banner

Sınavsız geçiş nasıl yapılacak?




1999 yılında üniversiteye geçiş sisteminde yapılan köklü değişiklikler sonrası 'alan içi', 'alan dışı' ve alanlar arasında da 'katsayı farkı' uygulaması getirilmişti. Bu yıldan itibaren uygulanan katsayı farkı ile meslek lisesi öğrencileri alanları ile ilgili öğretmenlik programı dışında bir lisans programına yerleşemez duruma gelmişti.

Bu uygulamanın sonucu olarak meslek liseleri, yükseköğretime devam etmek isteyen öğrenciler açısından cazibesini yitirmiş ve ortaokul mezunlarının yaklaşık yarısı (1996-97 yılında yüzde 49,4) mesleki eğitime devam ederken 2000 sonrası bu oran hızla düşmeye başlamıştı.

Bunun üzerine 2001 yılında büyük bir hızla kan kaybeden mesleki eğitimi cazip hale getirmek ve hareketlendirmek için meslek liselilerin meslek yüksekokullarına sınavsız geçişi yasalaştı. 2002 yılından itibaren ise meslek lisesi mezunlarının herhangi bir sınava tabi olmaksızın belirli önceliklere göre sınavsız geçişle alanları ile ilgili meslek yüksekokullarına yerleştirmeleri yapılmaya başlandı. Sınavsız geçiş, 2002 yılından itibaren aynen uygulanmaya devam ediyor.

Peki nedir bu Sınavsız geçişin detayları;

Sınavsız Geçiş yerleştirme işlemleri Nasıl yapılacak?

1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya AnadoluMeslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP.’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.

5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ortaöğretim mezunları da Sınavsız Geçiş için tercih yapabilirler.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya mezun olabilecek durumda olan adayların kendi alanları dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim programları ile tüm lisans programlarına yerleştirilmelerinde, bu adayların 2013-ÖSYS puanları kullanılacaktır.

 SIKÇA SORULAN SORULAR

Sınavsız geçiş hakkında en çok sorulan sorular ve yanıtları;

1. Düz Lise mezunuyum sınavsız geçiş yapabilir miyim?

CEVAP: Hayır. Sınavsız geçiş sadece Meslek Liselerinin ilgili alanından mezun olanlara sağlanan bir haktır.

2. Sınavsız geçiş kaldırılmış veya kaldırılacakmış doğru mu?

CEVAP: Sınavsız geçişin kaldırıldığı söylentisi yıllardır var ama bu doğru değil. 2013 ÖSYM Kılavuzunda yer almakla birlikte sınavsız geçiş kaldırılmadı. Hatta 4+4+4 olarak bilinen yasada da yer verildi. 

3. Sınavsız geçişe ne zaman başvuru yapabilirim?

CEVAP: Sınavsız geçiş başvuruları YGS başvuruları ile aynı tarihlerde yapılmaktadır. 02-15 Ocak tarihleri arasında yapılabilecek.

4. Sınavsız geçişe nasıl başvuru yapabilirim?

CEVAP: Sınavsız geçiş başvuru yapmak isteyenler. “YGS.’ye girmek istemiyorum, sadece Sınavsız Geçişe başvurmak istiyorum..” seçeneğini işaretleyenler 10,00 TL.’yi kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine yatıracaklardır.

(Sınavsız geçiş hakkı olup ayrıca, sınava girmek isteyen adaylar da “YGS.’ye girmek istiyorum”; seçeneğini işaretleyecekler ve bu seçeneği işaretleyenler 40,00 TL.’yi, belirtilen bankalardan birine yatıracaklardır .)

DİKKAT: Sınav ya da sınavsız geçiş ücretini yatırmak ÖSYS.’ye başvuru için yeterli değildir. ÖSYS başvurusu Kılavuzda belirtildiği şekilde tamamlanmalıdır.

5. Sınavsız geçiş için başvurumu yaptım şimdi ne olacak? Tercihimi ne zaman yapacağım?

CEVAP: Sınavsız geçiş için başvurduktan sonra aday LYS sınav sonuçlarının açıklanması sonrasında başlayacak Üniversite Tercih dönemini bekleyecektir. Sınavsız geçişe başvuran aday  ÖSYM Tercih Kılavuzunda yer alan ve kendisine sınav geçiş hakkı verilen bölümleri tercih ettiği anda sınavsız geçişe başvurmuş sayılacaktır. Özetle tercih sürecinde melek liseli olmayan adaylarla aynı adımları takip edecektir.

6. Başvuru sonuçları ne zaman açıklanır?

CEVAP: Sınavsız geçiş başvuru sonuçları diğer yerleştirme sonuçları ile birlikte açıklanacaktır.

7. Çok eski yıllarda Meslek Lisesi mezunuyum. Halen sınavsız geçiş hakkım bulunuyor mu?

CEVAP: Yerleştirme öncelikleri göz önünde bulundurulursa var. Ancak yerleştirme önceliklerinden de anlaşılacağı üzere öncelik yeni mezunlardadır.

