GLOBED’in hedefi daha fazla öğrencinin eğitim hayatına dokunabilmek
- Ayrıntılar
- Kategori: Eğitim Teknolojsi
- Pazartesi, 19 Ocak 2015 15:15 tarihinde oluşturuldu
GLOBED’in hedefi daha fazla öğrencinin eğitim hayatına dokunabilmek
GLOBED, birçok eğitim kurumuna, ülke çapında yüzden fazla kampüse, onbinlerce öğrenciye ve öğretmene hizmet veriyor. GLOBED kurucusu Esat Uğurlu, “Yakın gelecekteki hedeflerimiz arasında kaynaklarımız ve eğitimlerimiz ile ulaştığımız kurum sayısını arttırarak daha fazla öğrencinin eğitim hayatına dokunabilmek ve onları geleceğe daha iyi şekilde hazırlayabilmek yer alıyor” diyor.
GLOBED’in kuruluş amacı ve kurulduğu günden bugüne kadarki gelişimi hakkında bilgi verebilir misiniz?
GLOBED’in kuruluş amacı dünya çapında, alanında en başarılı olan eğitim teknolojileri ve içerik geliştiricilerinin Türkiye’deki çözüm ortağı olmak ve ülkemizdeki eğitim kurumlarına dünyadaki en etkili ve kaliteli çözümleri sunmak. Bunun yanı sıra yeni eğitim yöntemleri ile ilgili gelişmeleri de yakından takip edip, bu yeniliklerin ülkemizdeki okullarda başarı ile uygulanabilmesini, böylelikle eğitim ve öğrenimi daha iyi seviyelere çıkarabilmeyi hedefliyoruz.
Bu amacımızı gerçekleştirebilmek için ilk adım, dünya çapında başarılı, kolay kullanılabilen ve öğretmenlerin gerek sınıf içi gerekse sınıf dışındaki ihtiyaçlarına karşılık veren dijital kaynaklar için çeşitli içerik geliştiricileri ile anlaşmalar imzalamaktı. Bu konuda benim 2007 yılından, ülkeme döndüğüm 2012 yılına kadar olan sürede Asya-Pasifik bölgesinin en büyük e-learning şirketinde, bir düzineden fazla ülkenin K-12 sorumlusu olarak çalışmış olmam işimizi az da olsa kolaylaştırdı ve istediğimiz anlaşmaları gerçekleştirdik.
Son iki yılda kaynaklarımız ve hizmetlerimiz Türkiye’nin dört bir yanına erişmiş durumda. Bu kadar kısa sürede birçok eğitim kurumuna, ülke çapında yüzden fazla kampüse, onbinlerce öğrenciye ve öğretmene hizmet veren bir firma konumuna gelmek bizi mutlu etmekle birlikte, sorumluluk bilincimizi her geçen gün daha da artırıyor.
E-öğrenme için ne tür kaynaklarınız var? Bu kaynaklar ile daha çok hangi sektörden kurumlara hizmet veriyorsunuz?
Yabancı dil öğrenme programlarının yanı sıra, öğrencilerin her an, internet erişimi olan her cihazdan ulaşabilecekleri, binlerce kitaptan oluşan dijital kütüphane, dijital ansiklopediler ve eğitici animasyonlar kaynaklarımız arasında. Ayrıca fen, matematik, sosyal bilimler, teknoloji gibi branş derslerini de İngilizce olarak takip edebilecekleri ve terminolojilerini öğrenebilecekleri platformları öğrenci ve öğretmenlerimize sağlıyoruz.
An itibari ile ağırlıklı olarak K-12 eğitim kurumlarına hizmet vermekteyiz. Ayrıca dil okulları ve yüksek öğretim kurumları da çalıştığımız kurumlar arasında.
KAYNAKLARIMIZ HER TÜRLÜ İÇERİKLE UYUMLU
Kaynaklarınızı seçerken gözettiğiniz kriterler nelerdir? Bu kaynaklarınız farklı öğrenme/öğretme yöntemleri için kullanılabiliyor mu?
Kaynaklarımızı belirlerken, ülkemiz eğitim sisteminin ihtiyaç ve kazanımlarını karşılıyor olmasına özen gösteriyoruz. Bu doğrultuda seçtiğimiz kaynakların içerikle uyumlu bir şekilde, konulara/kitaplara özel hazırlanmış ders planları, alıştırmaları ve gelişmiş ölçme-değerlendirme sistemlerinin olması tercih sebebi. Kaynak geliştiricilerimizin, öğretmen-öğrenci-veli geribildirimleri doğrultusunda gerçekleştirdikleri güncellemeler de son kullanıcılarımız için büyük önem taşımakta.
Farklı öğrenme ve öğretme yöntemlerine gelince, dikkat ettiğimiz unsurlardan biri kaynaklarımızın hızla değişen ve gelişen teknolojiye paralel olarak sınıflarımıza girmiş olan, differentiated instruction (farklılaştırılmış eğitim), BYOD (her öğrencinin kendi cihazı ile sınıfa gelebilmesi), flipped classroom (ters-yüz edilmiş sınıf), cross-curricular (çapraz müfredat) gibi yöntemleri destekliyor olmasıdır. Örnek vermem gerekirse, şu anda kullanılan okullarda, öğrenciler ve öğretmenler arasında çok popüler olan Reading A-Z ve Raz-Kids e-kitap kaynağımızın her türlü cihazda çalışıyor olması, kitaplarının 27 farklı seviyede, her öğrencinin okuma becerisine göre yazılmış olması bahsettiğim öğrenme ve öğretme yöntemlerinin birçoğu için kullanılabilmesini sağlamaktadır. Farklılaştırılmış içerik konusu öğretmenler için olduğu gibi bizim için de çok önemli. Bir başka örneğimiz olan Achieve3000 kaynağımızda dünya çapında tanınmış gazetelerde yayınlanmış 10 binden fazla makalenin her birini, 12 farklı okuma seviyesinde eğitimcilere ve öğrencilere sunabiliyoruz. Yani sınıfta konu işlenirken, her öğrenci aynı makalenin kendi seviyesine uyarlanmış haliyle konuyu öğrenip, ders ortamında kendini geliştirebiliyor. Stres altında öğrenmenin gerçekleşmediğinin bilimsel anlamda kanıtlandığını göz önünde bulundurursak, öğrenciye özel içeriğin ne kadar önemli olduğunu daha iyi kavrayabiliriz. Bir başka açıdan bakıldığında, kaynaklarımızın dijital olmasının bir getirisi de öğrencilerin genç yaşta, güvenli bir şekilde teknoloji ile tanışmalarını sağlamasıdır.
