İSTEK Belde Okulları, Vrje University Windesheim University of Applied Sciences işbirliği, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve RAM Müdürlüğü’nün desteğiyle "Okul Temelli Olumlu Davranış Geliştirme" Konferansı düzenliyor.
2 Nisan 2014 Çarşamba günü 09.00-16.30 saatleri arasında gerçekleşecek konferansa Prof. Dr. Yankı Yazgan, Prof. Sui Lin Goei ve Prof. Tim J. Lewis ana konuşmacı olarak katılacak.
Okullarda olumlu davranışlar geliştirmenin önemi ve gerekliliği, gün boyunca yapılacak çalıştaylarda farklı açılardan ele alınacak.
Amerika ve Avrupa’da pek çok ülkede uygulanan, okullarda öğrencilerin olumlu davranış geliştirmelerini ve olası davranış sorunlarını önlemeyi hedefleyen “Okul Temelli Olumlu Davranış Geliştirme-ODGE” Projesi, Türkiye’de ilk kez İSTEK Belde Okulları’nda uygulanmaya başlandı.
Türkiye’de, Türk kültürüne uygun olarak belirlenen değerlere göre uyarlanan proje ile öğretmenler arasında sınıf ve okul içinde tutum birliği sağlanıyor; ödül ve yaptırım sistemleri ile öğrencilerde olumlu davranışlar gelişiyor.
ODGE Konferansları
Programa ortak okullar, her yıl öğretmen eğitimine yönelik ODGE konferansları düzenliyor. Projenin Türkiye’deki ilk uygulayıcısı olan İSTEK Belde Okulları, uygualamanın devlet okullarında da yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla; Vrje University Windesheim University of Applied Sciences işbirliği, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve RAM Müdürlüğü’nün desteğiyle "Okul Temelli Olumlu Davranış Geliştirme" Konferansı düzenliyor.
2 Nisan 2014 Çarşamba günü yapılacak konferansta; Prof. Dr.Yankı Yazgan "Sosyal ve Duygusal Yetkinliğin Okullarımızda Geliştirilmesi", Prof. Sui Lin Goei "EUROPBS – Positive Behavior Support Yaklaşımını Avrupa Kültürüne Uyarlama Çalışmaları" ve Prof. Tim J. Lewis "Okul Temelli Olumlu Davranış Geliştirme Yaklaşımı-Söylemler ve Yapı Taşları" konularını ele alacak.
ODGE Nasıl Uygulanır?
ODGE’de davranış bakımından öngörülebilir açık, net bir okul ortamı yaratılmaktadır. Bu amaç ile her okul kendisi için önemli olan değerleri belirler ve bu değerlerin davranış karşılıklarını yazar. Örneğin okul “saygı” değerini belirledi ise bu değerle ilgili beklenen davranışlar öğrencilere öğretilir. Kısacası bir okulda sınıfta, koridorda, okul bahçesinde ve yemekhanede yapılması gereken olumlu davranışlar veliler, öğrenciler ve öğretmenlerin katılımı ile belirlenir ve doğru davranış “öğrencilere öğretildikten sonra” beklenir. Davranış öğretimi yapıldıktan sonra öğrenciler olumlu davranış gösterdiklerinde takdir edilir, olumsuz davranış gösterdiklerinde de daha önceden belirlenen sonuçlara katlanırlar.
ODGE, öğretmenlere davranış eğitiminin nasıl yapılacağını ve öğrencilere nasıl olumlu geri bildirim verileceğini öğreten bir programdır. ODGE ayrıca okulla ilgili sürekli veri toplayan ve bu verilere dayalı olarak yapılan çalışmayı değerlendiren, yönlendiren, iyileştiren, esnek bir sistematik yaklaşımdır.
Öğretmenler arası tutum birliğini sağlamada da etkili bir eğitim olan ODGE, pilot okula üç yıl süren bir çalışmayla uyarlanabilmektedir. Bu çalışmaların sonunda okullar, ODGE’yi sistematik ve sürdürülebilir bir şekilde uygulayabilir. Birinci yıl pilot uygulama yapılmakta; ikinci yıl uygulama tüm okulda yaygınlaştırılmakta; üçüncü yıl öğrenme güçlüğü olan, davranış açısından risk taşıyan öğrencilere yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Üçüncü yılın sonunda, kazanılan deneyimlerin bölgedeki beş komşu okul ile paylaşılması beklenir.
Bilgi için:
İSTEK Okulları
Kurumsal İletişim Müdürlüğü
0216 326 34 15 / 1113-1114-1118
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
www.istek.k12.tr/ODGE
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.