8. Daha önce sınavsız geçişle bir yere yerleştim, sınavsız geçişe yeniden başvuru yapabilir miyim?

CEVAP: ÖSYM kılavuzunda bu konuda bir engel yok. Başvuru yapabilirsiniz, fakat yukarıda da belirtildiği gibi öncelik yeni mezunlardadır.

9. Meslek Lisesi mezunuyum, YGS sınavına da girdim ve iyi veya kötü bir puan geldi. ÖSYM beni sınavsız geçişle mi yoksa puanla mı yerleştirecek?

CEVAP: Meslek Liseli olmayan bir öğrenci meslek liselilerin sınavsız yerleştikleri ve kontenjanı 10 olan bir bölüme başvuran  11. öğrenci olsun; bu öğrenci diğer 10 öğrenciden daha fazla YGS puanı bile alsa diğer 10 öğrenci sınavsız geçiş haklarından dolayı önceliklidir. Dolayısıyla sınavsız geçilen bölümlerde puan üstünlüğü, ilgili meslek lisesi mezunu olmayanlar arasında geçerlidir.

10. Başvuru yaparken sadece YGS sınav ücretini ödedim  sınavsız geçişe başvuru yapabilir miyim?

CEVAP: Evet yapabilirsiniz. Ödediğiniz YGS başvuru ücreti sınavsız geçiş başvuru ücretini de kapsamaktadır.

11. Sınavsız geçişle Açık öğretim okuyabilir miyim?

CEVAP: Evet okuyabilirsiniz. Meslek liselerinin ilgili alan mezunları sınavsız geçişle Açık öğretime yerleşebilirler...

12. Çok eski yıllarda meslek lisesinden mezun oldum. Ben başvurumu nasıl yapabilirim?

CEVAP: Diğer adaylar gibi başvurunuzu yapacaksınız. Ocak ayında başvurup Temmuzda tercih yapacaksınız.

13. Yerleşme şansım Nedir?

CEVAP: Yerleşme şansınızın olması tamamen istediğiniz bölümle ilgili bir durumdur. Bazı bölümlerde sınavsız geçişle başvuran aday sayısı kontenjanlardan az olduğu için meslek liseli olmayanlar puanla bile alınmaktayken bazı bölümlerde son yılda mezun olan meslek liseliler veya ilgili METEB dışında hiç kimseye yerleşme şansı kalmamaktadır. Bu bölümle ilgili bir durumdur.

14. Düz lise mezunuyum yerleşme şansım nedir?

CEVAP: Meslek liselilerin sınavsız geçişle başvuru yapabilecekleri bölümlerde öncelik meslek liseli öğrencilerinindir. Düz lise öğrencisi sınavdan tam puan bile alsa öncelik Meslek Liseli öğrencilerindir. Bölümü tercih eden tüm meslek liseliler önceliklerine göre yerleştikten sonra halen kontenjan boş ise bu durumda Genel, Anadolu veya fen lisesi mezunları puan üstünlüğüne göre yerleştirilirler.

Özetle; Bir meslek lisesi mezunu tıp, eczacılık, diş hekimliği gibi programları yazabilir ve herhangi bir puan kaybına uğramadan yeterli puanı almışsa bu programlara yerleşebilir. Fakat bir genel lise mezunu yazsa bile, Odyometri, ilk Acil yardım, Anestezi (çok nadir genel lise mezunlarına sıra gelmekte) gibi önlisans programlarına yerleşmesi zordur.

Eğitmtercihi

HAYATİ OKTAY

Twitter.com/hayatiokty

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.


HAYATİ OKTAY UZMAN EĞİTİMCİ

25.Eki.2023

Cumhuriyetin pusulası: Eğitim

Hayati Oktay - YETEV Okulları Genel Müdürü Cumhuriyetimizin 100. yılı, geçmişe bir saygı duruşu olmanın yanı sıra, geleceğe yönelik büyük hedeflerin de bir ifadesidir. Türkiye’nin daha...

24.Oca.2022

Öğrenmenin şekli ve araçları değişiyor

Hayati Oktay - Uzman Eğitimci Günümüzde öğrenme ve öğretme stratejilerine olan ilgi öğrenmedeki bakış açısını, davranışçı yaklaşımdan, bilişsel yaklaşıma yöneltmiştir. Strateji kavramı Eski Yunan’da kullanılan bir...

01.Haz.2021

LGS için kalan sürede 10 adımda nelere dikkat etmeliyiz?

Hayati OKTAY / Uzman Eğitimci Yorucu bir sınav hazırlık süreci geride kaldı. LGS için kalan zamanda deneme sınavları ile prova yapmak ve yanlışları öğrenerek eksikleri tamamlamak...

17.Oca.2020

Karneye ödül verilir mi?

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Öğrenci ve öğretmenler için 2019 -2020 eğitim öğretim yılı 1. Dönemi tamamlanıyor. 17 Ocak’ta karnelerin verilmesiyle yarıyıl tatili başlamış olacak. Her...

