarı için tekrar zamanı

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci “Uzun bir süre çalıştım YGS’de istediğim sonuca ulaşamadım, kalan zamanda LYS'yi nasıl halledeceğim" gibi olumsuz kaygılardan sıyrılarak tercih şansının artması için;...

Hayati Oktay  Uzman Eğitimci
Hayati Oktay Uzman Eğitimci

Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.