banner

Avrupa ülkelerinin gözü Türk öğrencilerde




Ekonomik güçlüklerle boğuşan Avrupa üniversiteleri, sundukları eğitim imkanlarını “IEFT Fuarları”nda tanıtıyor

Gençleri, öğrencileri ve ailelerini yurtdışındaki eğitim kurumlarıyla buluşturan ve bu kurumların sunduğu burs ve benzeri imkanları ziyaretçilere tanıtan IEFT Fuarları’nın (International Education Fairs of Turkey) Ankara ayağı 2  Ekim’de gerçekleştirildi. Bu yıl kapılarını 1 Ekim’de Bursa’da açan IEFT Fuarları, 4 Ekim’de İzmir’de, 6-7 Ekim’de İstanbul’da, ardından Adana, Antalya ve Gaziantep’te düzenlenecek.

Bu dönem 25 ülkeden toplam 150 eğitim kurumunun temsilcisinin biraraya geldiği IEFT Fuarları’nı her yıl yaklaşık 50 bin kişi ziyaret ediyor. ABD, Kanada, Avustralya ve İngiltere’den çok sayıda saygın üniversite ve kolejin katıldığı fuarlarda, İspanya, İtalya, Yunanistan gibi ekonomik kriz yaşayan ülkeler başta olmak üzere 25 Avrupa ülkesinden eğitim kurumları hazır bulunuyor. Gözlerini Türk öğrencilerine çeviren kurumlar, sundukları burs ve benzeri eğitim imkanlarını Türk öğrenci ve ailelerine tanıtmanın gayreti içindeler.

Türkiye’nin en kapsamlı “yurtdışı eğitim fuarı” olma özelliğini taşıyan IEFT Fuarları, her yıl Mart ve Ekim aylarında çok sayıda yabancı üniversite ve kolejin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Eğitimini yurtdışında planlamak isteyenler için ideal bir bilgilenme ve karar verme platformu oluşturan bu organizasyon, gençlerin okullarla birebir temas kurmasına aracılık ediyor ve her türlü imkan hakkında birinci elden bilgi alma fırsatı sunuyor. Bu özelliğinden dolayı, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da 8 ila 10 bin kişinin yurtdışında lisans, yüksek lisans, doktora, dil, staj, sertifika, diploma vb. programlara katılma fırsatı yakalaması bekleniyor.

“22. IEFT Yurtdışı Eğim Fuarları”na ABD, Kanada, Batı ve Orta Avrupa, Avustralya, Balkanlar, İskandinavya, Hindistan ve Baltık ülkelerinden toplam 150 kurum katılıyor. Fuarlara gelen ziyaretçiler, üniversite hazırlık, ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora, üniversite transfer, dil okulları, yaz okulları, sertifika-diploma programları, staj, lise eğitimi ve burslu yurtdışı eğitim konularında kurum temsilcilerinden bilgi alabiliyor, ülkelerin eğitim ortamları konusunda merak ettikleri soruları yöneltebiliyor, ücretsiz eğitim seminerlerine katılabiliyorlar.

Burs imkanları ve ücretsiz seminerler

IEFT Fuarları’na katılan üniversite ve kolejler çok sayıda öğrenciye kısmi veya tam eğitim bursları sağlıyor. Ayrıca, fuarlar esnasında pek çok seminer düzenleniyor ve öğrenciler fuar alanı dışında seminerlere ücretsiz katılarak yurtdışı eğitim konusunda kapsamlı bilgi sahibi olabiliyorlar. Ülke, program, okul, burs, iş, kariyer ve vize gibi merak edilen konularda düzenlenen seminerler herkese açık.

Fuarların en önemli bölümlerinden birisi de, yurtdışı eğitim için şart olan dil yeterlilik sınavları konusunda yapılan seviye belirleme deneme sınavları. Ücretsiz olarak IELTS ve TOEFL IBT sınavları ve Genel İngilizce dil yeterlilik sınavları özel bir bölümde yapılıyor ve böylece öğrenciler İngilizce dil seviyelerini ölçebiliyorlar. “22. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları”nın İstanbul ayağında 11 üniversite ve kolej ile güçlü bir katılım sağlayan Litvanya, fuar boyunca özel seminerler gerçekleştirecek.

Halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenen fuarlar, 12:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Bilgi ve online davetiye için: www.ieft.com.tr / 0212 244 42 13

Ekim Dönemi Takvimi

IEFT Fuarları: 2 Ekim ANKARA (Sheraton Oteli); 4 Ekim İZMİR (Hilton Oteli); 6-7 Ekim İSTANBUL (Hilton Oteli); 9 Ekim ADANA (Hilton Oteli)

IEFT Yurtdışı Eğitim Günleri: 1 Ekim BURSA (Almira Oteli); 11 Ekim ANTALYA (Divan Oteli); 13 Ekim GAZİANTEP (Grand Otel)

Yurtdışında eğitim yapan Türk öğrenci sayısı yılda 100 bine ulaşıyor

UNESCO verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 4 milyon öğrenci kendi ülkesi dışında bir ülkede eğitim alıyor. Tahminlere göre, 2020 yılında yıllık yabancı öğrenci sayısının 8 milyonu geçmesi bekleniyor. Türkiye'den de ciddi sayıda öğrenci yurtdışında eğitim yapmayı tercih ediyor. Yurtdışında eğitim yapan Türk öğrenci sayısı yılda 100 bine ulaşıyor. Her geçen yıl gelişen bu küresel sektörde, ülkesi dışında eğitim yapan yaklaşık 4 milyon öğrenci yılda 600 milyar dolar’lık bir harcama gerçekleştiriyor.

Geçmiş yıllarda sadece burs kazanan veya ailesinin maddi imkanları iyi olan öğrencilerin katılabildiği Yurtdışı Eğitim veya Staj Programları artık Türkiye’deki tüm öğrenciler için bir alternatif oluşturuyor. Bu çerçevede, yurtdışındaki üniversitelerde Lisans, Yüksek Lisans ve Dil Eğitimi en çok tercih edilen programlar. Maddi imkanları kısıtlı olan öğrencilerin ise ilk tercihleri “Work and Travel (Çalış ve Gez)” ya da “Staj Programları” oluyor.

Ülkemizden yurtdışına en fazla 3 büyük şehirden öğrenci gitmesine karşın, son yıllarda Gaziantep, Konya, Kayseri, Eskişehir, Bursa gibi illerden de büyük ilgi olduğu görülüyor. Türk öğrencilerin en çok tercih ettiği programlar arasında İşletme, Pazarlama, Finans gibi alanlar ağırlıklı olmasına rağmen, Tıp ve Mühendislik gibi dallara da yoğun talep var. Türkiye’de istedikleri Tıp, Dişçilik ve Mühendislik bölümlerine yerleşemeyen öğrenciler yurtdışında özellikle Doğu Avrupa ve İskandinav ülkelerinde bu bölümlerde eğitim yapmayı tercih ediyorlar.

Uluslararası eğitimin küresel bir olgu haline geldiği günümüzde pek çok üniversite kendini tanıtmak için ciddi tanıtım faaliyetleri sürdürüyor. Bazı ülkeler, özellikle ABD, İngiltere ve Avustralya uluslararası öğrenci sayısını artırmayı hükümetler seviyesinde destekliyor. Ancak son yıllarda, Avrupa ülkeleri (Almanya, Fransa, İsveç, Hollanda), Rusya ve Çin de uluslararası öğrenci sayısını artırmak için büyük bir çaba içindeler. Halen yurtdışına en fazla öğrenci gönderen ülke Çin. Buna rağmen Çin’in hedefi, 2020 yılında ABD‘yi geçerek, hem en fazla öğrenci kabul eden, hem de gönderen ülke konumuna gelmek. (En fazla yabancı öğrenci alan ülkeler: ABD, İngiltere, Avustralya, Fransa, Almanya, Çin).

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.