01.Tem.2019

LGS 2019 TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Hayati Oktay - Uzman Eğitimci2019 LGS sonuçları açıklandı ve bugün itibariyle tercihler başladı. 12 Temmuz tarihine kadar devam edecek olan LGS tercihleri, E Okul üzerinde...

30.May.2019

LGS ÖNCESİ NELER YAPILMALI?

Hayati OKTAY / Uzman Eğitimci  Ortaokul 8. sınıf öğrencileri sınava yönelik olarak yoğun bir LGS hazırlık sürecini tamamlamak üzereler. Öğrencilerimizin emeklerinin karşılığını alacakları merkezi sınav: 01...

06.Nis.2019

LGS 2019 BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?

Hayati Oktay - Uzman Eğitimci LGS liselere giriş sınavı başvuru kılavuzu yayımlandı. Bu kılavuza göre başvurular 03-14 Nisan 2019 tarihleri arasında yapılacak. Bu doğrultuda öğrenciler başvurularını...

17.Oca.2019

Veliler karneyi nasıl okumalı?

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Bu yıl yaklaşık 18 milyon öğrenci eğitim yılının ilk dönemini bitirerek karnelerini alacaklar. Okula yeni başlayan yaklaşık 1 milyon 700 bin...

27.Tem.2018

2018 üniversite tercihleri nasıl yapılacak?

Hayati Oktay /Uzman Eğitimci 2018 YKS tercih kılavuzu yayımlandı. ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlandı....

02.Tem.2018

LGS 2018 tercihleri nasıl yapılacak?

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci 2 Haziran tarihinde yapılan ve 971 bin 657 öğrencinin katıldığı Liselere Geçiş Sınavı( LGS) puanları açıklandı. Açıklanan puanlara bakıldığında Matematik testinin...

16.Nis.2018

Liselere Geçiş Sınavı Başvuru Adımları

Hayati Oktay - Uzman Eğitimci MEB daha önce 600 civarında açıklayacağını ilan ettiği Sınavla öğrenci alacak liselerin sayısını 1367 olarak açıkladı. Bu okullara 02 Haziran 2018...

27.Oca.2018

Liseye yerleşmede çemberin içindesindir ya da dışında!

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Liselere yerleştirme de TEOG kaldırıldı. Yerine getirilen sistem sınavsız yerleştirme olarak ifade edilse de sınavın olduğu iki ayrı modeli içeriyor.Bu iki...

15.Haz.2017

TEOG TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

HAYATİ OKTAY/ UZMAN EĞİTİMCİ Merkezi yerleştirme sınavları olan TEOG sonuçları açıklanmıştı. Yerleştirmeye esas puan YEP 30 Haziran 2017 tarihinde açıklanmasının ardından tercih süreci de başlamış olacak....

22.Kas.2016

12 adımda TEOG başarı teknikleri

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Test tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın nedeni genellikle bilgi eksikliğinden değil, test soruları için gereken teknik bilginin kullanılmamasından, sorulara yaklaşım tarzından veya...

23.Eyl.2016

Geleceğin mimarı öğretmenlere 15 altın tavsiye

Hayati Oktay / Uzman EğitimciEğitim, ülkemizin en öncelikle konuları arasında. Tüm çaba gençleri hayata, yükseköğretime ve bir mesleğe en iyi şekilde hazırlamak için sarf ediliyor....

17.Ağu.2016

İyi okulların 10 ortak özelliği

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci  Bir eğitim öğretim yılının daha başlamasına sayılı günler kaldı. Yeni dönem için veliler çocuklarına okul arayışına devam ediyorlar. Her veli çocuğu...

19.Tem.2016

2016 üniversite tercihleri nasıl yapılacak?

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci 2016-2017 eğitim-öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezî yerleştirme işlemine girecek adaylar 2016- ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu mutlaka incelemeliler...

20.Haz.2016

İYİ OKULLARIN 10 ORTAK ÖZELLİĞİ

Hayati Oktay / Uzman EğitimciBir Eğitim öğretim yılının daha sonuna geldik. Yeni dönem için veliler çocuklarına okul arayışına başladılar. Her veli çocuğu için her şeyin...

17.Haz.2016

LYS’DE BAŞARI TAKTİKLERİ

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Sevgili Üniversite Adayları; Sınav için şu ana kadar elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştınız. Şu ana kadar neler yaptınız, nasıl hazırlandınız...

26.May.2016

LYS’de başarı için tekrar zamanı

Hayati Oktay / Uzman Eğitimci “Uzun bir süre çalıştım YGS’de istediğim sonuca ulaşamadım, kalan zamanda LYS'yi nasıl halledeceğim" gibi olumsuz kaygılardan sıyrılarak tercih şansının artması için;...

Hayati Oktay  Uzman Eğitimci
Hayati Oktay Uzman Eğitimci

Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.