banner

Bakan Avcı’dan öğrencilere sosyal medya uyarısı




Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yönetmelik değişikliğinde başkalarının özel hayatına müdahale anlamına gelebilecek çekimler veya paylaşımlar konusunun bulunduğuna işaret ederek, öğrencilere, "Sakın bu tür şeylere girmeyin" uyarısında bulundu.

nabiavci sinifMilli Eğitim Bakanı Avcı, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ilk ders zilini çalarak, 2015-2016 eğitim-öğretim yılını başlattığı törende, okulun laboratuvar ve atölyelerinde incelemelerde bulundu.

Bakan Avcı, daha sonra sınıfları gezerek öğrencilere, kitap, kalem ve silgiden oluşan hediyeler dağıttı. Bakan Avcı, bu sırada kitapların internet dışında güzel dünyalar yarattığını, kitap, kağıt ve kalemin her şeye rağmen işin esası olduğunu söyledi.

Bakan Avcı, gazetecilerin sosyal medyayla ilgili öğrencilerin dikkate alması gerekenlerin ne olduğunu sorması üzerine, bilişim teknolojileri ve internete bağlı cep telefonları gibi donanımların ufku açtığını, erişim alanını genişlettiğini, ancak çok bilinçli kullanılması gerektiğini vurguladı.

Aşırı kullanımın fiziksel olarak da sıkıntılar doğurduğuna işaret eden Bakan Avcı, zaman zaman göz problemlerine ve ilgi dağılmasına sebep olabildiğini belirtti.

Odaklanma süresi 3 dakikaya düştü

Bakan Avcı, son yapılan araştırmaların, özellikle internette çok fazla vakit geçiren gençlerin, çocukların bir konuya verimli bir şekilde odaklanma süresinin gittikçe düştüğünü ortaya koyduğunu aktardı. Kendi öğrenciliği döneminde bir konuya odaklanma süresinin 15 dakika dolayında olduğunu ancak şimdi bu sürenin 3 dakikaya kadar düştüğünü bildiren Avcı, şöyle devam etti:

"Lise ya da üniversite çağındaki öğrencilerimizin bir konuya odaklanma süresi 3 dakikayla sınırlı, 3 dakikadan sonra ilgi dağılıyor. Niye? Çünkü süreç çok hızlı akıyor. Televizyonlarda reklamlar 20-26 saniye. Dolayısıyla belli izleme ve odaklanma alışkanlıkları oluşuyor. Dolayısıyla kendi kendinizi denetleyebilecek yaşa geldiğiniz için yapabilirsiniz. Çocuklar yapamıyorlar ama siz kendi ilgilerinizi daha bilinçli bir hale getirebilirsiniz. Televizyon izleme sürelerinizi de internette kalma sürelerinizi de. Kitap okuma alışkanlığı da odaklanma yeteneğini artırıyor. Kitap, dikkati kendinde topluyor ama televizyon, internet öyle değil. Dağılıyorsunuz. O da zihinsel başarıları etkiliyor."

Bakan Avcı, görüntü alınan sınıfın özel hazırlanmış bir tanıtım sınıfı olmadığını belirterek, Türkiye’deki bütün okullarda bu sınıfta olduğu gibi ilk derste öğrencilerin kitaplarının sıraların üzerinde olduğunu vurguladı.

"Bu petrolü, doğalgazı olmayan Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitime verdiği önemi gösteriyor" ifadesini kullanan Avcı, kitapların da bunu sembolik olarak gösterdiğini söyledi.

Cep telefonunun beyinsel etkilerini henüz bilmiyoruz

"Yönetmelikte, cep telefonu disiplin cezasına neden oluyor. Bu konuda ailelere, öğrencilere bir tavsiyeniz olacak mı" sorusu üzerine Bakan Avcı, Türkiye'nin cep telefonu kullanımında İngiltere’yi ikiye katladığı yönündeki haberleri gördüğünü aktardı.