İleriye yönelik ne gibi plan ve projeleriniz var?
GLOBED’in ilk günlerinden itibaren bize güvenen, destekleyen, kaynaklarımızı başarı ile kullanan, vizyon sahibi eğitim kurumlarına ve kullanıcılarımıza karşı sorumluluklarımızı en iyi şekilde yerine getirmek bizim için çok önemli. Özellikle Türkiye’de, alanımızda en mükemmel müşteri hizmetini sunmak ve bunun devamlılığını sağlamak ekip olarak en temel hedeflerimizden.
Yakın gelecekteki hedeflerimiz arasında kaynaklarımız ve eğitimlerimiz ile ulaştığımız kurum sayısını arttırarak daha fazla öğrencinin eğitim hayatına dokunabilmek ve onları geleceğe daha iyi şekilde hazırlayabilmek yer alıyor. Uzun vadede gerçekleştirmek istediğimiz ve üzerinde çalıştığımız birçok proje mevcut, bunları zaman içerisinde sizlerle paylaşmaktan memnun olacağız.
Size ulaşmak isteyen okullar nasıl iletişime geçebilirler?
İnternet sitemizde (www.globed.co) bize ulaşabilecekleri tüm iletişim bilgilerimiz mevcut. Ayrıca sosyal medya hesaplarımızı da aktif kullanmaya özen gösteriyoruz. Sektörel gelişmeleri, bizi ve yeniliklerimizi takip etmek için Twitter ve Facebook hesaplarımıza bekliyoruz.
E-ÖĞRENMENİN GELECEĞİ UMUT VERİYOR
Teknolojinin hızla gelişmesiyle eğitimde öğrenme araçları ve ortamları da dönüşüm içerisinde. E-öğrenmenin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Teknolojinin genel anlamda hızla gelişmesi, sınıf içindeki ortamı da gerçekten çok değiştirmekte ve geliştirmekte. Daha üç yıl öncesine kadar ülkemizde bazı okullarda hala yapılmakta olan “Teknoloji sınıflara girer mi, girmeli midir?” tartışması yerini “Sınıflarımızda teknoloji kullanmak bizim işimize nasıl yarar?” tartışmasına bırakmış bulunuyor. Eskiden “Kesinlikle evimde/okulumda teknoloji, internet istemiyorum!” gibi yorumlarda bulunan bazı veliler ve eğitimciler, teknoloji kullanan okullardaki pozitif gelişimi gördüklerinde bu düşüncelerinden hızla uzaklaşmaktalar. Durum böyle olunca da ülkemizde e-öğrenmenin geleceği bizi umutlandırıyor, ciddi yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. Önyargı tabii ki en önemli sorunlardan biri ve bunu kırmak için bize verilen her fırsatta okullarda, eğitim ve eğitim teknolojileri konferanslarında eğitimcilere, velilere, öğrencilere sunumlar yapıyoruz.
Bu gelişim sürecinde bence en dikkat edilmesi gereken konular arasında okullarda sağlıklı ve etkili altyapı olması, cihaz üreticilerinin, dijital içerik geliştiricilerinin, satış ve hizmet ekiplerinin genel anlamda eğitimli ve bilgili olmaları yer alıyor. Bunlar olduktan sonra öğretmenler ve öğrenciler zaten yeniliklere hızlı adapte oluyorlar.
“Stres altında öğrenmenin gerçekleşmediğinin bilimsel anlamda kanıtlandığını göz önünde bulundurursak, öğrenciye özel içeriğin ne kadar önemli olduğunu daha iyi kavrayabiliriz. Bir başka açıdan bakıldığında, kaynaklarımızın dijital olmasının bir getirisi de öğrencilerin genç yaşta, güvenli bir şekilde teknoloji ile tanışmalarını sağlamasıdır.”
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİLİ HABERLER
-
Genişletilmiş Gerçeklik Laboratuvarları Türkiye’ye yayılacak
-
Öğrenci Performansını Artırmada Bilgisayarların Rolü
-
YZ’ye göre öğretmenlik mesleğinin geleceğini emekli öğretmen büyükanne ile öğretmen torunu konuşuyor!
-
Emko, son teknoloji led akıllı tahtası Nova 4’ün lansmanını GESS Dubai’de gerçekleştirdi
-
Derslig'le öğrencilerin başarı performansları artıyor
-
Okullarda Teknoloji Eğitiminde Türkiye’nin İlk Online Öğrenme Platformu: bilisimgaraji.com
-
Sınav dijital performansını Myexamy ile zirveye taşıyor
-
Derslig, fark yaratan uygulamalarıyla öğretmen, öğrenci ve velinin yanında
-
Geleceğin anahtarı doğuştan dijital olan nesillerde
-
Öğretmen eğitiminde sanal ve artırılmış gerçeklik dönemi başlıyor