banner

MBA programı hakkında tüm merak edilenler




İş dünyasının Master programı Executive MBA nedir? Yurtdışında nasıl yapılabilir?

mba hakkında her şeyGünümüz iş dünyasına baktığımızda, üst düzey yöneticilerin eğitim hayatlarında mutlaka iyi bir MBA programı olduğunu görüyoruz. Peki, nasıl bir programa katılmalıyız ki hayalimizdeki şirkete ve kariyere sahip olalım?

Dünyada ilk olarak 1902 yılında Dartmouth College (Hanover, New Hampshire) mezunlarına verilen bu derece, günümüzde işletme yüksek lisansı olarak oldukça popüler bir program. Türkiye’de de üniversitelerde işletme alanında en çok tercih edilen yüksek lisans programı. MBA Programı, bilgilerini yenilemek, güncelleştirmek isteyen profesyonellerle, kariyerini geliştirme hedefinde olan üniversite mezunlarının katılabileceği yüksek lisans programıdır. Eğitim dili çoğunlukla İngilizcedir. Katılmayı isteyen öğrencilerin üst düzey İngilizce seviyesine sahip olması gerekir.

Yurtdışında ve ülkemizde bu alanda çeşitli programlar geliştirildi. Profesyonel iş dünyasına yönelik olarak “Executive MBA” ve uzaktan eğitim şeklinde uygulanan “e-MBA” bunlardan ikisi. Önce bu programları açıklayalım.

Executive MBA

Executive MBA öğrencileri, en az 5 yıl profesyonel iş deneyimine sahip kişilerden oluşur ve oldukça yoğun bir programdır. Dersler, çoğu zaman hem akademik hem de iş dünyasında söz sahibi olan kişilerce verilir. Belli bir süre yöneticilik deneyimine sahip olmayanlar, bu programa kabul edilmezler. Executive MBA programları, daha çok pratik ve uygulamaya yönelik olup, öğrenciler aktif olarak iş dünyasında bulunduklarından dersler genelde akşamları, hafta sonları veya online olarak yürütülür.

E-MBA

Uzaktan eğitimdir ve dersler internet üzerinden verilir. Ülkemizde birçok vakıf üniversitesi ve bazı devlet üniversiteleri, e-MBA programlarını başlatmıştır. e-MBA programlarında eğitim süresi 3 yarıyıldır ve altı yarıyıla kadar uzayabilir. Türkiye'de Anadolu Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Işık Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Fatih Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi, uzaktan MBA programı veren üniversitelerdir. Bu programların tamamı YÖK onaylı programlardır ve birçoğunun diplomaları normal MBA programlarından farklı değildir. Dersler için okula gidilmez, sadece final sınavları okulda yapılır. Bu program özellikle çalışan kişilerce tercih edilmektedir.

MBA denilince yurtdışında ilk akla gelen ülke tabiî ki ABD. İstatistikler, her yıl yaklaşık 100.000 kişinin ABD’de MBA programlarına katıldığını gösteriyor. Programlara katılım sayısının bu kadar fazla olmasının temel sebebi, işletme kültürünün ve şirketlerin dünya çapında olması. İşletme ve finans kültürü ABD’de oldukça gelişmiş bir yapıda olması ve kişilerin sonrasında çok uluslu şirketlerde kolaylıkla iş bulması sebebiyle MBA yapmayı düşünen kişilere özellikle bu ülkeyi öneriyorum.

MBA yapmak isteyen kişiler, öncelikle kendi bilgi becerileri ve hedefleri doğrultusunda aşağıdaki soruları kendilerine sormalıdır.

•          Ne tarz bir MBA programına katılmalıyım? Genel MBA, pazarlama, insan kaynakları, e-ticaret, finans ağırlıklı mı? Süresi 1 yıl? 2 yıl?

•          ABD’nin hangi eyalet veya şehrindeki programa katılmalıyım?

•          Ne tür bir üniversite istiyorum? Şehir veya kampus, devlet veya özel…

•          İngilizce dil bilgisi ve akademik yeterliliğim hangi üniversitelerin kriterlerine uygun?

MBA diplomasına sahip olmanın en büyük avantajı ise iş yönetiminde küresel bir bakış açısı kazandırmasıdır. Lisans programlarını İşletme bölümünde tamamlayan öğrenciler, genellikle MBA yerine başka bir alanda yüksek lisans yapmayı tercih ederler. Şahsen ben de işletme eğitimi aldıktan sonra, Avrupa Birliği üzerine kariyerimi yönlendirenlerdenim. Ancak ne yalan söyleyeyim, bugünkü aklım olsa dört yıllık İşletme Lisans programı yerine sadece Executive MBA yapardım.

“Eğitim görmüş bir halkı bir yöne sevk etmek kolay, sürüklemek güçtür; idare etmek kolay, köleleştirmek imkânsızdır.”

L.Broughan

Yasemin Çiçekçisoy

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Twitter: @yccsoy

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.