Telefonlarda, çok uzun konuşulduğunun altını çizen Avcı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Henüz cep telefonlarının bu kadar yakından kulağımıza dayanıp kullanılmasının ne tür beyinsel etkiler yaptığını bilmiyoruz. O bakımdan bu konularda çok ihtiyatlı olmakta fayda var. Çok zorunlu haller dışında telefonları uzun uzun kullanmamak gerekiyor. Sözü çok uzatarak, karşımızdakini meşgul ediyor olabiliriz. Karşımızdaki insan nezaketinden bir şey söylemiyor olabilir. Onun için telefonda en kısa sürede meramımızı anlatıp kapatmakta, çok fazla dedikodu için muhabbet için kullanmamakta fayda var.

SMS’ler de aynı şekilde. Oralarda da yazma yeteneğimiz büyük ölçüde köreliyor. Belli karakter sayısıyla yazmak zorunda olunduğu için kelimeleri olur olmaz kısaltıyoruz. Bunu yapmayalım. Bu bir süre sonra kelimenin gerçek yazımını unutmamız, imlanın bozulması anlamına gelebilir. SMS gönderdiğimiz zaman da Türkçe’nin kurallarına uygun yazımlara dikkat etmekte yarar var."

"Cep telefonu da olsa, tablet bilgisayar da olsa başka bilgisayar da olsa bunlar bir tür alettir. Adı üstünde araçtır. Bazı işleri daha kolay ve hızlı yapmak için işimize yarar ama çok aşırı kullanımda bazı yeteneklerimizin körelmesine yol açabilir" uyarısını yapan Bakan Avcı, bunun için bu cihazların çok dikkatli ve tutumlu kullanılması gerektiğini vurguladı.

"Model değiştireceğiz, her yeni modelden alacağız gibi şeylere de kapılmayın. Bu marka düşkünlüğü çok iyi bir şey değil" ifadelerini kullanan Avcı, bazı durumlarda yeni modellerin cazip hale getirilmesi için kullanılmayacak pek çok uygulama yüklendiğini, eski modellerin, yeni çıkan modellerden çok daha fonksiyonel olabildiğini söyledi.

Pek çok cep telefonunun fotoğraf çekme özelliğinin bulunduğuna işaret eden Avcı, tanımadığınız birinin fotoğrafını çekerken izin almanın temel bir nezaket kuralı olduğunu vurguladı.

Bakan Avcı, şöyle konuştu:

"Öyle, olur olmaz yolda, sokakta, parkta, vapurda, otobüste trende belli bir toplulukta tanımadığınız kişilerin iyi ya da kötü, gülünç veya ciddi görüntülerini izin almadan çekmek, hem nezakete aykırıdır, hem de gerektiğinde yargı konusu bile olabilecek bir suç olabilir. Mahremiyete tecavüz anlamına gelir. Onun için yakın arkadaşlar arasında bunları çok dikkatli kullanmak gerekir. Birbirinizin hoşlanmayacağı görüntülerini hem çekmeyin, hem de başkalarıyla paylaşmayın."

Bakan Avcı, yönetmelikte sınıfta cep telefonu kullanımına ve sosyal medya paylaşımlarına ilişkin yapılan değişikliklere değinerek, "Yaptığımız değişiklikte başkalarının özel hayatına müdahale anlamına gelebilecek çekimler veya paylaşımlar konusu var. 'Ben çekmedim, arkadaşımdan aldım paylaştım' bu da kurtarmıyor. Sakın bu tür şeylere girmeyin. Kimsenin hoşlanmayacağı görüntülerini en yakın arkadaşınız da olsa çekmeyin, çektirmeyin ve paylaşmayın. Yani bu aletlerin sadece birer araç olduklarını bilerek bilinçli bir şekilde kullanmaya gayret edin" diye konuştu.

Ayşenur isimli bir kız öğrenci, çizdiği karakalem portresini Bakan Avcı’ya hediye etti. Bakan Avcı, gazetecilerin “gözlüğünüzün detaylarını bile atlamamış” sözleri üzerine, “Evet, hakikaten çok güzel olmuş” değerlendirmesini yaptı.

Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla düzenlenen törende öğrenciler, Türk Bayrakları taşıdı.

Bakan Avcı, törenin ardından okulun yanında bulunan Tarihi Roma Hamamı'nı gezdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.