banner

Bilim adamları kaybolan hafızayı geri getirdi




Amerikalı ve Japon bilim adamları, farelerin "kaybolan" hafızasını yerine getirmeyi başardı.

hafiza_bilimMassachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Riken Beyin Bilimi Enstitüsü'nden bilim adamları bir protein yardımıyla farelerin beyin hücrelerini mavi ışığa duyarlı hale getirdi.

Daha sonra mavi ışık titreÅŸimleriyle hafıza oluÅŸurken etkin hale gelen sinir hücrelerini harekete geçirmeyi saÄŸladı. 

Bunun için bilim adamları önce bazı farelere bellek oluÅŸumunu engellemek için anisomisin adlı bir bileÅŸik verdi. Daha sonra farelere donma hissi yaratan elektrik ÅŸoku verildi ve hayvanlar baÅŸka bir bölüme alındı.

Anisomisin alan, dolayısıyla hafıza kaybına uÄŸrayan fareler elektrik ÅŸokunun verildiÄŸi bölüme geri getirildiÄŸinde donma hissi duymazken diÄŸer farelerin korkuya kapıldığı gözlendi. 

Mavi ışıkla beyin hücreleri harekete geçirildiÄŸinde ise hafıza kaybına uÄŸrayan farelerin de korktuÄŸu ve donma hissi duyduÄŸu belirlendi. 

Yıllardır hafıza kaybının kafa travması, stres ya da Alzheimer gibi hastalıklardan kaynaklandığı ve anıların depolanamadığı varsayılan çalışmaları hatırlatan bilim adamlarından Susumu Tonegawa, bu araÅŸtırmanın geçmiÅŸ anıların silinmediÄŸini gösterdiÄŸini vurguladı. 1987 Nobel Tıp Ödülü sahibi Tonegawa, hafıza kaybında sadece anılara eriÅŸim mekanizmasının etkilendiÄŸine dikkati çekti.

Amnezinin (hafıza kaybı) biyolojik mekanizması ve tedavisine ışık tutan araÅŸtırmanın sonuçları Amerikan "Science" dergisinde yayımlandı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.