banner

MEB'den roman öğrencilere özel proje




MEB, "Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Projesi" kapsamında, Roman ve dezavantajlı öğrencilerin eğitime devamlarının artırılması ve yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla çalışmalara başladı.

 

meb_roman_ogrenciMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), "Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Projesi" ile Roman ve dezavantajlı öğrencilerin eğitime devamlarının artırılması ve yeteneklerinin geliştirilmesini hedefliyor. MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinatörlüğünde, Sağlık Bakanlığı ve MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ortaklığında, Avrupa Birliği'nin katılım öncesi mali yardımı ile yürütülen ve geçen yılın kasım ayında başlatılan "Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Projesi" kapsamındaki çalışmalara başlandı. Projenin hedef grubu, yoksulluk içinde yaşayan ya da yoksulluk riski ile karşı karşıya olan dezavantajlı öğrenciler ve Romanların yoğun olarak bulunduğu gecekondu bölgelerinde yaşayanlarla göçerler olarak belirlendi. Bu kapsamda, merkezi Ankara olan proje, Adana, Balıkesir, Hatay, Edirne, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Manisa, Mersin ve Tekirdağ illerinde uygulanacak. 

Proje ile Romanlara hizmet sunan kamu kurumlarının ve hizmet veren tarafların eğitim, sağlık, istihdam, sosyal koruma ve sosyal yardımlar alanında daha iyi hizmet sunmak üzere kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Projenin yürütüldüğü illerde toplam 20 "Sosyal Hizmet Koordinasyon Birimi" oluşturulacak. Birimlerin her biri için bir yerel sosyal hizmetler koordinatörü olmak üzere 20 yerel sosyal hizmet koordinatörü ve her bir grup için birer olmak üzere 20 Roman arabulucu istihdam edilecek.


Bakanlık yol haritasını belirledi
MEB uygulama süresi 2 yıl olan projede 12 pilot ildeki 44 okulda yürütülecek faaliyetlere ilişkin yol haritasını belirledi. Buna göre, ilköğretim çağındaki Roman öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde, Roman ve dezavantajlı olan öğrencilerin eğitime devamlarının artırılması ve akademik başarılarının geliştirilmesi için 15 ayrı ders dışı öğretim programı hazırlanacak. Bu öğretim programlarının uygulanmasına yönelik eğitici eğitimleri yapılacak.

Proje çerçevesinde, fiziki mekan ve eğitim ortamı desteği için pilot illerdeki 44 okuldan portatif çelik yapılardan oluşan mobil eğitim ünitelerinin teslimi ve kurulumu çalışmalarında da tamamlanma aşamasına gelindi. Proje ile 2 yıl boyunca Roman çocukların akademik, sanat ve spor alanlarında desteklenmesi için ayrıca müfredat dışı öğretim programları oluşturulacak. Bu öğretim programlarının içeriği temel dil becerisi, matematik, resim, müzik, spor, el becerileri gibi alanlardan oluşacak.


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.