banner

Dershanelere yılda 1.8 milyar lira harcanıyor




Başbakan Erdoğan’ın tarih vererek kaldırılacağını açıkladığı dershanelere, veliler yılda 1.8 milyar lira ödüyor. Şu anda faaliyette 4 bin 56 dershane bulunurken, 1.2 milyon öğrenci eğitim görüyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın önceki günkü konuşmasında tarih vererek kaldırılacağını açıkladığı dershaneler, Türkiye’de yalnızca eğitim boyutuyla değil siyasi ve ekonomik boyutuyla da tartışılıyor. Özellikle bazı büyük dershanelerin çeşitli oluşumların elinde olduğu, buradan hem ticari hem de siyasi kazanımlar sağladıkları iddia ediliyor. Bu dershanelerin bir bölümünün eğitimin müfredatı dışına çıktığına ilişkin iddilar da var. Siyasi tartışmalar dışında Türkiye’deki dershanelerin yılda 2 milyar liralık ekonomi yaratıp, 50 bin öğretmene istihdam sağlaması gerçeği de var. Şu anda faaliyette olan 4 bin 56 özel dershanede, lise ve üniversitelere hazırlanan 1.2 milyon öğrenci eğitim görüyor. Tüm Türkiye’deki dershanelerin bir yıllık ücreti ortalama 1500 lira üzerinden hesaplandığında, veliler yılda 1.8 milyar lira ödüyor. Dershanelerin sınavlara hazırlık amaçlı yayınları da 500 milyon liralık bir pazar oluşturuyor.

70 bin kişilik istihdam

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Türkiye Eğitim Meclisi Sektör Raporu’na göre, dershanelerde 50 bin 209 öğretmen ile 20 bin görevli olmak üzere toplam 70 bin 209 personel çalışıyor. Bu öğretmenlere ortalama 800 lira maaş verildiği kabul edildiğinde, dershanelerin ödediği yıllık maaş toplam 482 milyon lirayı buluyor. Öğretmenler dışındaki görevli personele ödenen maaşın toplamı ise yıllık 168 milyon lira oluyor. Dershanelerin kapatılmasıyla uygulanacak yeni sistemde buradaki öğretmenlerin geleceği merak konusu.

2009’dan beri düşüşte

Türkiye’de 2000 yılında 1730 özel dershane faaliyet gösterirken, bu kurumlarda 488 bin 284 öğrenci sınavlara hazırlandı. Her yıl kurum sayısında ve öğrenci sayısında yüzde 5 ile 10 arasında büyümeyi yakalayan dershaneler 2009 yılında 4 bin 262 kurum ve 1.1 milyon öğrenci sayısına ulaştı. Ancak 2009 yılından sonra ekonomik krizin de etkisiyle hem öğrenci hem de kurum sayısında gerileme başladı. Dershanelerde son üç yılda kurum sayısında yüzde 2’lik gerileme oldu. 2010 yılında dershane sayısı 4 bin 193’e, 2011 yılında 4 bin 99’a, bu yıl ise 4 bin 56’ya düştü. Son 10 yıllık rakamlara bakıldığında ise dershaneler sayı açısından yüzde 134, öğrenci açısından da yüzde 153 büyüdü.

1000 liradan başlıyor

Dershanelerde, kayıt ücretleri Anadolu şehirlerinde bin liradan başlarken, büyük kentlerde 8 bin liraya kadar çıkıyor. Sınıflardaki öğrenci sayısı daha az olan butik dershanelerde ise yıllık ücretler 8 bin ile 15 bin lira arasında değişebiliyor.

Hürriyet.com.tr okuyucularına “Başbakan’ın ‘Dershaneler kaldırılacak’ açıklaması hakkında ne düşüyorsunuz” diye sordu. Ankete katılan 12 bin 604 kişiden, 7 bin 592 kişi yani yüzde 60.2’si ‘destekliyorum’, 5 bin 12 kişi yani yüzde 39,8’i ise ‘desteklemiyorum’

yanıtını verdi.

Büyükşehirlerde ağırlıkta

TÜRKİYE’deki 4 bin 55 dershanenin 689’u İstanbul’da, 444’ü Ankara’da, 225’i de İzmir’de. Marmara’da 1190, Ege’de 597, İç Anadolu’da 792, Akdeniz’de 606, Karadeniz’de 408, Güneydoğu Anadolu’da 248 ve Doğu Anadolu’da 214 kurum yer alıyor. ÖDB, faaliyet halindeki dersanelerden sadece 263’ünün özel okul olmaya uygun olabileceğini belirtmişti. 

Dinçer: Çalışmalar bitince açıklarız

MİLLİ Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Dershanelerin kaldırılacağına” yönelik açıklamalarının sorulması üzerine, “Çalışmalar tamamlandığı zaman sizlerle ayrıntısını paylaşırım. Şu anda o konuda çok somut söz söyleme durumunda değilim” diye konuştu. Bir gazetecinin yeni uygulamayla okul öncesi eğitim alan ile almayan öğrencilerin bir arada okuyacağını velilerin de bu konuda bazı çekincelerinin olduğu sorusu üzerine de Dinçer, “Onlar çok fazla hassasiyetten kaynaklanan konular. Biz bu tip konuların sorun olmayacağını düşünüyoruz. Ona uygun bir müfredat uygulayacağız” dedi.(hürriyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.