banner

Sınavsız üniversiteye girmek artık mümkün




YGS engeline takılmadan üniversite eğitimi alabilmek için en popüler seçeneklerden biri Bulgaristan. Otobüs ile birkaç saat uzaklıkta olan komşu Avrupa Birliği ülkesinde, dilediğiniz tüm alanlarda YÖK denkliği ile eğitim alabilirsiniz.

mezuniyet sevinciİstanbul’dan sadece birkaç saatlik otobüs yolculuğu ile ulaşabileceğiniz şehirlerde, çok cazip eğitim ve yaşam masfarflarıyla eğitim alabilmek mümkün.

Üniversite Eğitimi Almak Neden Çok Avantajlı?

Bulgaristan en çok ideallerine sahip çıkmak, ve birkaç saatlik üniversite sınavının sonucuna göre değil, kendi potansiyel ve hedeflerine göre bir eğitim ve kariyer yaratmayı amaçlayanlar için mükemmel bir çözümdür. Tıp okumak isteyen bir aday, yeterli puan alamadığı için istemeyerek biyoloji öğretmenliği okumak, mühendis olmak isteyen bir aday işletme okumak zorunda kalmamalıdır. Bulgaristan üniversitelerine giriş için üniversite sınavında başarılı olma şartı aranmıyor.

Üniversitelerin YÖK Denkliği Var!

Bir Avrupa Birliği ülkesinde okuduğunuz için, AB ile yapılan uyum çalışmaları sonucuna göre diplomanız YÖK denkliği alıyor.

Eğitim Dili İngilizce ya da Bulgarca

Bulgaristan’da İngilizce olarak eğitim alabilirsiniz. Bu sayede hem geçerli bir diplomaya hem de anadil seviyesinde İngilizceye sahip olursunuz. Bulgaristan Avrupa’nın birçok ülkesinden öğrencilere eğitim olanağı sağlıyor. Çok uluslu bir ortamda yaşayacak, yabancı öğrencilerle sürekli İngilizce konuşacaksınız.

Ekonomik Eğitim ve Yaşam Maliyetleri

Bulgaristanda egitim almanın maliyeti, ülkemizdeki ya da KKTC’de bulunan çoğu özel üniversiteden ya daha ekonomik yada eşit maliyetlidir. Yukarıda bahsedilen avantajlar da göz önünde bulundurulduğunda, kesinlikle çok daha mantıklı ve avantajlı bir seçenektir.

Üniversitelere Başvuru ve Kabul Koşulları

Bulgaristan üniversitelerinde eğitim alabilmek için YGS ve LYS sınavında herhangi bir yeri kazanmış ya da yerleştirilmiş olmanız gerekmiyor. Üniversitelere başvuruda lisede almış olduğunuz dersler ve not ortalamalarınız göz önünde bulunduruluyor. Avrupa Birliği üyesi olduğu için, Bulgaristan’da almış olduğunuz diplomalar kolaylıkla YÖK denkliği alabiliyor ve mesleğinizi rahatlıkla yapabiliyorsunuz.

Yaşam ve Sosyal Giderler

Yurtdışında eğitim almak için en ekonomik seçeneklerden biri Bulgaristan’dır. Üniversitelerin yıllık ücretleri ortalama 3000 Euro civarındadır. Tıp ,Eczacılık ve diş hekimliği bölümlerinde ise yıllık okul ücretleri 5000 – 6000 Euro civarında olmaktadır. Bulgaristan’daki üniversitelerin büyük çoğunluğu öğrencilerine yurt olanağı sağlamaktadır. Üniversite yurtları genellikle 2-3 kişik odalara sahip olup, devlet yurtlarının aylık ücreti 25-30 Euro civarındadır. Daha iyi şartlara sahip özel yurtlarda ise aylık 60 – 80 Euro ödeyerek konaklanabilir. Dileyen öğrenciler ev kiralayabilir ve genellikle birkaç kişiyle paylaşılacak bir evin kirası evin yerine ve özelliklerine göre 250 – 400 Euro arasında değişir. Öğrencilerin aylık geçim masrafı 300-400 Euro civarındadır.

BULGARISTANDA KIMLER OKUYABILIR ;

- Lise mezunu olan herkes üniversite sınavına girmeden bulgaristan universitelerinde istedikleri bölümlere yazılıp okuyabilmektedirler.

- Meslek Yüksek Okulları (MYO) mezunları DGS sartı aranmadan sınavsız bulgaristan üniversitelerinde lisans tamamlayabilmektedirler.

- Imam – Hatip mezunları istedikleri alanları seçip özgürce yaşayıp okullarına rahatlıkla girip çıkabilirler.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.